З 2023 року борги за пошкоджене чи знищене майно заморожуватимуть і списуватимуть

З 28 січня 2023 року діятиме закон, який передбачає можливість заморожувати чи списувати кредитну заборгованість за майно, пошкоджене чи знищене внаслідок війни.

Борги за пошкоджене чи знищене майно заморожуватимуть та списуватимуть

 

Звітуємо про контрольовані операції за 2023 рік

28.12.2022 Голос України опублікував Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо підтримки позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії російської федерації проти України» від 01.12.2022 № 2823-IX. Документ стане чинним з 28 січня 2023 року.

Документ передбачає:

  1. Призупинити виплати за кредитами. Кредитор може призупинити платежі за кредитом на рухоме чи нерухоме майно для фізособи-позичальника за наявності документів, які підтверджують, що через війну кредитоване майно:
  • було розміщене на тимчасово окупованій території або на території активних бойових дій;
  • пошкоджене або знищене.
  1. Списати/простити кредит на житло позичальникам, нерухомість яких знищена внаслідок війни.
  2. Скасувати обмеження щодо площі нерухомого майна — квартири, житлового будинку, якщо станом на 23.02.2022:
  • це житло було єдиним місцем проживання сім’ї позичальника;
  • відсутня прострочена заборгованість за договором кредитування;
  • мета отримання кредиту — придбання, реконструкція чи будівництво житла / придбання автомобіля.

У цьому разі кредитор отримує право на компенсацію громадянам України за майно, знищене внаслідок збройної агресії рф. Розмір компенсації не може перевищувати основної суми кредиту позичальника.

Інші збитки кредитора, наприклад неотримані проценти, є упущеною вигодою. Їх можна буде відшкодувати коштом держави-агресора.

  1. Анулювати заборгованість з позики на авто, знищене внаслідок війни, без обмежень щодо двигуна. Але за умови, що станом на 23.02.2022:
  • це було єдине авто в сім’ї позичальника;
  • заборгованість за договором позики не була прострочена більше ніж на сім днів.

Строк для подання заявок — період дії воєнного стану + три місяці після дня його скасування.

Під кожен кейс позичальники мають надати кредитору підтвердні документи.

За інформацією ВРУ

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Національний кешбек: як і для кого

2 вересня офіційно стартувала програма «Національний кешбек». Зі статті з’ясуєте, в чому вигода, хто може долучитися і як продавцям правильно налаштувати РРО
120

Розірвання договору оренди: зразок

Договір оренди, як і будь-який господарський договір, можна розірвати в силу різних обставин. Сьогодні про те, як оформити розірвання договору оренди та можливі варіанти розв’язання цієї ситуації
129049

Кошти під звіт: як видавати, обліковувати та оподатковувати

Видача коштів фізичній особі призводить до появи дебіторської заборгованості та супроводжується дотриманням правил звітування по таким коштам. Як документально оформити видачу, подальший облік таких коштів, коли необхідно оподаткувати підзвітні кошти? Дамо відповідь на всі ці питання в цьому огляді
73847

Оренда приміщення з генератором: як розподілити витрати

Наразі генераторне живлення стає дедалі більш актуальним. Щоб підвищити комерційну привабливість об’єкта оренди, забезпечити орендарям можливість нормально працювати в умовах потенційного відключення електрики, орендодавці часто обладнують приміщення генератором. Як орендарі відшкодовують витрати орендодавця на функціонування генератора? Розберімо можливі варіанти
190

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді