Як показати в декларації звільнення на період війни від сплати земельного податку та податку на нерухомість

Податківці роз’яснили, чи є пільгою та як відобразити в декларації звільнення від сплати земельного податку та податку на нерухоме майно пільгою, яке передбачають підпункти 69.14, 69.22 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України.

Як показати в декларації звільнення на період війни від сплати земельного податку та податку на нерухомість

Благодійні організації: практикум з обліку та оподаткування

ДПС на своєму вебпорталі оприлюднює:

  • Довідник пільг, що є втратами доходів бюджету;
  • Довідник інших податкових пільг.

Як під час війни справляти податки та збори — визначає пункт 69 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (ПК). Тимчасовий порядок справляння податків і зборів з урахуванням «воєнних» особливостей не вважають пільгами, тому норми пункту 69 ПК не включили до довідників пільг.

Якщо застосовують пункт 69 ПК, то інформацію про пільги не зазначають (в декларації з плати за землю — колонки 18—22 розділу І; декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, — колонки 18—22 розділу І додатка 1, колонки 17—21 розділу І додатка 2).

Пояснення щодо зменшення суми податкового зобов’язання до сплати у зв’язку із застосуванням пункту 69 ПК зазначають у декларації в рядку «Доповнення до Податкової декларації»:

  • у рядку 9 декларації з плати за землю;
  • у рядку 8 декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Йдеться про різницю між показниками:

  • колонок 17 і 23 розділу І декларації з плати за землю;
  • колонок 17 і 23 розділу І додатка 1; колонок 16 і 22 розділу І додатка 2 до декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

У колонці «Зміст доповнення» зазначають причину зменшення податкового зобов’язання: «Уточнена сума податкового зобов’язання до сплати розрахована відповідно до пп. 69.22 (або пп. 69.14) п. 69 підрозділу 10 Перехідних положень Податкового кодексу України».

За інформацією ДПС у Львівській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Оподаткування доходів фізосіб від продажу майна

Час від часу у фізосіб виникає потреба у продажі квартир, будинків, земельних ділянок, автомобілів та іншого майна. Як оподатковуються такі продажі, чи завжди треба подавати податкову декларацію – відповіді на ці питання та приклади заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у результаті продажу нерухомого та рухомого майна знайдете у консультації
119

Транспортний податок: хто, коли, скільки

Готуйтеся платити транспортний податок, якщо ви вважаєте, що автомобіль повинен втілювати перевагу високих технологій, а розкіш і комфорт ніколи не бувають зайвими. І це правило, яке встановлює нам держава. У консультації про правила нарахування транспортного податку в Україні
66763

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
160691

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
50939

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді