Відповідальність за порушення порядку заповнення податкових накладних: нагадування ДПС

Якщо при заповненні ПН та/або РК до ПН, допустили помилку, а податкові зобов'язання задекларували у повному обсязі, адміністративну відповідальність не застосовують

Відповідальність за порушення порядку заповнення податкових накладних: нагадування ДПС

Помилки в реквізитах, визначених пунктом 201.1 Податкового кодексу України (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов'язань, не можуть бути причиною неприйняття податкових накладних у електронному вигляді.

У випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов'язаних із зміною суми компенсації вартості товарів / послуг складається розрахунок коригування до податкової накладної (п. 192.1 ПК).

Допущення продавцем товарів / послуг помилок під час зазначення обов'язкових реквізитів податкової накладної, виявлених контролюючим органом за результатами перевірки, проведеної за заявою покупця, — тягне за собою накладення на платника податку — продавця штрафу в розмірі 170 гривень та зобов'язання виправити такі помилки (п. 120-1.3 ПК).

Невиконання податкового повідомлення-рішення контролюючого органу з попередженням про необхідність виправлення платником податків — продавцем помилок протягом 10 календарних днів, наступних за днем його отримання, — тягне за собою накладення на такого платника штрафу в розмірі:

  • 10% суми ПДВ, зазначеної в такій ПН, — у разі невиправлення помилок протягом 15 календарних днів (к. дн.);
  • 20% суми ПДВ, зазначеної в такій ПН, — у разі невиправлення помилок у строк від 16 до 30 к. дн.;
  • 30% суми ПДВ, зазначеної в такій ПН, — у разі невиправлення помилок у строк від 31 до 60 к. дн.;
  • 40% суми ПДВ, зазначеної в такій ПН, — у разі невиправлення помилок у строк від 61 до 90 к. дн.;
  • 50% суми ПДВ, зазначеної в такій ПН, — у разі невиправлення помилок у строк від 91 до 120 к. дн.;
  • 60% суми ПДВ, зазначеної в такій ПН, — у разі невиправлення помилок у строк від 121 до 150 к. дн.;
  • 70% суми ПДВ, зазначеної в такій ПН, — у разі невиправлення помилок у строк від 151 до 180 к. дн.;
  • 100% суми ПДВ, зазначеної в такій ПН, — у разі невиправлення помилок після спливу 181 к. дн.

Відсутність податкового обліку, порушення керівниками та іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій встановленого законом порядку ведення податкового обліку, у тому числі неподання або несвоєчасне подання аудиторських висновків, подання яких передбачили законами України, — тягне за собою накладення штрафу (ст. 163-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухобліку, фінзвітності, інших документів, інформації, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачили законодавством (п. 44.1 ПК).


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Розблокування податкових накладних

Якщо трапилося так, що вашу податкову накладну заблокували, варто докласти зусиль для її розблокування. У цьому допоможуть алгоритм розблокування податкових накладних у 2024 році та зразки, що будуть необхідні вам у процесі розблокування податкових накладних
144719

Таблиця даних платника податків: заповнення та подання

Таблиця даних платника податків – це та додаткова інформація, яку подає платник ПДВ з метою убезпечити себе від блокування податкової накладної чи розблокувати таку, якщо її реєстрація уже призупинена. Сьогодні в консультації про нюанси заповнення та подання цього документа з урахуванням останніх роз’яснень ДПС.
208155

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
24303

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
513541

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
327155

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді