Облік паперових рецептурних бланків у медзакладі в перехідний період

Автор
керівник експертної групи Експертус Головбух
Паперові рецепти наразі залишаються в обігу разом із електронними. Стаття допоможе задокументувати й облікувати надходження, використання, списання паперових рецептів у медзакладі
База первинних документів ЗОЗ: бухдовідки щодо виправлення зарплатних помилок

Із квітня 2023 року аптеки відпускають усі рецептурні ліки за електронними рецептами. На думку МОЗ, це спростить і осучаснить процес призначення ліків. На електронні рецепти переходимо поетапно:

Нині електронні та паперові рецепти функціонують паралельно. Цей перехідний період триватиме до завершення воєнного стану.

За паперовими рецептами ліки відпускають, зокрема:

  • на бажання пацієнта, якщо він купує препарат власним коштом;
  • за відсутності технічної можливості оформити електронний рецепт;
  • у разі збоїв у роботі ЕСОЗ тощо.

І хоча з паперовими рецептами свого часу попрощаємося, поки працюємо з ними за правилами:

  1. Дотримуйте законодавчих норм щодо організації обігу паперових рецептурних бланків

У роботі з паперовими рецептурними бланками дотримуйте Інструкції № 360. Медзаклади використовують такі документи з обліку рецептів:

  • рецептурні бланки ф 1 — щоб виписувати лікарські засоби й медичні вироби, які відпускають за повну вартість, безоплатно або з доплатою;
  • спеціальні рецептурні бланки ф 3 — щоб відпустити наркотичні (психотропні) лікарські засоби у чистому вигляді або в суміші з індиферентними речовинами.

Дотримуйте законодавчих норм щодо організації обігу паперових рецептурних бланків

ОФОРМІТЬ ДЕМОДОСУП І ЧИТАЙТЕ СТАТТЮ ПОВНІСТЮ ▶️

  1. Фіксуйте рух паперових рецептурних бланків у формах обліку

Маєте два альтернативних варіанти, як документувати рух бланків:

Вибір зафіксуйте в обліковій політиці.

Фіксуйте рух бланків у формах

ОФОРМІТЬ ДЕМОДОСУП І ЧИТАЙТЕ СТАТТЮ ПОВНІСТЮ ▶️

  1. Обліковуйте бланки паперових рецептів як запаси

Рецептурні бланки відповідають визначенню запасів (п. 4 НП(С)БО 9 «Запаси»). Отримані бланки зарахуйте на баланс за первісною вартістю. Цю вартість розраховуйте залежно від способу надходження бланків — за плату або безоплатно (пп. 9, 12 НП(С)БО 9). Інструкція № 291 вимагає обліковувати бланки суворого обліку на субрахунку 209 «Інші матеріали». Не буде помилкою, якщо і рецептурні бланки обліковуватимете на цьому субрахунку. Оприбуткування бланків на баланс покажіть в обліку залежно від джерела фінансування.

Використані бланки оцініть за методом оцінки вибуття запасів, який передбачає пункт 16 НП(С)БО 9 та який прописали в обліковій політиці. Вартість переданих лікарям і виданих рецептів включіть до складу витрат на підставі документів відпуску та списання.

Зіпсовані та втрачені рецептурні бланки списуйте з балансу за результатами інвентаризації. Підстави — акт інвентаризації та порівняльна відомість результатів інвентаризації. Додатково отримайте пояснювальну записку від МВО, де зазначено причини втрати/псування рецептурних бланків. Вартість бланків, непридатних для використання, включіть до інших операційних витрат за дебетом субрахунку 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей».

Приклад 1. Облік надходження та використання рецептурних бланків

Приклад 1. Облік надходження та використання рецептурних бланків

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Приклад 2. Облік списання зіпсованих рецептурних бланків

Приклад 2. Облік списання зіпсованих рецептурних бланків

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Якщо комісія вирішить, що лікар або МВО мають компенсувати збитки, збільште інші операційні доходи на суму компенсації. Нарахування відшкодування покажіть записом: Д-т 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків» — К-т 716 «Відшкодування раніше списаних активів». Різницю між сумою стягнутого відшкодування і витрат на придбання рецептурних бланків спрямуйте до держбюджету (п. 10 Порядку № 116).

 

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді