Облік тари

UA RU
Автор
видавець Експертус Головбух
Для транспортування товарів підприємство придбало тару. Допоможемо бухгалтеру відобразити в обліку зворотну і незворотну тару

✅ ВСІ ОНЛАЙН КАЛЬКУЛЯТОРИ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА ✅

Облік тари: головні правила

Облік тари ведеться наступним чином. Тару, що придбало підприємство, у бухгалтерському обліку можна відображати у складі як запасів, так і необоротних активів. Її облік, введення в експлуатацію та амортизацію визначає НП(С)БО 7 «Основні засоби».

Коли строк корисного використання тари перевищує один рік або операційний цикл, якщо він триває довше за рік, її вважають інвентарною тарою. Її обліковують як необоротний актив на субрахунку 115 «Інвентарна тара» (п. 6.1 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 № 2; даліМетодрекомендації № 2).

Витрати на придбання інвентарної тари відображайте на субрахунку 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних активів». Введення її в експлуатацію узагальніть проведенням: дебет субрахунку 115 — кредит субрахунку 153. Амортизувати такий необоротний актив можна за прямолінійним або виробничим методом (п. 27 НП(С)БО 7).

Якщо плануєте використовувати тару не довше ніж один рік, облікуйте її до складу запасів (п. 6 НП(С)БО 9 «Запаси»). Таку тару зараховуйте на баланс за первісною вартістю, яку визначайте відповідно до пункту 9 НП(С)БО 9. Так само обліковуйте тарні матеріали, призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, обслуговування виробництва чи адміністративних потреб і збуту.

Тару, яку визнали оборотним активом, відображають на субрахунку:

  • 284 «Тара під товарами» — організації, які займаються торговельною діяльністю і громадським харчуванням;
  • 204 «Тара й тарні матеріали» — всі інші підприємства.

Якщо використовуєте тару для зберігання товарно-матеріальних цінностей на складах, у коморах, виробничих цехах, для транспортування товарно-матеріальних цінностей, обліковуйте її на рахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети».

Облік тари одноразового та багаторазового використання

Підприємство придбаває сировину, яку транспортують на дерев’яних піддонах. Така тара є незворотною, а її вартість входить до ціни придбаної сировини. Часто такі піддони ламаються, але іноді їх використовують для власних потреб підприємства, а інколи ― продають. Як оприбутковувати такі піддони? Чи відносити вартість піддонів до первісної вартості придбаної сировини?

ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ

Облік імпортної тари

Підприємство імпортує товари, для пакування яких використано піддони. Таку тару плануємо реалізовувати іншим українським підприємствам. У який спосіб обліковувати такі операції?

ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ

Облік зворотної тари

Тара багаторазового використання, що належить до вторинних матеріальних ресурсів і підлягає повторному використанню, є зворотною тарою (п. 2 Порядку збирання, сортування, транспортування, переробки та утилізації використаної тари (упаковки), затвердженого наказом Мінекономіки від 02.10.2001 № 224).

Якщо право власності на зворотну тару не переходить до покупця, то в бухгалтерському обліку постачальника передану зворотну тару не списують з балансу. При цьому її можна відображати на окремому субрахунку.

Якщо зворотна тара забезпечена заставними (гарантійними) коштами, грошові кошти, отримані в забезпечення тари (гарантії покупця на повернення тари), відображають як кредиторську заборгованість (п. 6.5 Методрекомендацій № 2). Тобто отримання гарантійних коштів можна відобразити проведенням: дебет субрахунку 311 «Поточні рахунки в національній валюті» із кредитом субрахунку 685 «Розрахунки з іншими кредиторами».

Облік зворотної тари проводки

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Приклад 1. Облік зворотної тари у постачальник

Облік незворотної тари

Вибуття тари, яку включають до складу виробничих запасів, оцінюють за одним із таких методів:

  • ідентифікованої собівартості відповідної одиниці запасів;
  • середньозваженої собівартості;
  • собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО);
  • нормативних затрат;
  • ціни продажу/роздрібних цін (п. 16 НП(С)БО 9, п. 6.3 Методрекомендацій № 2).

Вартість тари під час вибуття можна списувати на рахунок 93 «Витрати на збут», рахунок 23 «Виробництво», рахунок 91 «Загальновиробничі витрати» або й одразу на субрахунок 943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів».

Так, вартість тари включають до витрат на збут, якщо її використовують для затарювання товарів, готової продукції й інших запасів на складах. Натомість у разі затарювання готової продукції безпосередньо у процесі виробництва вартість такої тари потрапить безпосередньо до виробничої собівартості готової продукції.

Якщо ж вартість тари не включили до первісної вартості реалізованої готової продукції, товарів, інших запасів, а також окремо зазначили у супровідних документах, і покупець сплатив її окремо, тоді таку вартість включають до собівартості реалізованих виробничих запасів (п. 6.4 Методрекомендацій № 2).

Також зазначимо, що непридатну для використання тару можна списати за актом про її ліквідацію. Акт на списання тари має затвердити керівник підприємства (п. 6.8 Методрекомендацій № 2).

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Приклад 2. Вибуття незворотної тари

У такому випадку складають акт у довільній формі, який має містити обов’язкові реквізити, передбачені Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV. В акті також обов’язково наводять інформацію про причини виведення з експлуатації тари, про можливість використання підприємством відходів від її ліквідації (макулатура, дрова, металобрухт).

Додамо, що первісну вартість непридатної до використання тари можна списати на субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності».

 



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді