Працівник повернувся до роботи після військової служби: відпустки, лікарняні, пільги

Автор
експерт з оплати праці та податкового обліку Експертус Головбух
Працівники повертаються після звільнення з військової служби з різних причин. Стаття експерта допоможе визначитися із датою завершення військової служби, оплатити час відпустки та лікарняний. Не оминули увагою і пільги працівникам, які надали документи про інвалідність Працівники можуть повернутися і стати до роботи після завершення військової служби не лише в разі демобілізації. Стан здоров’я, сімейні обставини також є підставами звільнитися з військової служби. Тож роботодавцям доводиться видавати накази (розпорядження) про повернення до роботи працівника, якого звільнили з військової служби і який у військовому квитку має запис: + про вилучення зі списків особового складу військової частини (в/ч); взяття на військовий облік у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК)

Якою датою завершується військова служба і працівник стає до роботи

Працівник повертається на роботу після військової служби: як оформити

За працівниками, яких призвали на військову службу, зберігайте місце роботи і посаду на строк до дня фактичного звільнення (ч. 3 ст. 119 Кодексу законів про працю України; КЗпП). Пам’ятайте, що середній заробіток за призваними на військову службу працівниками не зберігають із 19.07.2022. Зміни депутати запровадили Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX.

Проходження військової служби завершується в день, коли військовослужбовця вилучили зі списків особового складу в/ч, військового навчального закладу, установи (ч. 3 ст. 24 Закону № 2232).

Тож із 19.07.2022 і до дати, коли військовослужбовця вилучили зі списків особового складу в/ч (на період проходження військової служби), не зберігайте за ним середнього заробітку.

Однак працівник, якого звільнили з військової служби, не виходить на своє робоче місце в той самий день, коли видали наказ про його вилучення зі списків в/ч. Він зобов’язаний у п’ятиденний строк прибути до районного (міського) ТЦК і стати на військовий облік (ч. 1 ст. 26 Закону № 2232; п. 260 Положення № 1153).

Після повернення з військової служби на робоче місце працівник надає військовий квиток, в якому є позначки з датами: призову; звільнення (демобілізації) в запас (відставку); зарахування та вилучення до/зі списків в/ч (проходження військової служби); взяття і зняття на/з військового обліку в ТЦК.

Тому між датою звільнення з військової служби і датою явки на підприємство звільнений працівник має дні: перебування в дорозі з місця несення військової служби до місця проживання; виконання обов’язків зі взяття на військовий облік у ТЦК.

Увільняйте працівника від роботи на час, необхідний, аби стати на військовий облік, зі збереженням за ним місця роботи (посади) і середньої зарплати (ч. 2 ст. 21 Закону № 2232). Середній заробіток зберігайте на строк до п’яти днів, що відведені працівникові після дати звільнення з військової служби для взяття на військовий облік у ТЦК.

Це підтверджує Мінсоцполітики у листі від 18.05.2016 № 565/13/84-16: працівник прибуває на роботу після звільнення з військової служби, взяття на військовий облік і, за потреби, проїзду до місця проживання (перебування).

Із якої дати застосовувати пільгову ставку ЄСВ для працівників, які отримали інвалідність у період військової служби

Пільгову ставку ЄСВ (8,41%) застосовуйте до заробітку працівника, який підтвердив інвалідність копією довідки до акта огляду в МСЕК. Копію завіряє роботодавець.

Нараховуйте ЄСВ в розмірі 8,41% із дати встановлення групи інвалідності, але не раніше за дату, коли отримали завірену копію довідки до акта огляду в МСЕК (абз. 8 пп. 5 п. 2 розд. ІІІ Інструкції № 449).



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді