Бронювання працівників сільгосппідприємств: як скористатися

UA RU
Автор
експерт з оплати праці та податкового обліку Експертус Головбух
Мобілізація та дефіцит кадрів змушують агросектор шукати шляхи, щоб забронювати працівників. Один із них — отримати сільгосппідприємству статус критично важливого підприємства. Як це зробити та які подальші кроки в порядку броні працівників сільського господарства, розповість експерт

Як сільгосппідприємству забронювати працівника від мобілізації? Підприємства можуть це здійснити, якщо:

  • їм встановили мобілізаційні завдання (замовлення), — коли це потрібно для виконання встановлених мобілізаційних зав­дань (замовлень);
  • вони є критично важливими підприємствами для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;
  • вони є критично важливими підприємствами для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період (далі — критичні підприємства для економіки) (ч. 1 ст. 25 Закону про мобілізацію).

Якщо перші дві групи менш чисельні й потребують виконання спеціалізованих завдань (замовлень), то отримати критичний статус підприємства для економіки можна, якщо відповідати встановленим критеріям, які затвердили Постановою № 76, а також додатковим Критеріям № 223.

ЯК ПІДПРИЄМСТВУ ОТРИМАТИ СТАТУС КРИТИЧНО ВАЖЛИВОГО

Бронювання сільськогосподарських працівників: скільки можна

У загальному випадку забронювати можете 50% кількості військовозобов’язаних. При цьому для аграрного сектора не передбачили винятків щодо можливості бронювати більше ніж 50% від кількості військовозобов’язаних.

Ліміт у 50% кількості військовозобов’язаних працівників рахують станом на 18.05.2024. Якщо чисельність військовозобов’язаних працівників збільшується — станом на дату подання списків.

Військовозобов’язаних працівників тепер можна бронювати незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності (ВОС).

До 08.06.2024 у Порядку № 76 йшлося лише про ситуації, коли працівників бронюють незалежно від ВОС. Тоді Генштаб ЗСУ видав список дефіцитних ВОС. Військовозобов’язаних, які мали ці ВОС, не бронювали.

Окремо бронюйте військовозобов’язаних, які є кінцевими бенефіціарними власниками критичного сільгосппідприємства і не є його працівниками. Проте Порядок № 76 не пояснює, як це робити. Можете спробувати їх бронювати за окремим списком.

ЯК ПОДАВАТИ СПИСКИ НА БРОНЮВАННЯ

На який строк надають бронь для працівників сільського господарства

Відстрочки для заброньованих військовозобов’язаних критич­них сільгосппідприємств діють протягом 12 місяців. Це узгоджується зі строком в один рік, на який сільгосппідприємствам надають критичний статус. Позбавлення критичного статусу — підстава анулювати відстрочку.

Відстрочки, що їх надали військовозобов’язаним до 08.06.2024, залишаються чинними протягом строку, на який їх надали (пп. 2 п. 3 Постанови № 650). Тож автоматичного подовження строку їх дії із 6 до 12 місяців не буде.

Як відбувається є-бронювання через Портал Дія

Сільгосппідприємства з критичним статусом можуть забронювати військовозобов’язаних через Портал Дія (п. 1 Порядку бронювання через Дію). Мінцифри запустило цей сервіс із 17.07.2024.

Процедура бронювання військовозобов’язаних за списками через Портал Дія значно простіша порівняно з погодженням списків через Мін­оборони та Мінекономіки.

БРОНЮВАННЯ ЧЕРЕЗ ПОРТАЛ ДІЯ: ЯКУ ІНФОРМАЦІЮ ПОДАТИ



зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді