Національний кешбек: як і для кого

Автор
керівник видавничої групи «Головбух-Держзакупівлі»
2 вересня офіційно стартувала програма «Національний кешбек». Зі статті з’ясуєте, в чому вигода, хто може долучитися і як продавцям правильно налаштувати РРО

Уряд своєю Постановою № 952 запровадив експериментальний проєкт щодо надання державної грошової допомоги покупцям товарів і послуг українського виробництва в рамках Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні».

Інструкція з налаштування РРО для Національного кешбеку

СКАЧАТИ

Умови програми

Національний кешбек — це програма, ініційована Президентом України, яку реалізовує Мінекономіки. Строк дії проєкту — із 24.08.2024 по 31.12.2025. Упродовж цього часу українці зможуть скористатися грошовою допомогою «Національний кешбек». Вона полягає в отриманні компенсації 10% вартості куплених українських товарів. Старт для нарахування кешбеку — 02.09.2024 (п. 1 Постанови № 952).

Отримувачі кешбеку — це фізособи — громадяни України, які є покупцями товарів українського виробництва, включених до переліку товарів українського виробництва, і відкрили поточні рахунки із спеціальним режимом використання «Кешбек «Зроблено в Україні» в одному з уповноважених банків України.

Пункт 1 Порядку реалізації проєкту

Простими словами — кешбек нараховуватимуть у розмірі 10% вартості товару українського виробництва, що ви придбали з використанням платіжної картки. Сума кешбеку не може бути меншою ніж 2 грн і більшою за 3000 грн.

УЧАСТЬ ВИРОБНИКІВ І ПРОДАВЦІВ

Вимоги до налаштування РРО

Для коректної роботи системи кешбеку важливо правильно налаштувати РРО. Ознайомтеся зі спеціальною інструкцією і застосовуйте її на практиці.

Виокремимо важливі нюанси:

Правила для покупців

Щоб долучитися до програми, фізособа має виконати два кроки.

банк

Насамперед слід відкрити картку для виплати кешбеку. Для цього зверніться із заявою до уповноваженого банку (Ощадбанк, Монобанк, ПУМБ, Приватбанк, Абанк тощо). Зробіть це офлайн — отримаєте фізичну картку або онлайн — отримаєте віртуальну картку.

Національний кешбек: як і для когоДія
Зайдіть на портал «Дія» або в застосунок (за потреби оновіть його). Доєднайте створену картку до програми «Національний кешбек». Кошти надходитимуть на картку щомісяця. Відстежувати їх можна також через Дію.
Кешбек надаватимуть на товари українського виробництва, у т. ч. ліки та медичні вироби. Але його не нараховуватимуть на підакцизні товари. Чи передбачений кешбек у межах експериментального проєкту на той чи той товар у конкретному магазині, покупця інформуватимуть продавці.
Зважте, що плата за товар має пройти саме безготівково, оскільки компенсацію нарахують лише на транзакції, що пройдуть через банківську систему й потраплять до фіскальних касових чеків.

Кошти від кешбеку за місяць, що сплинув, надходитимуть до 20-го числа наступного місяця. Тобто за вересневі покупки кешбек прийде до 20 жовтня.

Заборонено знімати готівку зі спеціального рахунку!

Кешбек можна буде витратити до 31 січня наступного бюджетного періоду на комунальні, ветеринарні, медичні, готельні, туристичні послуги, транспорт, мобільний зв’язок, спорт, кіно тощо. Гроші також можна задонатити на Сили оборони або купити військові облігації.

Чи бере певний товар участь у програмі «Національний кешбек», можна дізнатися на сайті «Зроблено в Україні». Там же можете знайти і магазини, що продають товар із кешбеком: перейдіть у розділ «Споживачу», натисніть «Дізнатися більше», у секції «Як отримати кешбек» клікніть на слово «Магазини» — відкриється список продавців. Його можна завантажити у зручному форматі.

Кешбек вже нараховують у магазинах мереж Аврора, АТБ, Novus, Екомаркет, VARUS, Окко, WOG, UKRNAFTA, мережі аптек «АНЦ». Решта мереж та окремі магазини готуються до запуску.

Якщо ви виявили, що конкретний товар не відповідає умовам програми, наприклад, вироблений не в Україні, повідомте про порушення. Зробіть це за посиланням. Це допоможе зберігати прозорість і чесність програми.

За прогнозами Мінекономіки, впровадження програми «Національний кешбек» може до кінця 2024 року збільшити ВВП на 0,25%. Така оцінка базується на очікуваннях щодо активної участі населення, швидкого розгортання програми та її популярності у споживачів.

Тож долучайтеся і ви у будь-якому статусі — виробника, продавця або покупця!



зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді