Гарантії працівникам-донорам: відповіді на запитання бухгалтерів

Автор
керівник групи експертів з бюджетного обліку Експертус Головбух
У статті — відповіді на запитання бухгалтерів стосовно гарантій працівникам-донорам. Знатимете права й обов’язки як працівників, що мають намір стати донорами крові, так і роботодавця. З’ясуєте нюанси увільнення й зарплатних розрахунків. Додатково отримаєте бухоблікові інструкції

Вебінар для бухгалтерів ЗОЗ: зміни в наданні платних послуг

Щоб рятувати життя, заклади охорони здоров’я (ЗОЗ) створюють запаси донорської крові, передають кров іншим лікарням зі своїх запасів, долучаються до донацій. Інструкції, як облікувати операції з донорською кров’ю, знайдете в архіві журналу «Головбух Медицина».

У статті від журналу «Головбух Медицина» отримаєте кадрові підказки щодо трудових гарантій працівникам-донорам. Обирайте категорію запитань, читайте відповіді.

Увільнення та дні відпочинку

На яку кількість вільних від роботи днів зі збереженням середньої зарплати має право працівник-донор? Чи увільняти працівника від роботи на весь день медичного обстеження та донації?

Працівник має право на увільнення від роботи зі збереженням середньої зарплати:

  • у день медобстеження;
  • у день донації;
  • наступного дня після донації.

Зазвичай медобстеження та донація припадають на один день. Додатковий день відпочинку можна приєднати до щорічної відпустки (ст. 124 Кодексу законів про працю України (КЗпП); ч. 2 ст. 20 Закону № 931).

Якщо не маєте підстав відмовити в увільненні працівнику, який бажає стати донором крові, оформте наказ про увільнення. У наказі зазначте, що увільняєте працівника від роботи, надаєте йому день відпочинку та зберігаєте за ним середній заробіток.

Увільнення надавайте на весь день, на який припали медобстеження та донація. На цьому наголошує Мінекономіки в листі від 28.12.2021 № 4712-06/61078-09.

Попередження роботодавця

Працівник бажає здати кров. Чи мусить він попередити про це роботодавця?

Працівник має попередити роботодавця про намір здати кров. Для цього він подає заяву не пізніше як за один робочий день до дня донації (ч. 2 ст. 12 Закону № 931).

Керівники зобов’язані безперешкодно відпускати з місця роботи, служби або навчання осіб, які є або виявили бажання стати донорами крові та/або її компонентів, у дні:

  • медичного обстеження;
  • донації крові або компонентів крові.

Отже, якщо працівник подав заяву своєчасно, тобто за один робочий день до дня донації, — відпускайте. Якщо зробив це в день медобстеження чи донації — можете відмовити, але не зобов’язані робити це. Під час відпустки працівник заяву не подає.


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді