Безготівкові розрахунки в КНП: правила та рекомендації

Автор
керівник видавничої групи «Головбух-Держзакупівлі»
Визначимо, які розрахунки з відвідувачами є безготівковими та як реалізувати їх у ЗОЗ залежно від кількості пацієнтів. Відповідно до Постанови № 781 розрахунки КНП із юридичними та фізичними особами за медичні послуги можуть бути лише безготівковими. Тож упроваджуємо безготівку в практику

КМУ зобов’язав КНП здійснювати розрахунки з юридичними й фізичними особами за надання послуг із медичного обслуговування тільки в безготівковій формі (п. 4 Постанови № 781). Норма Постанови № 781 щодо безготівки набирає чинності з 01.01.2025. Але додаток 3 Типового договору — Перелік зобов’язань надавача медичних послуг — вже з 09.07.2024 доповнили відповідним пунктом:

1. Надавач протягом строку дії договору відповідно до законодавства зобов’язаний:

11) забезпечувати прозорість надання медичних послуг, що можуть надаватися за плату від юридичних і фізичних осіб, шляхом:оформлення надання послуг з медичного обслуговування населення за плату від юридичних і фізичних осіб відповідними підтвердними документами, внесення до електронної системи охорони здоров’я із зазначенням джерела оплати, здійснення розрахунку виключно в безготівковій формі.

10 акцентів щодо безготівкових розрахунків у КНП

СКАЧАТИ ШПАРГАЛКУ

Отже, у певних договорах вимогу вже маємо. Якщо ЗОЗ підписав договір із НСЗУ із оновленим додатком 3, вже зараз мусить забезпечити суто безготівкові розрахунки.

Ваші запитання на вебінарі показали: є потреба розібратися, які саме розрахунки вважати безготівковими та як їх реалізувати. Це і з’ясуємо в статті.  Запитання ставте у чат-віконці.

Які бувають форми розрахунків

Законодавство розрізняє дві форми розрахунків: готівкові й безготівкові. Пройдімося термінами.

Готівкові розрахунки — це платежі готівкою суб’єктів господарювання і фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, які безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна (пп. 5 п. 3 Положення № 148).

Безготівкові розрахунки — перерахування коштів із рахунків платників на рахунки отримувачів, а також перерахування надавачами платіжних послуг коштів, унесених платниками готівкою, на рахунки отримувачів (пп. 1 п. 6 розд. І Інструкції № 163).

Сформулюємо вихідне правило.

💡 Правило 1. Відповідно до Постанови № 781 у КНП може бути лише безготівка.

Від бухгалтерів, буває, чуємо: «Контролери прирівнюють розрахунки платіжними картками до готівкових. Хіба це правильно? Невже не можна, щоб відвідувачі ЗОЗ розраховувалися картками?». Запам’ятовуємо правило друге.

💡 Правило 2. Готівкові розрахунки — це винятково оплата банкнотами та/або монетами. Решта розрахунків — безготівкові.Однак, є нюанси... Розбираємо їх докладно у журналі «Головбух Медицина» ⬇️

Які є види безготівкових розрахунків Як налагодити карткові розрахунки


Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді