Як аграрію списати дебіторку з поворотної фіндопомоги

UA RU
Експерт з’ясував, як платнику єдиного податку четвертої групи списати дебіторську заборгованість з поворотної фіндопомоги. Наводить два способи та розповість, як кожен із них впливає на оподаткування.

⚡️ ПН аграрія у небезпеці: підкажемо, як її уберегти

Поворотна фіндопомога — це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення (пп. 14.1.257 Податкового кодексу України; ПКУ). Однак у Цивільному кодексі України (ЦКУ) йдеться про договір позики, відносини за яким регулюють статті 1046–1053 ЦКУ.

За договором позики строк позовної давності становить три роки з дня порушення позичальником своїх зобов’язань, якщо інше не передбачено умовами договору.

Як списувати борг? Ми знаємо два способи. Ділимося ними з вами.

Спосіб 1. Дочекатися, поки строк позовної давності завершиться

Поворотну фіндопомогу надавач списує з балансу, коли вона відповідає визначенню безнадійної дебіторської заборгованості. А саме:

Щоб списати борг, керівник видає наказ. Після цього бухгалтерія оформлює бухгалтерську довідку та відповідні записи.

Обліковуйте поворотну фіндопомогу на субрахунку 183 «Інша дебіторська заборгованість» (якщо строк повернення — понад 12 місяців з дати балансу) або 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» (якщо строк погашення — до 12 місяців з дати балансу), з огляду на те, скільки користуєтеся коштами фіндопомоги (строк визначений у договорі).

Довгострокову дебіторську заборгованість відображайте в балансі за її теперішньою вартістю (абз. 2 п. 12 НП(С)БО 10).

Увага: дисконтуйте поворотну фіндопомогу на строк понад 1 рік.

Поворотну фіндопомогу на строк понад 1 рік дисконтуйте. Після того, як нарахуєте дисконт та амортизуєте балансову вартість, суми боргу дорівнюватимуть сумі погашення.

Якщо поворотна фіндопомога — короткостроковий фінансовий актив, облікова політика може передбачати створення резерву сумнівних боргів.

Отже, у бухобліку покажіть такі проведення…

Спосіб 2. Анулювати, поки строк позовної давності не минув

Якщо борг — лише сумнівний, то маєте змогу погодити з боржником прощення (анулювання) боргу, поки не завершиться строк позовної давності. Узгодьте з боржником списання рекомендованим листом із повідомленням про вручення або укладіть угоду про прощення боргу. На підставі листа або додаткової угоди, а також наказу керівника складіть бухгалтерську довідку із записом: Д-т 949 «Інші витрати операційної діяльності» — К-т 377.

Якщо фізособі сільгосппідприємство надало поворотну фіндопомогу, сума прощеного боргу — додаткове благо. Оподаткуйте суму, що перевищує у розрахунку на рік 25% мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року (у 2020 році — 1180,75 грн) (пп. 165.1.55 ПК).

ПДФО за погодженням із позичальником може утримати сільгосппідприємство (податковий агент) або оплатити сам боржник за підсумками року та показати у декларації про майновий стан і доходи.

Утім, у такому разі повідомте про це боржнику письмово рекомендованим листом із повідомленням про вручення або під підпис особисто. Незалежно від того, хто сплачує ПДФО, суму прощеного боргу покажіть у 4 ДФ із ознакою доходу…



зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді