Договір оренди обладнання

UA RU
Чи може юридична особа здати власні верстати в оренду фізичній особі — підприємцю-єдиноподатнику і на яких умовах? Як розрахувати суму орендної плати?

Згідно зі статтею 43 Господарського кодексу України (ГКУ) суб’єкти господарювання мають право без обмежень самостійно здійснювати будь-яку підприємницьку діяльність, не заборонену законом. На сьогодні жоден законодавчий акт не забороняє юридичній особі приватного права передавати власне обладнання у платне користування іншому суб’єктові господарювання, зокрема фізичній особі — підприємцю. І застосування загальної чи спрощеної системи оподаткування контрагентом у цій ситуації жодного значення не має.

Що ж до умов договору оренди обладнання, то тут договірним сторонам варто керуватися положеннями статей 283-286, 291 ГКУ та статей 759-785 Цивільного кодексу України (ЦКУ). Зрештою, закріплена в статті 627 ЦКУ свобода договору передбачає, зокрема, й можливість сторін договору на власний розсуд визначати його умови. Тобто за бажанням сторони можуть погодити та прописати в договорі всі необхідні та важливі для них умови, звичайно, включивши всі істотні для цього виду договору умови. Так, істотними умовами договору оренди є:

  • об’єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації);
  • строк, на який укладають договір оренди;
  • орендна плата з урахуванням її індексації;
  • порядок використання амортизаційних відрахувань;
  • відновлення орендованого майна та умови його повернення або викупу (ч. 1 ст. 284 ГКУ).

Договір оренди обладнання: зразок заповнення

Оренда обладнання: як визначити орендну плату

СКАЧАТИ ДОГОВІР ОРЕНДИ

Увага: недосягнення між сторонами згоди щодо істотних умов договору або відсутність однієї з істотних умов у тексті договору тягне за собою визнання такого договору неукладеним, тобто таким, що не відбувся і не породжує жодних правових наслідків (ч. 8 ст. 181 ГКУ).

Розмір, порядок та умови, строки внесення орендної плати за користування обладнанням визначають у договорі за взаємною згодою сторін (ч. 1 ст. 762 ЦКУ). При цьому якоїсь спеціальної методики розрахунку орендної плати для суб’єктів господарювання приватного права чинним законодавством не встановлено. У таких випадках, як правило, орієнтуються на ринкові ціни за аналогічне обладнання, що здається в оренду. Розраховуючи суму орендної плати, слід враховувати розмір амортизації обладнання. У суму орендного платежу можна також включити витрати на ремонт і технічне обслуговування зданого в оренду обладнання, якщо їх здійснення за договором оренди покладено на орендодавця.

Визначаючи суму плати за оренду обладнання, сторони можуть скористатися нормами Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.1992 № 2269-XII (далі — Закон № 2269) і Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою КМУ від 04.10.1995 № 786 (ч. 5 ст. 1 Закону № 2269).

Увага: договором може бути встановленоперіодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном.

У будь-якому разі варто враховувати, що орендна плата — це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності (ч. 1 ст. 286 ГКУ). Розмір орендної плати може бути змінено за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. За вибором сторін встановлюють і форму плати за користування майном: грошову, натуральну чи грошово-натуральну.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Головбух»

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді