Розрахунок страхових виплат на основі нових граничних розмірів

Із підвищенням від 01.01.2017 розміру мінімальної зарплати змінилися граничні розміри страхових виплат

Їх визначають залежно від періоду настання страхового випадку і страхового стажу працівника протягом останніх 12 календарних місяців (к. міс.), що передують страховому випадку. Тож роботу бухгалтера дещо полегшено — мінімальні та максимальні суми страхових виплат уже розраховано. Йому лише потрібно порівняти ці значення із денною виплатою, обчисленою на основі фактично нарахованої зарплати. Потім слід обчислити суму страхових виплат. Наведені у статті ситуації допоможуть правильно обчислити суму з огляду на їхні рівні.

Оплата днів тимчасової непрацездатності

Нагадаємо, мінімального розміру оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності і допомоги по тимчасовій непрацездатності нормативно-правові акти не встановлюють. Тобто мінімальний їх розмір дорівнює фактично нарахованому і залежить від розміру зарплати працівника у розрахунковому періоді, його страхового стажу (загального та протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку).

Максимальний розмір страхових виплат (див. табл. 1) встановлено, однак визначають його по-різному. Граничний розмір страхових виплат буде різним для працівників, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку, за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, мають страховий стаж:

  • менше ніж шість місяців;
  • шість місяців і більше.

Для перших його обчислюють із розміру мінімальної зарплати, встановленої у місяці настання страхового випадку, для других — із максимальної величини бази нарахування ЄСВ (25 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб), встановленої в останньому місяці розрахункового періоду.

Увага: під час обчислення денної виплати з розміру мінімальної зарплати чи максимальної величини бази нарахування ЄСВ не враховують загального страхового стажу працівника, тобто денна виплата дорівнюватиме середньоденній. Це підтверджують Приклади обчислення середньої заробітної плати (доходу) за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування, затверджені наказом Мінсоцполітики від 21.10.2015 № 1022.

Граничний розмір оплати днів тимчасової непрацездатності

Завантажити файл з таблицею з розрахунком

Ситуація: працівниця вийшла з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку у вересні 2016 року. Загальний страховий стаж працівниці становить сім років і три місяці. У січні поточного року вона надала листок непрацездатності, який підтверджує її непрацездатність із 28.12.2016 по 05.01.2017. Середньоденну зарплату визначено у розмірі 94,43 грн., її розраховано на основі зарплати за жовтень — листопад 2016 року. Потрібно оплатити дні тимчасової непрацездатностіЯк із 01.01.2017 застосовувати максимальне обмеження розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності для працівників, страховий стаж яких протягом 12 календарних місяців перед настанням страхового випадку менший ніж шість місяців, унаочнимо у робочих ситуаціях.

Спочатку обчислюємо денну виплату з огляду на середньоденну зарплату і загальний страховий стаж працівниці. Вона дорівнює 66,10 грн. (94,43 грн. × 70%). Потім визначаємо максимальний розмір страхових виплат у розрахунку на день зважаючи на розмір мінімальної зарплати, встановленої з 01.12.2016, оскільки страховий випадок настав у грудні минулого року (1600,00 грн.). Він дорівнює 52,56 грн. (1600,00 грн. ÷30,44 к. дн.). Або ж знаходимо відповідне значення у Таблиці 1.

Розрахована із фактично нарахованої зарплати денна виплата більша порівняно з максимальною середньоденною страховою виплатою, обчисленої із розміру мінімальної зарплати (66,10 ˃ 52,56). Тож суму оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності і допомоги по тимчасовій непрацездатності обчислюємо на підставі денної виплати — 52,56 грн.

Отже, працівниці потрібно нарахувати:

  • 262,80 грн. (52,56 грн. × 5 к. дн.) — оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності;
  • 210,24 грн. (52,56 грн. × 4 к. дн.). — допомога по тимчасовій непрацездатності за наступних чотири к. дн.

У продовденні статті: розрахунок страхових виплат по лікарняним, вагітності та пологам.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді