Обрання ставки єдиного податку з ПДВ для новостворених ФОП

Чи може новостворений ФОП обрати таку ставку єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ?

Деякі фізичні особи-підприємці цікавляться, чи можна самостійно, при створенні ФОП обрати таку ставку єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ? Давайте розглянемо це питання детальніше та дізнаємося, як реалізувати таку можливість.

Ставка єдиного податку зі сплатою ПДВ

Перш за все, ставка єдиного податку із сплатою ПДВ передбачена для ФОП ІІІ категорії. Відповідно до пункту 293.3 Податкового кодексу України (далі – ПК), відсоткова ставка єдиного податку для платників ІІІ категорії встановлена у розмірі:

  • 3% доходу у разі сплати ПДВ;
  • 5% доходу у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Ставка 3%, що визначена для платників єдиного податку ІІІ категорії може бути обрана (згідно із пп. 4.293.8 ПК):

  • суб’єктами господарювання, що були зареєстровані платниками ПДВ відповідно до розділу V ПК, у разі переходу на спрощену систему оподаткування шляхом подання відповідної заяви, не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу;
  • платником єдиного податку ІІІ групи, що обрав ставку 5% доходу, у разі добровільного переходу до іншої податкової ставки (3% разом із сплатою ПДВ) шляхом подання відповідної заяви. Зробити це необхідно не пізніше 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому повинна застосовуватись нова ставка, та реєстрація такого платника, як платника ПДВ;
  • суб’єктом господарювання, що не був зареєстрований платником ПДВ, у випадку, коли він переходить на спрощену систему оподаткування або змінює групу платників єдиного податку на додану вартість відповідно до розділу V ПК. Такий перехід здійснюється шляхом подання заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому було здійснено реєстрацію платником ПДВ.

Як ФОП стати платником ПДВ?

У випадку, коли особа відповідно до п. 181.1 ПК не є платником податку через те, що обсяги оподатковуваних операцій відсутні чи менші за встановлені зазначеною статтею суми, вважає за доцільне добровільно зареєструватися платником ПДВ, така реєстрація здійснюється за її заявою.

Якщо ФОП добровільно бажає стати платником ПДВ, чи цього за умовами вимагає закон, реєстраційну заяву необхідно подати не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ і матимуть право на податковий кредит та складання податкових накладних.

Відповідно до першого абзацу пункту 183.5 ПК особи, що зазначені у пункті 183.3 ПК можуть навести у заяві бажаний день реєстрації як платника податку, що відповідатиме даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на складання податкових накладних.

Обрання ставки єдиного податку з ПДВ для новостворених ФОП Заява про добровільну реєстрацію може бути подана державному реєстратору як додаток до заяви про державну реєстрацію, яка подається для проведення реєстрації ФОП.

Також передбачено, що ФОП, зареєстровані у відповідному порядку, протягом 10 днів із дня державної реєстрації можуть подати заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, що була встановлена для третьої групи яка не передбачає сплату податку на додану вартість. Такі ФОП вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Якщо ФОП бажає змінити податкову ставку, відповідну заяву необхідно подати не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватись ставка єдиного податку, яка передбачає сплату ПДВ.

Отже, новостворений ФОП може обирати ставку єдиного податку, яка передбачає сплату ПДВ. ФОП може зареєструватися з дня державної реєстрації як платник єдиного податку ІІІ групи зі ставкою 5% і не пізніше, ніж за 15 днів із початку наступного кварталу подати заяву про перехід на сплату єдиного податку у розмірі 3% від суми доходів та подати заяву на реєстрацію платником ПДВ.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді