Податкові накладні, які не надаються покупцю

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
У статті відповімо на запитання: коли складати податкову накладну, яку не надають покупцю, та як заповнювати податкові накладні, які не надають покупцям.

⚡️ ЄДИНА ЗВІТНІСТЬ: ЕКСПЕРТ ДОПОМОЖЕ РОЗІБРАТИСЯ ЗІ СКЛАДНОЮ НОВИНКОЮ ⏩

Коли складати податкову накладну, яку не надають покупцю

До таких податкових накладних належать ситуації, коли податкову накладну не можуть видати покупцю, так як він або є неплатником ПДВ, або є нерезидентом, або ПН складається «самому собі». Наприклад, по операціях умовного постачання чи відхиленнях у фактичній ціні та ціні придбання.

Податкові накладні, які не надаються покупцю
Наталія Товченикексперт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
► графа «Зведена податкова накладна» ► графа «Складена на операції, звільнені від оподаткування» ► графа «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» ► заголовна частина ПН ► дата складання ► порядковий номер ► постачальник (продавець) ► отримувач (покупець) ► таблична частина ПН ► підпис в ПН

Як заповнювати податкові накладні, які не надають покупцям

Складання усіх податкових накладних «не для покупця» починають з помітки «×» у верхній лівій частині у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини».

Відсутність позначки «×» та типу причини призводить до не правильного відображення суми ліміту в СЕА ПДВ.

Далі зазначають один з передбачених 15 типів причин ненадання податкової накладної покупцеві. Особливості заповнення податкових накладних, які не надаються покупцю викладено в п. 10-15 Порядку № 1307. Окремі з них розглянемо детальніше.

Особливості заповнення податкової накладної, яку не видають покупцеві

СКАЧАТИ ТАБЛИЦЮ ⏩

Особливості заповнення податкової накладної, яку не видають покупцеві

Після зазначення даних заголовної частини податкових накладних «не для покупця» заповнюємо табличну частину. Для окремих видів податкових накладних таке заповнення дещо відрізняється.

Увага: Коди товарів за УКТ ЗЕД та послуг за ДКПП зазначають у всіх податкових накладних «не для покупця», крім складених відповідно до п. 188.1, 198.5, 199.1 ПКУ «на суми перевищення» та «на компенсуючі податкові зобов’язання».

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді