Складаємо податкову накладну за щоденними підсумками за допомогою РРО

РРО не тільки створюють додатковий «головний біль» підприємцям, але і допомагають швидко та максимально точно скласти податкові накладні за щоденними підсумками

Деяким категоріям платників податків необхідно складати податкові накладні за щоденними підсумками. І ось саме у цьому випадку РРО здатен полегшити життя підприємця, адже він фіксує все операції що через нього пройшли, а отже і податкову накладну буде набагато простіше здати.

Складаємо щоденну податкову накладну за показниками РРО

У пункті 201.4 Податкового кодексу України (далі – ПК) зазначено, що податкова накладна може бути складена за щоденними підсумками операцій, при:

  • Здійсненні постачання товарів чи послуг за готівку кінцевому споживачеві, що не є платником податків. Особливо якщо розрахунок проводиться через РРО, чи через банківську установу;
  • Наданні платникам податків касових чеків, в яких міститься сума поставлених товарів чи послуг, а також загальна сума нарахованих податків із визначенням фіскального та податкового номерів постачальника.

Згідно пункту 7 глави 3 Наказу Мінфіну «Про затвердження порядку застосування РРО» від 14.06.2016 № 547, реєстрація видачі коштів при поверненні товару у зв'язку із відмовою покупця від товару чи послуги відповідно до чинного законодавства чи при скасуванні помилкової операції проведеної через РРО, чергова операція здійснюється із відповідним від’ємним значенням.

У випадку, коли алгоритм роботи РРО не може забезпечити окремого накопичення у фіскальній пам’яті від’ємних сум рахунків:

  • Дозволено реєструвати видачу коштів за допомогою операції «службова видача»;
  • Заборонено реєструвати через РРО від’ємні суми з використанням операції «сторно».

Складаємо податкову накладну за щоденними підсумками за допомогою РРО Якщо у касовій скриньці РРО недостатньо коштів, касир не має права відмовляти клієнтові у поверненні грошей, а має звернутися до бухгалтерії підприємства, для видачі потрібної суми коштів покупці.

Податкова накладна за щоденними підсумками складається на підставі показників РРО і вноситься до щоденного підсумку обсягів проданих товарів з урахуванням коштів отриманих за продані товари, так і коштів що були повернені за видані товари.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді