Відшкодування комунальних послуг орендодавцю: облік і оподаткування

Оренда нерухомості — зручний механізм надходження додаткових коштів й отримання площ для провадження господарської діяльності

Оренда нерухомості — зручний механізм надходження додаткових коштів й отримання площ для провадження господарської діяльності. Але за умов постійного зростання комунальних платежів орендодавці дедалі частіше передбачають їх компенсацію орендарем. З’ясуємо, у який спосіб обліковувати й оподатковувати таку операцію.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Договір оренди

Нагадаємо, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк (ст. 759 Цивільного кодексу України, ЦК). Предметом договору найму може бути річ, яка визначена індивідуальними ознаками і зберігає свій первісний вигляд у разі неодноразового використання, тобто неспоживна річ (ст. 760 ЦК).

За користування майном із наймача справляють плату, розмір якої встановлюють у договорі найму. Якщо розмір плати не встановлений договором, його визначають зважаючи на споживчу якість речі та інші обставини, які мають істотне значення (ст. 762 ЦК).

Істотними умовами договору оренди є:

  • об’єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації);
  • строк, на який укладається догвір оренди;
  • орендна плата з урахуванням її індексації;
  • порядок використання амортизаційних відрахувань;
  • відновлення орендованого майна та умови його повернення або викупу (ст. 284 Господарського кодексу України, ГК).

Додамо, що розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством (ст. 286 ГК).

Порядок компенсації комунальних платежів

Оренда нерухомості та комунальні послуги здебільшого нерозривно пов’язані з господарською операцією. Зазвичай орендар згідно з договором оренди сплачує (компенсує) орендодавцеві вартість комунальних послуг (електроенергії, водопостачання та водовідведення, газо- і теплопостачання).

Компенсація комунальних послуг можлива:

  • у складі орендної плати — у вигляді фіксованої суми, на яку збільшено розмір орендної плати;
  • окремим платежем на основі фактичного споживання комунальних послуг.

Якщо відповідно до договору комунальні та інші послуги, пов’язані з утриманням об’єкта оренди, включені до орендної плати, тоді орендар просто сплачує один платіж (орендну плату). У цій ситуації в орендодавця витрати на комуналку є складовою собівартості послуги — здавання в оренду нерухомості.

На практиці вартість комунальних послуг частіше відшкодовують окремим платежем відповідно до виставленого орендодавцем рахунку.

Інвентаризація: обов’язок чи спосіб зберегти майно підприємства

Відшкодування комунальних послуг орендодавцю: облік і оподаткування
СЕРДЮК Оленаексперт МСFR Головбух, канд. екон. наук
Бухгалтер, як детектив, перед інвентаризацією шукає помилки в обліку основних засобів і виправляє їх. З нашим фахівцем зробите це швидко та безболісно для фінансів вашої компанії. Поспішіть отримати готові рішення 10-ти проблемних ситуацій щодо роботи з ОЗ: • що і коли інвентаризувати; • як бути, якщо провести інвентаризацію вимагають податківці; • якщо не провести інвентаризацію: які ризики для підприємства і для головбуха; • яка процедура інвентаризації; • як інвентаризувати активи і заборгованість; • як обліковувати лишки і нестачі; • як оцінювати розмір збитків і стягувати матеріальну шкоду; • чи коригувати фінрезультат через нестачі

Облік в орендодавця

У бухгалтерському обліку витрати відображають одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зобов’язань (п. 5 П(С)БО 16 «Витрати»). Витратами звітного періоду визнають або зменшення активів, або збільшення зобов’язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можна достовірно оцінити (п. 6 П(С)БО 16).

Витрати певного періоду визнають одночасно з визнанням доходу, для отримання якого їх здійснено. Витрати, що неможливо прямо пов’язати з доходом певного періоду, відображають у складі витрат того звітного періоду, коли їх здійснили (п. 7 П(С)БО 16).

Відшкодування комунальних послуг орендодавцю: облік і оподаткування Увага: витрати, не пов’язані з отриманням доходу у певному періоді, відображають у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені

В орендодавця витрати на оплату комунальних послуг класифікують як інші операційні витрати. Тобто відображають за допомогою проведення: дебет субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» із кредитом субрахунку 685 «Розрахунки з іншими кредиторами».

Компенсація орендарем комунальних послуг: облік ПДВ

Натомість дохід визнають під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), та за умови, що оцінку доходу можна достовірно визначити (п. 5 П(С)БО 15 «Дохід»).

У разі отримання від орендаря відшкодування комунальних витрат потрібно визнати інші доходи. Для цього користуються проведенням: дебет субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» із кредитом субрахунку 719 «Інші доходи від операційної діяльності».

Скачайте зразки скарг на рішення фіскалів

Відшкодування комунальних послуг орендодавцю: облік і оподаткування
Олена Сердюкексперт МСFR Головбух, канд. екон. наук
За останні дев’ять місяців ДФС скасувала більше 2 тис. податкових повідомлень-рішень на 15,6 млрд грн, а платники податків виграли у суді 18,5 тис. справ і заощадили 58,9 млрд грн. Тому не приймайте покірно усі рішення податківців. Скаржтеся, а ми допоможемо :)

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді