Особливості сплати податків підприємствами, що перебувають в зоні АТО

Тема сплати податків завжди була актуальною, а для деяких підприємців зараз дуже актуальне питання сплати податків в зоні АТО. Як буде звітувати до ДФС бізнес в зоні АТО?

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України» стосовно уточнення деяких положень та усунення суперечливих моментів, що виникли під час ухвалення Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 23.03.2017 року № 1989 - VIII (далі - Закон № 1989) були внесені певні зміни до ПК, які стосуються сплати податків підприємствами в зоні АТО.

Які моменти потрібно знати і враховувати підприємствам в зоні АТО?

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Загальні моменти

У новій редакції Закон № 1989 виклав пункт 38 підрозділ 10 р. XX «Перехідних положень» Податкового кодексу України (далі - ПК), в якому встановлено особливості оподаткування підприємств, які знаходяться у зоні проведення антитерористичної опервції (далі - АТО).

Тимчасово, на період проведення АТО, для платників податків, які мали місцезнаходження (місце проживання) станом на 14 квітня 2014 року на тимчасово окупованій територіїї, яка визнана такою згідно до Постанови Верховної Ради України «Про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями», або в населених пунктах на лінії зіткнення, та/або платників податків, які мають об'єкти оподаткування місцевими податками, зборами на цих тетиторіях, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей визначених у цьому пункті.

Особливості сплати податків, передбачені в ПК застосовуються з 14 квітня 2014 року по 31 грудня року, в якому буде завершено проведення АТО. Дата набрання чинності Указом Президента України від14.04.2014 року. № 405/2014 - є датою початку АТО.

Датою закінчення АТО, відповідно, вважатиметься дата набрання чинності Указом Президента України про завершення проведення АТО або військових дій на території України. Визначений порядок зазначено у статті 1 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» від 02.09.2014 року. № 1669 - VII (далі - Закон про АТО).

Про закінчення АТО мова не йде допоки немає такого указу. Не поширюється чинність пункту 38 на територію України, визнану тимчасово окупованою згідно Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 року № 1207 -VII Цей Закон про територію АР Крим та місто Севастополь.

Як спростити зустрічну звірку

Особливості сплати податків підприємствами, що перебувають в зоні АТО
Имя персоныголовний редактор системи «Експертус Головбух»
Кожні дві з трьох компаній щонайменше раз на квартал відповідають на запити податківців у межах зустрічної звірки. Ми підкажемо, що робити бухгалтерові, аби витрачати менше часу і зусиль на цю процедуру. Зокрема, нагадаємо, що замість паперових можна надавати електронні копії. І це не єдиний спосіб спростити зустрічну звірку.

Нюанси сплати податків підприємствами в зоні АТО

Оскільки бізнес в зоні АТО і так страждає через проведення бойових дій, для підприємців, що перебувають на тимчасово окупованій території діють певні податкові послаблення. Все одно, деякі підприємства не мають жодної змоги не те що вчасно, а взагалі сплатити податки. А отже і штрафи до підприємств в зоні АТО не застосовуються.

Об'єкти житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб не є об'єктами оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо вони розташовані на тимчасово окуплваній території або території населених пунктів на лінії зіткнення.

Плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що розташовані на тимчасово окупованій території та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди фізичних або юридичних осіб, не нараховується та не сплачується.

Особливості сплати податків підприємствами, що перебувають в зоні АТО На загальних підставах сплачується плата на землі сільськогосподарського призначення, які розташовані на лінії зіткнення.

У разі відсутності у платника податків рахунку у банку нараховані та сплачені суми податку на нерухоме майно та плати за землю не підлягають поверненню на поточний рахунок платника податку, не спрямовуються на погашення грошового зобов'язання (податкового боргу) з інших податків, зборів, не повертаються у готівковій формі.

Законотворці не забули і про платників единого податку IV групи. Земельні ділянки не є об'єктом оподаткування єдиним податком , якщо вони розташовані на тимчасово окупованій території (територі на лінії зіткнення).

Для платників у яких всі земельні ділянки розташовані на зазначеній території для переходу на спрощену систему оподаткування або підтвердженя статусу платника єдиного податку в році, що настає після року в якому завершено АТО, не надається розрахунок частки сільськогосподарського виробництва.

Суб'єкт господарювання або самозайнята особа, які нараховують фізичним особам - підприємцям, що знаходяться на тимчасово окупованій території (незлежно від системи оподаткування) доходу від здійснення ними підприємницької діяльності, зобов'язані утримати податок на доходи із джерела оплати.

Необоротні активи, придбані (збудовані, створені, споруджені) до 14.04.2014 року і котрі станом на 01.01.2017 року розташовані на тимчасово окупованій території або території населених пунктів на лінії зіткнення, з метою оподаткування ПДВ не вважаються невиробничими необоротними активами і такими, що призначаються для використання в операціях, що не є господарською діяльністю платника податків.

Платники податків, які здійснюють виробництво (імпорт) алкогольних напоїв чи тютюнових виробів які знаходяться у зоні АТО не мають права замовляти марки акцизного податку для маркування тютюнових виробів чи алкогольних напоїв, які виробляються на тимчасово окупованій території.

Особливості сплати податків підприємствами, що перебувають в зоні АТО Заборонено ввезення тютюнових виробів чи алкогольних напоїв, вироблених на тимчасово окупованій території на іншу територію України.

На період проведення АТО зупиняється нарахування штрафних (фінансових ) санкцій ( штрафів ) та пені за несвоєчасне погашення станом на 14.04.2014 року грошових зобов'язань для платників податків, які станом на 14.04.2014 року проживали на тимчасово окупованих територіях або територіях населених пунктів на лінії зіткнення , які станом на 01.01 2017 року не змінили своє місце проживання на іншу територію Укрвїни.

Зупиняється відлік строку давності, визначений статтею 102 ПК на період, протягом якого не застосовуються заходи стягнення. З дати реєстрації зміни місця проживання фізичною особою - платником податків і переселення на іншу територію України на постійне місце проживання фізичної особи - підприємця та зміни місцезнаходження юридичної особи чинність цієї норми зупиняється.

Норми цього пункту застосовуються на весь строк військової служби для платників податків - самозайнятих фізичних осіб, яких призвали на військову службу під час мобілізації.

Нова податкова накладна: що чекає на бухгалтера з 1 грудня

Особливості сплати податків підприємствами, що перебувають в зоні АТО
Нижник Тетяна експерт Експертус Головбух
Не встигли бухгалтери познайомитись із податковою накладною, як Кабмін змінив ознаки, за якими ДФС моніторить і блокує податкові накладні та розрахунки коригування до них. Покроково і з прикладами про те: • які нові реквізити у податковій накладній; • як змінилася таблична частина податкової накладної; • яких новацій зазнав розрахунок коригування; • як тепер оформити зведену податкову накладну або за щоденними підсумками; • як філії складають чи отримують податкові накладні; • які особливості складання податкових накладних неплатнику ПДВ; • як виправляти помилки у податкових накладних

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді