Система блокування податкових накладних 2018

Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Після призупинення системи блокування податкових накладних з 1 січня бухгалтери зітхнули з полегшенням. Але всі розуміють, що це тимчасово і до 1 березня цього року мали бути розроблені нові правила. Якими вони будуть, гіршими чи кращими, можна було цей час лише гадати. Однак, Мінфін уже оприлюднив проекти нових документів щодо системи моніторингу, тож розглянемо, що нас очікує.

Новий порядок блокування податкових накладних (проект)

Що ж саме було оприлюднено 09.02.2018 р. Мінфіном на своєму веб-сайті? Це наступні нормативні документи:

  • Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – Порядок);
  • Порядок роботи Комісій, які приймають рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації;
  • Порядок розгляду скарг на рішення Комісій, які приймають рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації.

Дані документи набудуть чинності протягом 15 кал. днів з дня їх офіційного опублікування. Поки що це лише проекти.

Система блокування податкових накладних 2018
Наталія Товченикексперт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
► графа «Зведена податкова накладна» ► графа «Складена на операції, звільнені від оподаткування» ► графа «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» ► заголовна частина ПН ► дата складання ► порядковий номер ► постачальник (продавець) ► отримувач (покупець) ► таблична частина ПН ► підпис в ПН

Коли податкові накладні не блокуватимуться

У таблиці нижче наведено, які податкові накладні (ПН) та розрахунки коригування (РК) не підпадають під поняття ризикових та пропускаються системою без направлення на подальший моніторинг. Для того, щоб ПН/РК пройшла необхідне дотримання хоча б одного з нижченаведених критеріїв.

Натисніть, щоб переглянути таблицю в повному розмірі >

Система блокування податкових накладних 2018

Система блокування податкових накладних 2018
Наталія Товченикексперт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Спокій бухгалтерам лише сниться. А тим, хто має справу з ПДВ, — й поготів. Ось і жовтень «потішив» подаруночком: оновленими формами податкової накладної та розрахунку коригування. Тож чим вони відрізняються від попередніх і з якої дати їх застосовувати?

Як працює система моніторингу?

В цілому алгоритм роботи СМКОР (система моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків) виглядає наступним чином:

Натисніть, щоб переглянути таблицю в повному розмірі >

Система блокування податкових накладних 2018

Усе це має відбуватися протягом операційного дня, а появу накладної в Реєстрі заблокованих можна буде бачити наступного дня.

Принципово нові зміни в системі моніторингу

Як бачимо з вищенаведеного алгоритму, принципово новим у згаданій процедурі є позитивна історія платника податку (мабуть, це буде відсутність податкового боргу, певні вимоги щодо виплати заробітної плати та по сумам перерахованих податків і зборів), поява критеріїв ризикованості самого платника податку. У роз’ясненні на сайті Мінфіну до Порядку зазначається, щопозитивна історія платника податку стосується тільки підприємств малого та середнього бізнесу.

Деталізація квитанції та оприлюднення показників моніторингу на веб-сайті, здійснюються, мабуть, через негативну для ДФС практику оскаржень під час першого запуску СМКОР.

Також новим стає поява дворівневих комісій щодо розгляду розблокування накладних, що має підвищити оперативність прийняття рішень. Про це нижче.

Як розблокувати податкову накладну

Як і раніше, після зупинення реєстрації податкової накладної пояснення та первинні документи можна подати протягом 365 кал. днів за датою виникнення податкового зобов’язання. Однак, перелік документів тепер не прив’язується до критерію та стандартний для всіх. Подавати документи треба тільки в електронній формі. Тут зокрема з’явилися: договори, довіреності, акти керівного органу платника податку, якими оформлені повноваження осіб, які одержують продукцію в інтересах платника податку для провадження господарської діяльності.

Залишилася і відома Таблиця (дод. 3 нового Порядку), яка містить дані щодо платника податку (коди товарів та послуг, постачання яких здійснюється на постійній основі). Вона подається разом з копіями документів при зупиненні реєстрації ПН/РК. Якщо подавалася в 2017 р., то повторно – не потрібно.

Розблокування податкових накладних

Порядок роботи комісій

Нове – це дворівневі комісії – регіонального (комісії Головних управлінь ДФС в областях, м. Києві та Офісі великих платників податків) та центрального рівня (комісія ДФС).

Комісія регіонального рівня розглядає подані документи протягом 5 робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та документів. Дана комісія здійснює остаточну реєстрацію або блокування ПН/РК щодо платників з обсягом постачання

Центральна комісія розглядає рішення регіональної комісії протягом 7 роб. днів, які настають за днем отримання пояснень і документів. Ця комісія приймає остаточне рішення. Загальний термін відраховується саме від дати подачі документів на регіональну комісію, а тому термін розгляду двома комісіями не може перевищувати 7 роб. днів. Якщо центральна комісія не встигає, то набуває чинності рішення регіональної комісії.

Якщо протягом відведеного терміну (7 роб. днів) взагалі жодна з комісій не винесла рішення, то ПН/РК розблоковується та реєструється.

Інформація щодо рішення комісії стає відомою платнику податку протягом операційного дня в електронному кабінеті.

Оскарження рішення комісії в адміністративному або судовому порядку – 10 кал. днів, наступних за днем отримання такого рішення ДФС.

Вся процедура відбувається в електронному вигляді.

Система блокування податкових накладних 2018
Наталія Товченикексперт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Чергове удосконалення програмного забезпечення ДФС лише додало платникам проблем із реєстрацією РК в ЄРПН. З’ясуємо, чи правомірно відмовляти у реєстрації РК на зміну кількісно-вартісних показників, коли повертають товари чи попередню оплату. Як тепер платникам заповнювати такі РК і як усунути так звані неоднозначності, з огляду на рекомендації ДФС.

Що робити з раніше зупиненими податковими накладними?

Щодо ПН/РК, реєстрація яких уже була призупинена раніше, то необхідно враховувати наступне. Призупинені у реєстрації ПН/РК у період до набуття чинності змін до ПКУ (01.12.2017–31.12.2017) проходять шлях до реєстрації або остаточного блокування за старою процедурою (новий п. 571 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Подати документи можна протягом 365 кал. днів. Очевидно, що це ж саме стосується й ПН/РК, реєстрація яких була призупинена до 01.12.2017 р. та по яким ще не були подані пояснювальні документи. За старим порядком рішення ДФС приймається протягом 5 робочих днів.

Щодо уже заблокованих ПН/РК, по яким є рішення комісії ДФС, то строк оскарження (10 кал. днів) уже давно минув.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді