Новий закон про ТОВ: що з того бізнесу і коли модернізувати статути

Уже зовсім скоро українські компанії по-новому будуватимуть корпоративні відносини. Причина — ухвалений закон про товариства з обмеженою і додатковою відповідальністю. Як це змінить ведення бізнесу та скільки часу маємо, щоб пристосуватися до нових вимог — у коментарі експерта

З’явився базовий законодавчий акт, що регулюватиме діяльність товариств з обмеженою і додатковою відповідальністю. Надалі разом називатимемо їх — ТОВ. Адже товариство з додатковою відповідальністю від товариства з обмеженою відрізняється додатковою відповідальністю, яка для всіх учасників однаково кратна до вартості внеску, що зробив кожен із них. Це викладено у статті 57 нового Закону України «Про товариства з обмеженою і додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 № 2275-VIII (далі — Закон про ТОВ).

Створення підприємства 2020

Набрання чинності Закону

Закон про ТОВ набере чинності вже за три місяці від дня його опублікування, за винятком статті 23 щодо переходу частки до спадкоємця або правонаступника учасника товариства. Ця норма запрацює лише за рік із дня набрання чинності Законом про ТОВ.

Для посилення інтриги зазначимо, що протягом року з дня набрання чинності Законом про ТОВ положення статуту ТОВ, що не відповідають цьому Закону, залишатимуться чинними в частині, що відповідає законодавству станом на день набрання чинності цим законом (п. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону про ТОВ).

Тобто ще рік після набрання чинності Законом про ТОВ товариства зможуть користуватися положеннями своїх статутів, навіть якщо вони суперечать Закону про ТОВ. Звісно, за рік статути знадобиться привести у відповідність до Закону про ТОВ. Проте, якщо протягом року до статуту ТОВ внесуть бодай одну зміну, пільговий період в один рік уже не діятиме. За першої зміни до статуту ТОВ його доведеться переробити згідно з вимогами Закону про ТОВ. Тож ліпше із цим не зволікати. До того ж упродовж однорічного перехідного періоду не справлятимуть адмінзбору за державну реєстрацію змін до статуту товариства через приведення його у відповідність до Закону про ТОВ.

Щоб привести свої статути у відповідність до Закону про ТОВ, товариства насправді мають не 12, а 15 місяців. Адже Закон про ТОВ набирає чинності за три місяці від дня його опублікування.

Запровадження корпоративного договору

Для реалізації своїх прав учасники ТОВ дістали можливість укладати корпоративний договір. Йдеться не про засновницький договір, а про нову юридичну схему врегулювання відносин між учасниками ТОВ. Про це свідчить застереження в Законі про ТОВ про те, що зміст корпоративного договору є конфіденційним і не підлягає розкриттю, якщо інше не встановлено законом або договором. Інакше кажучи, корпоративний договір — це зафіксована на папері домовленість учасників ТОВ про їхні права та обов’язки стосовно ТОВ та інших учасників. Тобто за цим договором учасники зобов’язуються реалізовувати свої права та повноваження у певний спосіб або утримуватися від їх реалізації. Власне договір укладають у письмовій формі.

Корпоративний договір не є засновницьким (ст. 10 Закону про ТОВ). Коли ТОВ створюють кілька осіб, вони можуть укласти письмовий договір про створення товариства, якщо їм потрібно визначити взаємовідносин між собою щодо створення ТОВ. У такому договорі можна встановити порядок заснування ТОВ, умови провадження спільної діяльності, розмір статутного капіталу, частку в ньому кожного учасника, строки та порядок внесення вкладів та інші умови. Такий договір діє до дня державної реєстрації ТОВ, якщо інше не встановлено у договорі або не випливає із суті зобов’язання. Тож за своєю суттю він більше схожий на попередній договір.

До відома:

Кількість учасників ТОВ тепер не обмежуватимуть, як раніше — не більше ніж 100 осіб

Корпоративний договір може передбачати умови або порядок визначення умов, за яких учасник має право чи зобов’язаний купити або продати частку у статутному капіталі (її частину). Наприклад, учасники можуть домовитися, що в разі досягнення (недосягнення) певного економічного або фінансового результату один учасник зобов’язаний купити, а інший — продати свою частку. Це можливо тоді, коли хтось із учасників погодився увійти до ТОВ, сподіваючись на певний економічний ефект від своїх інвестицій, і хоче мати гарантії виходу зі складу засновників ТОВ, якщо такого результату не досягли.

Корпоративний договір має відповідати вимогам, встановленим у статті 7 Закону про ТОВ, інакше його вважатимуть нікчемним. Крім того, нікчемним буде корпоративний договір, що зобов’язує учасників голосувати за вказівками органів управління ТОВ. Тобто кожен учасник ТОВ мусить і має право голосувати на свій розсуд.

Коли та як складати бухгалтерську довідку

Новий закон про ТОВ: що з того бізнесу і коли модернізувати статути
Тетяна Нижникексперт МСFR Головбух
Бухгалтерська довідка допоможе виправити помилки, нарахувати амортизацію чи середню зарплату, замінить документ від контрагента, стане підставою для податкового кредиту з ПДВ. Складете її запросто з нашими підказками. Для дуже зайнятих — приклади оформлення бухдовідки по найчастішим операціям: Приклад 1. Виправляємо помилку минулого періоду звітного року Для дуже зайнятих — приклади оформлення бухдовідки по найчастішим операціям: Приклад 1. Виправляємо помилку минулого періоду звітного року. Приклад 2. Виправляємо минулорічні помилки Приклад 3. Виправляємо помилки поточного періоду звітного року коректурним способом. Приклад 4. Виправляємо помилки поточного періоду звітного року методом сторно.

Новий закон про ТОВ Увага!

Корпоративний договір, який встановлює обов’язок учасників голосувати згідно за вказівками органів управління Товариства, є нікчемним

Якщо учасником ТОВ і стороною корпоративного договору є держава, територіальна громада, державне або комунальне підприємство чи юридична особа, у статутному капіталі якої 25% і більше прямо чи опосередковано належать державі або територіальній громаді, такий корпоративний договір втрачає конфіденційність. Його мають оприлюднити протягом 10 днів з моменту його укладення, розмістивши на сайті відповідного органу державної влади чи місцевого самоврядування.

Крім того, корпоративний договір може перешкоджати учасникові укладати певні договори з третіми особами. Наприклад, учасники ТОВ як сторони корпоративного договору можуть домовитися про те, що вони не реалізовуватимуть на певній території певні товари, роботи чи послуги. Якщо сторона корпоративного договору порушить цю домовленість та укладе такий договір із третьою особою, його вважатимуть нікчемним. Для цього необхідна лише одна умова — третя особа знає або має знати про таке порушення.

Безвідклична довіреність щодо корпоративних прав

Ще однією новацією корпоративних правовідносин, якої раніше у корпоративному законодавстві України не було, є безвідклична довіреність.

Так, відповідно до статті 5 Закону про ТОВ учасник товариства має право:

  • брати участь в управлінні ТОВ у порядку, передбаченому Законом про ТОВ і статутом;
  • отримувати інформацію про господарську діяльність ТОВ;
  • брати участь в розподілі прибутку ТОВ;
  • отримати в разі ліквідації ТОВ частину майна, що залишилася після розрахунків із кредиторами, або його вартість.

Для реалізації цих прав, а також прав та обов’язків, що їх отримав і взяв на себе учасник ТОВ згідно з корпоративним договором, такий учасник може або ж має видати довіреність.

Безвідкличний характер довіреності не означає, що довіритель не має права її припинити, якщо представник порушить права й інтереси довірителя. Якщо виникла суперечка стосовно припинення безвідкличної довіреності та відмови від неї учасника-довірителя, скасувати таку довіреність може суд.

Безвідкличну довіреність посвідчують нотаріально. Її не можна передоручити іншій особі. Вона припиняється, коли припинилося зобов’язання, для виконання або забезпечення виконання якого її видали.

ДФС вимагає пояснити причину збитків компанії: як відповісти

Новий закон про ТОВ: що з того бізнесу і коли модернізувати статути
Олег СічACCA DipIFR(rus), керівник Об’єднаної редакції Експертус: Головбух
Якщо ДФС вимагає пояснити причину збитків компанії — ви в зоні ризику. Не відповідайте, що в країні криза. Формальна відписка гарантує вам місце у плані перевірок. Поясніть податківцям, що сума прибутку (або збитку!) залежить від об’єктивних факторів. Стаття-тест допоможе позбутися зайвої інформації та сформувати правильну відповідь. Якби ви зараз отримали лист від ДФС з проханням пояснити, чому у підприємства збиток, то що відповіли б? 1. Аргументовано відповім, але не «прогнуся» 2. Який лист? :) 3. Відкину частину витрат (може, потім їх покажу?) 4. Зроблю все, щоб догодити фіскалам Ми оцінили чотири варіанти відповіді на «лист щастя» від ДФС. Оберіть свій і дізнайтеся, що буде.

Статутний капітал

Статутний капітал (СК) ТОВ, як і раніше, складається з номінальної вартості часток його учасників, виражених у національній валюті України. Диспозитивною стала норма про відсоткового визначення часток учасників у СК. Розмір частки учасника ТОВ у відсотках має відповідати співвідношенню номінальної вартості його частки і СК. Хоча у статуті ТОВ можна передбачити обмеження зміни співвідношення часток учасників. Єдина вимога полягає в тому, що рішення про внесення зміни, а то й вилучення цих обмежень зі статуту мають одностайно ухвалити всі учасники ТОВ.

6 місяців

у такий строк учасники ТОВ мають зробити свої внески до статкапіталу

Закон про ТОВ встановлює шестимісячний (замість річного) строк, впродовж якого учасник мусить зробити свій внесок до статкапіталу. Але учасники мають право передбачити у статуті інший строк. Утім, якщо учасник «не встиг» зробити свій внесок, подовжити цей строк дозволено лише на 30 днів. Якщо протягом і цього строку учасник не внесе свого вкладу, виконавчий орган ТОВ має скликати загальні збори учасників, які ухвалять одне з таких рішень:

  • виключити учасника з ТОВ;
  • зменшити СК на розмір неоплаченої частини частки учасника;
  • перерозподілити неоплачену частку (її частину) між іншими учасниками ТОВ без зміни розміру СК;
  • ліквідувати ТОВ.

Крім цього, встановлено строки для внесення учасниками свого додаткового внеску ¾ один рік для учасників і шість місяців — для третіх осіб (п. 5 та 6 ст. 18 Закону про ТОВ). Наразі ці строки визначають за рішенням загальних зборів учасників.

Збільшити статутний капітал ТОВ тепер можна не лише за рахунок додаткових внесків учасників (як нині), а й за рахунок нерозподіленого прибутку

Закон про ТОВ скоротив до 30 днів строк, протягом якого до ТОВ можуть звернутися кредитори, яким повідомили про зменшення статкапіталу. Нагадаємо, що сьогодні такий строк чітко не визначено, лише передбачено, що рішення про зменшення статутного капіталу набирає чинності за три місяці від дати державної реєстрації та його оприлюднення у встановленому порядку.

Читайте також: Переважне право учасника ТОВ, виплата дивідендів та заочне голосування й ухвалення рішення шляхом опитування


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді