Як уникнути потреби індексувати зарплату

Щоб не індексувати зарплату працівників, на підприємстві вирішили кожного місяця підвищувати посадовий оклад (на суму від 1 до 5 грн). Чи це правомірно?

Механізм проведення індексації зарплати визначений у Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженому постановою КМУ від 17.07.2003 № 1078 (далі — Порядок № 1078). Індексація доходів — не право роботодавців, а обов’язок. Доволі часто, аби позбутися необхідності індексувати зарплату, вони щомісяця підвищують посадови окладів (від 1 грн і більше). Завдяки такому «технічному» підходу точка відліку для індексації зарплати постійно відсувається.

А ви знаєте, чи потрібен наказ керівника для нарахування індексації та які штрафи передбачено за порушення під час проведення індексації?

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Мінсоцполітики уникає прямої відповіді на запитання, наскільки такі дії правомірні (лист від 29.04.2016 № 234/10/136-16). Водночас звертає увагу на механізм підвищення доходів працівників на випередження зважаючи на їх прогнозований рівень. Нормативне підґрунтя такого підходу створюють восьмий — десятий абзаци пункту 5 Порядку № 1078.

Крім цього, госпрозрахункові підприємства та організації мають право визначати умови проведення індексації у колективних договорах з огляду на норми чинного законодавства. Проте індексування зарплати не може бути нижчим, ніж це передбачено Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.1991 № 1282-XII та Порядком № 1078.

Отже, хоча фахівці Мінсоцполітики не дають прямої відповіді, чи підтримують вони згаданий «обхідний» спосіб уникнути індексації, щомісячне підвищення зарплати дає змогу її не індексувати. Фактично оклад працівника підвищують до того, як у нього виникає право на індексацію. При цьому сума підвищення не має значення, навіть якщо це лише одна гривня. Недолік один — доводиться часто вносити зміни до штатного розпису.

Цікаво знати, чи може підприємство оштрафувати Державна служба України з питань праці під час перевірки, якщо найманий працівник лише один і він із власної ініціативи не індексував собі зарплату?

Радимо госпрозрахунковим підприємствах у колективних договорах чи інших документах, що регламентують оплату праці працівників (зокрема положення про оплату праці), визначати не «обхідні» способи уникнути індексації, а «покращувальні» умови її проведення. Приміром, щокварталу переглядати посадові оклади і збільшувати їх на суму, що компенсує інфляцію цін на споживчі товари та послуги.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді