Чи дотягувати ЄСВ до мінімального розміру в останньому місяці декретної відпустки

З червня працівниця у декретній відпустці (з 18.06 до 21.10). Сума декретних, що припадає на останній місяць, менша мінзарплати. Чи дотягувати ЄСВ до мінімального розміру? Якщо так, то в якому місяці це зробити: у звіті за червень чи за жовтень?

Якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, установленої на місяць, за який нараховано дохід, суму ЄСВ розраховуйте з мінзарплати (ч. 5 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI).

Допомога по вагітності та пологах є базою для нарахування ЄСВ. Якщо зарплата працівниці з урахуванням допомоги по вагітності та пологах у підсумку за місяць виявилася менше розміру мінзарплати, ЄСВ заплатіть з мінімалки. А вже якщо дорівнює або більше — з фактичної виплати.

Декретні у схемах, таблицях і прикладах

Чи дотягувати ЄСВ до мінімального розміру в останньому місяці декретної відпустки
Іван ЛЕВАДСЬКИЙ експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Щоб розрахувати середню зарплату, заробіток працівниці за останніх 12 місяців роботи поділіть на календарні дні у розрахунковому періоді. Отриманий результат помножте на дні відпустки по вагітності та пологах — буде сума декретних. Але маєте ще врахувати мінімальне та максимальне обмеження

Для нарахування ЄСВ декретну виплату розбивають по місяцях — за кожен місяць перебування у відпустці. Однак при нарахуванні декретних бухгалтер не знаю, який дохід працівниця отримає в останній місяць декрету. На момент нарахування йому відомо лише частина доходу — декретні, що припадають на останній місяць. Їх бухгалтер і має вказати у таблиці 6 звіту з ЄСВ без жодних донарахувань ЄСВ до мінімальної бази.

Рішення про донарахування бухгалтер приймає тоді, коли знатиме кінцевий дохід за останній місяць, на який припала декретна відпустка (у нашій ситуації — звіт з ЄСВ за жовтень).

Маємо декілька продовжень ситуації:

  • після декрету працівниця йде у відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку — скоріше за все працівниця не матиме в останньому місяці декретної відпустки інших доходів. Якщо на останній місяць декрету виплат припало менше, ніж мінзарплата, то зробіть доплату з ЄСВ;
  • якщо працівниця виходить на роботу — додайте декретну виплату та суму зарплати, нараховану в місяці виходу на роботу. Тільки якщо їх сума менша за мінзарплату — донарахуйте ЄСВ.

Отже, дотягнути ЄСВ до мінімального розміру в останньому місяці декрету потрібно. Однак зробіть це тоді, коли відома загальна сума доходу за такий місяць, тобто у звіті за жовтень.

Перехідні декретні чи дотягувати ЄСВ


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді