Наказ про преміювання працівників

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас —зразок наказу про преміювання.

 

 

Чи індексувати зарплати у квітні 2024 року

Премія — основний вид додаткової, понад основну заробітну плату, винагороди, яку виплачують працівникам за результатами їх трудової діяльності та виробництва загалом за показниками й умовами оцінки цих результатів, визначеними підприємством (Методичні рекомендації щодо організації матеріального стимулювання праці працівників підприємств і організацій, рекомендовані наказом Мінпраці від 29.01.2003 № 23). Виплачують премію, як правило, за результатами роботи за певний період (місяць, квартал, півріччя, рік) зважаючи на особистий внесок працівника.

Премії можуть бути пов’язаними й не пов’язаними з результатами праці:

  • премії за вислугу років, а також винагороди (додаткова зарплата);
  • премії по результатам роботи за рік, премії, які виплачуються на основі спеціальних систем преміювання, премії за виконання важливих завдань, премії за сприяння винахідництву (інші заохочувальні та компенсаційні виплати).

Нарахування премій здійснюється на підставі внутрішніх документів підприємства. Це може бути колективний договір, контракт, положення про преміювання, а може бути й окремий наказ керівника. В останньому випадку він має бути узгоджений з іншою внутрішньою нормативкою – тим же колективним договором.

Керівник також може своїм наказом і позбавити премії, обґрунтувавши це у наказі. Такий крок можливий також, якщо він узгоджений з іншою внутрішньою нормативкою підприємства.

 

Зразок наказу про преміювання

 

Наказ про преміювання працівників

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⏩

 

 

 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Головбух»



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді