Звіт із заборгованості до ФСС

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Фонд соціального страхування радує останнім часом бухгалтерів зменшенням звітності, але все ж деякі звіти залишилися. Один із них — звіт по заборгованості страхувальника, який зараз і розглянемо, наведемо зразок заповнення.

Нова форма звіту по заборгованості до ФСС

Звіт по заборгованості зі сплати страхових коштів по Фонду соціального страхування (ФСС) складається згідно з постановою Фонду від 12.12.2018 р. № 28 (далі – Постанова № 28). Цей звіт об’єднує заборгованість по двом напрямам:

Діяти ця форма звіту уже почала ще рік назад – вперше її подавали за І квартал 2019 року (новий звіт для ФСС хто і як подає до 10 квітня).

Звіт про заборгованість зі сплати страхових коштів до ФСС за I квартал 2020

У 2020 році Звіт подається в межах 10 днів по закінченню І-ІІІ кварталів та 15 днів по закінченню року. Тобто подати звіт треба включно до:

  • за І квартал – 10 квітня 2020 р.;
  • за ІІ квартал – 10 липня 2020 р.;
  • за ІІІ квартал – 10 жовтня 2020 р. (це субота, тому можна 12 жовтня 2020 р.);
  • за IV квартал – 15 січня 2021 р.

Увага: Звіт подають лише ті, хто має заборгованість перед Фондом.

Якщо у вас немає заборгованості зі сплати страхових коштів до ФСС, або ж вона уже погашена станом на останній день кварталу, то Звіт подавати не потрібно. Виходить, що якщо не хочете подавати звіт за ІІ квартал 2020 року, то до 30.06.2020 слід сплатити всю заборгованість по ФСС.

Інструкції для заповнення звіту про заборгованість

Окрім згаданої вище Постанови № 28 Фонд нещодавно видав Методичні рекомендації щодо заповнення Звіт по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до ФСС (дата – 05.02.2019 р., далі – Методрекомендації ФСС).

Хто подає звіт про заборгованість

Подають усі, хто має заборгованість перед ФСС. Тут виділити можна аж 3 групи:

  • давні боржники з зарплати. Це ті, хто має заборгованість з виплати зарплати, яка утворилася станом аж на 01 квітня 2001 року (виявляється, зараз є й ще й такі, судячи з Методрекомендацій) (це Таблиця 2 Звіту);
  • давні боржники по страховим внескам. Це ті, хто має заборгованість зі сплати страхових внесків з тимчасової непрацездатності та від нещасного випадку через несвоєчасну виплату зарплати, недоїмку (заборгованість), пеню по таким внескам ще станом на 01 січня 2011 р. Для них відведено декілька граф у Таблиці 1. Це графи 5, 6, 9 та 11, 12, 13;
  • “свіжі” боржники. Це ті, хто має борг з суми неприйнятих до зарахування витрат за соціальним страхуванням та штрафи й пеню за них. Береться борг на кінець звітного кварталу. Щодо неприйнятих сум – це неправомірно чи неправильно витрачені кошти ФСС, які отримував страхувальник. Це графи 7 та 8 Таблиці 1.

Повернення коштів ФСС

Як подати звіт про заборгованість

Методрекомендації ФСС вказують на лише 2 варіанти його подачі: занести на папері або надіслати поштою. В електронці звіт подати не можна.

Якщо звіт надсилається поштою, то слід дотриматися наступних вимог:

  • зробити це за 5 днів до закінчення граничного строку подачі звіту. Наприклад до 5 квітня 2020 року, якщо звіт подається за І квартал. Перевіряється це за штемпелем поштового відділення;
  • відправляти треба з повідомленням про вручення та описом вкладення;
  • у верхній частині відправлення слід зробити позначку “Звіт”.

Звіт має бути підписаний керівником і головбухом та скріплений печаткою, якщо її застосовує підприємство.

Подається Звіт у відділення ФСС за місцем реєстрації платника внесків.

Штрафи, які містить звіт

У графі 8 мова йде про штрафи визначені ч. 6 ст. 15 Закону “Про загальнодержавне соціальне страхування… ” від 23.09.1999 р. № 1105. Наведемо їх:

  • штраф 50% суми при порушенні правил використання страхових коштів з відшкодуванням неправомірно потрачених коштів;
  • штраф 10% за несвоєчасне повернення або не в повному обсязі коштів ФСС (від неповернутої суми) + пеня 0,1% за кожний день прострочення.

Адміністративні штрафи, які також можуть накладатися за цими порушенням у Звіті з заборгованості не зазначаються.

Бланк звіту з заборгованості до ФСС

Бланк згаданого звіту можна знайти в уже згаданій Постанові № 28, або скачати з сайту (вище). Його заповнення проблем не викликає. Форма звіту містить основну – таблицю 1, де є окремо заборгованість по тимчасовій втраті працездатності, та окремо по виплатам від нещасного випадку.

По “свіжим” боргам заповнюються лише графи 3, 4, 7-9. Все інше стосується “давніх” боргів (Таблиця 2 також).

У першому рядку наводимо спочатку заборгованість на початок звітного періоду, якщо вона була. Її можна переписати з рядка “Заборгованість на кінець звітного періоду” минулого звіту. Далі вносимо:

  • збільшення заборгованості (це може бути або через перевірку, або через самостійне донарахування страхувальником суми через виявлені помилки, або через судове рішення, яке набрало чинності у звітному періоді);
  • вносимо скільки уже заборгованості було сплачено чи списано через суд;
  • рахуємо залишок заборгованості в останньому, 5 рядку.

Звіт заповнюємо в гривнях з точністю до копійок.

Бережемо себе від перевірок ФСС і боргів

Нагадуємо, що у разі якщо ви пропустили й не подали повідомлення про виплату коштів застрахованим особам протягом 3-х місяців з дня здійснення фінансування ФСС зазначених в заяві-розрахунку і незалежно від того правильно ви їх потратили чи ні, до вас можуть прийти з позаплановою перевіркою з ФСС. Також позапланова перевірка можлива, якщо поскаржиться застрахована особа. Все це може спричинити в ході перевірок нарахування штрафних санкцій та необхідність подачі вами цього Звіту з заборгованості до ФСС.

Бажаємо Вам не мати заборгованості до ФСС і ніколи не подавати даний звіт.

Відповідальність за неподачу звіту

За неподачу звіту по заборгованості існують й адмінштрафи – від 136 до 255 грн (вперше) та від 170 до 340 грн (повторне). Визначені вони ст. 1654 та 1655 КУпАП.

Якщо борг виявлений самостійно

Якщо у вас боргу не було і звіт по заборгованості не подавався, а потім раптом було самостійно без перевірки Фонду виявлене “неправильне” витрачання коштів соцстрахування, то звіт не подається. У такому разі за роз'ясненням ФСС у листі від 19.04.2019 р. № 894-11-1 потрібно:

  • самостійно сплатити неправомірно витрачені кошти до ФСС;
  • подати у довільній формі до ФСС обґрунтування (пояснення) ситуації.

Зразок заповнення звіту по заборгованості

Приклад заповнення таблиці 1 звіту з заборгованості наведено у файлі:

Зразок заповнення звіту по заборгованості

СКАЧАТИ ЗРАЗОК


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді