Перенесення терміну виплати зарплати в медзакладі

UA RU
У статті експерт пояснить, чи має право медзаклад зсувати терміни виплати зарплати медичним працівнкам.

✍ Зразки проведень, як виправити в обліку зарплатні помилки

Кодекс законів про працю України не передбачає можливості навмання переносити терміни виплати зарплати медпрацівникам. Виняток — кінцева дата виплати зарплати припала на вихідний/святковий/неробочий день. Тоді роботодавець виплачує зарплату медичному працівнику напередодні. А вже наступну виплату необхідно провести у строки, встановлені внутрішніми документами роботодавця (правило про 16 к. дн. тут не спрацює). Погоджуються із цим Мінсоцполітики у листі від 23.07.2018 № 1305/0/101-18/28 і Держпраці у листі від 25.07.2018 № 5870/4/4.1-ДП-18.

Тож якщо ви перенесли виплату через названі причини, то вже наступного разу виплатіть зарплату в термін, встановлений на підприємстві. Інших правил для перенесення виплат з заробітної плати в КНП немає.

Якщо конкретні терміни виплати зарплати медперсоналу не визначені, пропишіть їх не окремим наказом, а у колдоговорі чи іншому нормативному акті роботодавця, приміром, у Положенні про оплату праці. Погодьте його з виборним органом первинної профспілки чи іншим органом, уповноваженим на представництво трудовим колективом. За відсутності таких органів — із представниками, обраними й уповноваженими трудовим колективом.

У Положенні про оплату праці реорганізованого КНП запишіть на кшталт:

Терміни виплати заробітної плати медпрацівникам проводяться в робочі дні та регулюються цим Положенням, двічі на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, а саме:
  • 22-ге число поточного місяця — заробітна плата за першу половину місяця із 1-го по 15-те;
  • 7-ме число наступного місяця — заробітна плата за другу половину місяця із 16-го по 30-те (31).
Якщо день виплати заробітної плати припадає на вихідний, святковий або неробочий день, заробітна плата виплачується напередодні.

Законодавство вимагає ознайомити працівника з колективним договором, в якому мають визначати строк виплати заробітної плати (п. 2 ч. 1 ст. 29 КЗпП), а також із будь-яким іншим локальним нормативним актом роботодавця (ст. 29 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР), який визначає, зокрема, терміни виплати заробітної плати чи форму оплати праці в КНП . Проте порядку і форми такого повідомлення нормативні акти не встановлюють. Порядок повідомлення можна врегулювати, наприклад, Правилами внутрішнього трудового розпорядку або скласти Наказ про строки виплати заробітної плати в медзакладі.

Відповідальність за невчасну виплату зарплати в медзакладі

За порушення встановлених строків виплати заробітної плати більш ніж за один місяць, або виплату її не у повному обсязі можуть покарати фінансовими санкціями (ст. 265 Кодексу законів про працю України). Штраф становитиме трикратний розмір мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Крім того, в разі порушення строків виплати зарплати посадових осіб можуть притягнути до адміністративної відповідальності згідно зі статтею 41 Кодексу про адміністративні правопорушення України. Це — штраф від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг) за перше порушення і від 100 до 300 нмдг за повторне порушення протягом року, якщо особу вже піддавали адміністративному стягненню або зарплату не виплатили вчасно неповнолітньому працівнику, вагітній жінці, одинокому батьку, матері чи особі, що їх замінює та виховує дитину віком до 14 років або дитину-інваліда.

За невиплату зарплати передбачено й кримінальну відповідальність. До неї можуть притягнути за безпідставну невиплату зарплати працівникам понад один місяць, якщо керівник підприємства, установи, організації зробили це навмисно. Такі дії загрожують штрафом від 500 до 1000 нмдг або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до двох років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років (ст. 175 Кримінального кодексу України).

Якщо заробітну плату не виплачують працівникам внаслідок нецільового використання коштів, призначених для таких виплат, роботодавцеві загрожує штраф від 1000 до 1500 нмдг. За таке порушення можливе обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на строк до п’яти років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді