Чи включає ФОП до витрат придбання касового апарата

Автор
незалежний експерт із трудового законодавства, Слов'янськ
ФОП на загальній системі у 2022 році придбав касовий апарат. У 2023 році він продав його юридичній особі. Юрособа у формі № 4ДФ відобразила таке придбання за ознакою доходу «157». Чи включає ФОП придбання касового апарата до витрат? Як він оподатковує такий дохід? Чи виникає в нього ПДФО?

⚡ Усе про ФОП: КВЕД, реєстрація, облік, сплата податків і трудові відносини

Підприємець на загальній системі оподаткування має право відобразити витрати:

Витрати на придбання основних засобів, що підлягають амортизації, не включають до витрат підприємця (п. 177.4.5 ПК).

Відповідно до пункту 2 статті 3 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-ХІV (далі — Закон про бухоблік) бухгалтерський облік є обов’язковим видом обліку, що веде юридична особа.

Бухгалтерського обліку витрат, зокрема на придбання, основних засобів, для фізичних осіб — підприємців на загальній системі оподаткування законодавство не передбачає. Тож витрати на придбання касового апарата не включають до складу витрат фізичної особи — підприємця на загальній системі оподаткування.

ФОП, які перебувають у господарських відносинах з іншою фізичною особою — підприємцем, про всі виплачені підприємцями суми доходів повідомляють податковому органу за формою № 4ДФ.

Про «свої» отримані доходи підприємці звітують до органу ДПС лише за результатами календарного року. Для цього вони подають податкову декларацію про майновий стан і доходи. Таку декларацію ФОП подає раз на рік не пізніше ніж 9 лютого наступного року. У ній разом із доходами від підприємницької діяльності відображає й інші доходи, що підприємець отримав як фізична особа.

Тобто по суті дохід, що отримує протягом року ФОП на загальній системі, можна поділити на два види.

  • доходи від провадження підприємницької діяльності, види якої він обрав згідно з КВЕД і які зазначені в ЄДР;
  • цивільні доходи, тобто інші доходи, що не належать до підприємницьких і підлягають оподаткуванню за загальними правилами, встановленими для фізичних осіб (п. 177.6 ПК).

ФОП на загальній системі оподаткування, на думку податківців, може вести облік основних засобів за власним бажанням. В цьому разі підприємці мають право включати до складу господарських витрат амортизаційні відрахування. (п. 177.4.6 ПК).

Амортизація основних засобів розраховується за прямолінійним методом. Річна сума амортизації визначається діленням первісної вартості на строк корисного використання об’єкта. Сума залишкової вартості –  різниця між первісною вартістю основного засобу і сумою накопиченої амортизації.

У разі продажу касового апарату, що відноситься до основного засобу, дохід ФОП збільшується на суму вартості проданого майна.  При цьому віднесена сума не може бути менше залишкової вартості. Водночас, залишкову вартість касового апарату ФОП має право включити до складу витрат.

РЕЗЮМЕ:

Податкові наслідки від продажу касового апарату залежать від того, чи веде ФОП облік основних засобів. За відсутності обліку дохід від продажу ФОП касового апарата не є «підприємницьким» і підлягає оподаткуванню на загальних підставах. Подавати ще одну декларацію про майновий стан і доходи як фізична особа до 1 травня не потрібно. Дохід від продажу касового апарата ФОП показує у декларації, яку подає до 9 лютого, разом із доходами від підприємницької діяльності.

Для ФОП, що обліковує основні засоби, доход від продажу вважається доходом підприємця.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді