Як реєстри ЦСО та РРО полегшили життя користувачів РРО

UA RU
Аби зареєструвати касовий апарат, потрібна лише реєстраційна заява, жодної біганини від ДФС до ЦСО та назад. Ба більше — саму заяву можна подати в електронному вигляді. Левова частка роботи лягає на виробника РРО — він має внести дані до двох реєстрів. Користувачі касової техніки можуть перевірити інформацію за пару хвилин.

Для чого потрібні Реєстри

Реєстр екземплярів РРО 2020 ведуть для узагальнення, зберігання і надання достовірної інформації про моделі (модифікації), конструкторсько-технологічну та програмну документацію екземплярів РРО, що дозволені для застосування у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг і включені до Держреєстру РРО (п. 2 розд. І Порядку ведення реєстру екземплярів реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 13.02.2019 № 64).

Увага: Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, затверджений наказом ДФС від від 15.05.2019 № 392.

А ось Реєстр ЦСО — це абсолютно новий ресурс. Він містить достовірну інформацію про ЦСО, які згідно із законодавством мають право на проведення техобслуговування та ремонту РРО різних моделей (модифікацій), включених до Держреєстру РРО, та які уклали відповідні договори з виробниками (постачальниками) таких РРО (п. 2 розд. І Порядку ведення реєстру центрів сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 13.02.2019 № 64).

ЦСО має направити до ДПС в електронній формі повідомлення про укладення із суб’єктом господарювання – власником РРО договору про технічне обслуговування та ремонт РРО.

Увага: Реєстри РРО та ЦСО сприяють електронному обміну документами.

АКТИВУЙТЕ БЕЗПЛАТНИЙ ДОСТУП ДО ВИЩОЇ ШКОЛИ ГОЛОВБУХА

Запровадження Реєстрів дозволило налагодити електронний обмін документами між ЦСО, ДФС і користувачами РРО. Це не лише вивільнило користувачів РРО від паперової рутини та візитів до податківців, а й дозволило сформувати актуальні відомості про моделі РРО, їх виробників та ЦСО, що мають право обслуговувати касову техніку.

Дані Реєстрів ведуть автоматизовано. А інформація із них доступна у вільному доступі на офіційному веб-порталі ДПС. Достатньо зайти у відкриту частину Електронного кабінету та перейти за посиланням:

Як потрапити до Реєстрів

Щоб потрапити до Реєстрів, виробник/постачальник касового обладнання готує заяви за формами:

  • № 1-ЕРРО (додаток 1 до Порядку ведення реєстру РРО) — про включення/виключення РРО до/з Реєстру екземплярів РРО;
  • № 1-РЦСО (додаток 1 до Порядку ведення реєстру ЦСО) — про включення РРО до Реєстру ЦСО.

Обидві заяви можна подати через Електронний кабінет платника податку.

Яка процедура реєстрації РРО

Для того, щоб зареєструвати РРО слід пройти сім кроків:

  1. Виробник РРО включає ЦСО до Реєстру ЦСО.
  2. Виробник РРО внесить екземпляр РРО до Реєстру екземплярів РРО.
  3. ЦСО надсилає повідомлення контролерам про укладений договір з власником РРО.
  4. Суб’єкт господарювання — власник РРО подає заяву про реєстрацію РРО.
  5. ДПС направляє до ЦСО довідку про резервування фіскального номера.
  6. ЦСО вводить РРО в експлуатацію та направляє контролерам акт введення в експлуатацію та довідку про опломбування РРО.
  7. ДПС видає реєстраційне посвідчення. 

Який позитив для користувачів РРО

Користувачі РРО можуть:

  • перекласти процедуру реєстрації РРО на плечі ДПС і ЦСО;
  • реєструвати касові апарати за спрощеною процедурою за однією лише заявою (форма № 1-РРО). Жодних документів на РРО і на право власності на приміщення, паспортів РРО та модема, договорів з ЦСО відносити до ДПС не потрібно — контролери бачитимуть потрібну інфу із Реєстрів ЦСО та екземплярів РРО;
  • працювати з новою КОРО для РРО або взагалі відмовитися від неї. Тоді за форс-мажорних обставин, як-то відсутність електроенергії чи поломка РРО, роботу слід припинити;
  • реєструвати КОРО за електронною заявою та не підклеювати до неї «простирадла» паперових Z-звітів. Достатньо зберігати їх в електронному вигляді протягом 1095 днів.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді