Міграція між системами оподаткування: коли яку звітність подати

Систему оподаткування суб’єкти господарювання обирають на власний розсуд. Якщо згодом розуміють, що для їх бізнесу вона не підходить, — переходять на іншу. Яку звітність і в які строки подавати, коли змінюєте систему, — читайте далі.

Форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування Скачати

Перехід зі спрощеної системи оподаткування на звичайну буває як добровільним, так і вимушеним. Якщо переходите добровільно, сплануйте і оберіть сприятливий момент. Якщо ж перехід вимушений — відтермінувати його не зможете. У будь-якому разі, щоб максимально убезпечитися від податкових ризиків, підготуйтеся до переходу. Ми допоможемо.

Зі спрощеної системи на загальну

Щоб перейти зі спрощеної системи оподаткування — подайте заяву про відмову від неї. За власної ініціативи переходите чи вимушено — значення немає.

Зразок заяви про застосування спрощеної системи оподаткування Скачати

Форми заяви про відмову не існує. Але за основу можете взяти форму для «зворотного» переходу — на спрощену систему оподаткування1. Коли заповнюватимете її для переходу зі спрощеної системи на загальну із ІІІ кварталу 2019 року — у рядку 5.4 запишіть «01 липня 2019». Із запропонованих у рядку 5.4 причин2 відмови оберіть одну відповідну.

1 Форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена 
наказом Мінфіну від 20.12.2011 № 1675 (далі — Наказ № 1675).
2 Причини для обов’язкового переходу зі спрощеної системи на загальну знайдете у підпункті 298.2.3 ПК.

ФОП згортає бізнес

Міграція між системами оподаткування: коли яку звітність подати
Оксана Шарова, експерт МСFR Головбух
Щоб законно припинити підприємницьку діяльність, фізичній особі — підприємцю (ФОП) достатньо повідомити про це…

Подайте заяву не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року). Тобто до п’ятниці 21 червня включно. Тоді із 01.07.2019 будете вже на загальній системі оподаткування.

ПДВ

Якщо під час перебування на єдиному податку були платником ПДВ, можете залишатися ним і надалі. Ніяких обмежень чи особливих вимог до цього Податковий кодекс України (ПК) не встановлює. Не бажаєте — маєте право анулювати ПДВ-реєстрацію на загальних підставах.

Добровільно вийти із лав платників ПДВ можете за умови, що:

  • минуло 12 календарних місяців від реєстрації платником ПДВ. Право на анулювання ПДВ-реєстрації виникає з наступного дня після дня, що відповідає числу і місяцю реєстрації платником ПДВ;
  • загальна вартість оподатковуваних товарів/послуг за останні 12 календарних місяців менша за 1 000 000 грн. Вартість визначайте за даними ПДВ-декларацій;
  • сплатили всі суми податкових зобов’язань.

☑ Увага: на спрощену систему можна лише раз на рік

А якщо умови сплати єдиного податку не передбачали сплати ПДВ — обов’язково перевірте, чи підлягаєте обов’язковій реєстрації платником ПДВ (ст. 181 ПК). Критерій один — загальна сума операцій поставки товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, нарахована (сплачена) за останні 12 календарних місяців. Для нашого випадку це період із 01.07.2018 по 30.06.2019.

Включайте до цієї суми операції, оподатковувані за ставками 20%, 7% і 0%, а також операції, звільнені від ПДВ. Вилучіть лише операції, що не є об’єктом оподаткування ПДВ за статтею 196 ПК.

Якщо підлягаєте обов’язковій реєстрації — подайте заяву за формою № 1-ПДВ3. Зробіть це до 10-го числа місяця, в якому перейшли на загальну систему. У нашому випадку — до середи 10 липня включно.

3 Затверджена наказом Мінфіну від 14.11.2014 № 1130 (далі — наказ № 1130).

А коли реєструватися платником ПДВ не зобов’язані — можете зробити це добровільно (ст. 182 ПК). Але тоді подайте заяву не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого плануєте бути платником податку. Тобто до 10.06.2019.

Звітність

Останню звітність з єдиного податку за ІІ квартал подайте не пізніше за п’ятницю 9 серпня. Якщо раніше сплачували єдиний податок, вперше звітувати з податку на прибуток маєте за підсумками року, як новостворені платники. Такої думки дотримуються і податківці (ЗІР, категорія 102.23.02).

А ось ФОП — платники єдиного податку подають декларацію за результатами звітного кварталу, в якому перейшли на загальну систему (пп. 177.5.2 ПК). Тобто у нашому випадку ФОП звітуватимуть як єдинники і за ІІІ квартал. Декларацію про майновий стан і доходи вони подаватимуть за результатами 2019 року. Але авансовий внесок із ПДФО мають сплатити не пізніше за 19.10.2019 (пп. 177.5.1 ПК).

Звіт із ЄСВ (форму Д5) подавайте так само, як на єдиному податку, — раз на рік до 10 лютого. Якщо змінили систему оподаткування протягом року, у пункті 6 Звіту з ЄСВ зазначте періоди роботи на єдиному податку і загальній системі. А в таблиці 1 — код категорії застрахованої особи напроти кожного місяця:

  • «6» — якщо перебували на єдиному податку;
  • «5» — на загальній системі.

Реєстрація книги обліку доходів і витрат

ФОП на загальній системі оподаткування розраховують авансові внески за фактичними даними книги обліку доходів і витрат4 за  підсумками кожного календарного кварталу. Що робити з книгою обліку доходів єдинника? Зберігайте три роки з моменту подання останньої декларації, для складання якої використовували дані цієї книги.

4 Цю книгу ведуть ФОП на загальній системі після того, як зареєструють її в податковій.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді