Які штрафи за порушення касової дисципліни скасували

Оформлюй, не оформлюй касові документи — все одно отримаєш штраф. Цю тезу підтвердить будь-який бухгалтер, що працює з готівкою. Та ситуація змінилася на краще з 23 червня — п’ятикратку за неоприбуткування і двократку за перевищення ліміту скасували. Ця новина одразу обросла фантазіями. Тож з’ясуємо, що з цього правда.

Президент України своїм Указом № 4181 скасував 61 указ своїх попередників. Найяскравіший з них — Указ № 4362. Цей документ роками наводив паніку на законослухняний бізнес і тих, хто працює в «тіні». Там були визначені великі штрафи, від яких так просто не сховаєшся. До того ж його норми не відповідали реаліям.

1 Указ Президента України «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких указів Президента України» від 20.06.2019 № 418/2019.
2 Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.1995 № 436/95.

Які штрафи з 23.06.2019 за порушення касової дисципліни скасовані

Із 23 червнязабудьте про штрафи, за якими платили:

  • п’ятикратний розмір неоприбуткованої суми — якщо не оприбуткували готівку, оприбуткували її несвоєчасно або не у повній сумі;
  • двократний розмір суми виявленої понадлімітної готівки за кожен день — якщо перевищили ліміт залишку готівки у касі;
  • 25% виданих під звіт сум — якщо перевищили строки використання виданої під звіт готівки;
  • 25% виданих під звіт сум — якщо видали під звіт готівку без повного звітування щодо раніше виданих коштів;
  • 100% виплат — якщо виплатили з виручки заробітну плату за наявності податкової заборгованості;
  • 100% сплачених коштів — якщо одержувач готівки не подав документа, що підтверджує сплату покупцем готівки.
3 Указ № 418 опублікований в «Урядовому кур’єрі» від 22.06.2019 № 116/2019. Він набрав чинності з наступного дня після його опублікування, тобто з 23 червня.

Штрафи за порушення касової дисципліни 2020

Скасування правил посіяло паніку серед суб’єктів господарювання: як працювати,
за що каратимуть, невже тепер усе можна? Ми готові спростувати чотири популярних міфи, що останнім тижнем «гуляють» в інтернеті.

Міф № 1 — розрахунки через РРО можна не проводити

Неправда. Указ № 436 ніяк не стосується розрахунків через касовий апарат. Їх регулює профільний документ — Закон про РРО4, який вимагає застосовувати повноцінні штрафи (ст. 17). Не проведете розрахункову операцію через РРО — чекайте на штраф:

  • 1 грн — за перше порушення;
  • 100% вартості товарів чи послуг, проданих із порушенням, — за кожен наступний проступок (п. 1 ст. 17 Закону про РРО).

4 Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР.

Окрім того, оштрафують, якщо не роздрукуєте розрахунковий документ або не створите контрольну стрічку в електронній формі.

Штрафи за порушення РРО ⋙

Міф № 2 — розрахункові документи не обов’язкові

Це брехня. Видавати розрахунковий документ усім покупцям, які отримують чи повертають товар або відмовляються від послуги, вимагає пункт 2 статті 3 Закону про РРО. Та ще й пункт 8 статті 11 Закону про захист прав споживачів5 уточнює: під час продажу товару продавець зобов’язаний видати споживачеві розрахунковий документ встановленої форми, що засвідчує факт купівлі, із позначкою про дату продажу. Таким може бути:

  • фіскальний касовий чек;
  • товарний чек;
  • розрахункова квитанція.

На вимогу покупця додатково видайте йому чек, накладну або інший письмовий документ, що засвідчує передання права власності на товари від продавця покупцеві (п. 15 ст. 3 Закону про РРО).

5 Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 № 1023-XII.

Міф № 3 — штрафів за неоприбуткування та переліміт немає

Напівправда. Указ № 418 скасував п’ятикратний штраф за неоприбуткування, неповне або несвоєчасне оприбуткування готівки. Він також скасував двократний штраф за порушення ліміту каси.

Видихайте з полегшенням та не забувайте про адміністративні санкції. Контролери, як і раніше, мають на озброєнні «вседозвільний» штраф за порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги). Підігнати під нього можна абсолютно всі касові «косяки».

Суми адмінштрафу коливаються від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг) (1700-3400 грн) за перше порушення. За повторне протягом року — від 500 до 1000 нмдг (8500-17 000 грн). Штраф накладають на ФОП і посадових осіб юрособи (ст. 163-15 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді