Рахуємо нововведення в порядку перевірки працевлаштування осіб з інвалідністю

Юристи досі з’ясовують, чи правомірні взагалі "трудові" перевірки. А щоб інспектори Держпраці не сиділи без діла, уряд оновив механізм перевірок щодо працевлаштування осіб з інвалідністю. Проаналізуємо, що саме змінилося.

Тривалість відпустки для працівників-осіб з інвалідністю

Кабмін змінив одразу декілька важливих документів. Для цього видав постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 р. № 70» від 05.06.2019 № 466. Але наразі розглянемо зміни лише до одного — Порядку проведення перевірки підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю (далі — Порядок). Найголовніші нововведення стосуються працевлаштування осіб з інвалідністю.

Обсяг перевірки — менший

Порядок — не правонаступник незаконної постанови № 295*. Цим документом Кабмін оновив порядок, за яким Держпраці перевірятиме, як суб’єкти господарювання:

  • реєструються у відділеннях Фонду соціального захисту інвалідів (далі — Фонд інвалідів);
  • подають до відділень Фонду інвалідів звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • виконують норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Тож питань, які перевірятимуть контролери, поменшало.

* Постанову КМУ «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 26.04.2017 № 295 Шостий апеляційний адміністративний суд рішенням від 14.05.2019 № 826/8917/17 визнав незаконною і нечинною.

Перевірки — двох видів

Порядок передбачає планові й позапланові перевірки. Нагадаємо, у старому документі були ще й виїзні та невиїзні. Але цікавіше те, що Держпраці перевірятиме підприємстваза період, який минув після останньої планової або позапланової перевірки. Тобто Кабмін чітко визначив, що перевірений період — це вже історія, яку інспектори не досліджуватимуть.

Планові перевірки — за річним графіком

За старим порядком Держпраці перевіряла підприємства один раз на календарний рік за квартальними планами. Тепер планові перевірки вона проводитиме за річними планами. Затверджуватиме їх не пізніше ніж 1 грудня року, що передує плановому. Тобто планових перевірок може бути декілька на рік. Утім, сумарна тривалість планових перевірок не може перевищувати:

  • 30 робочих днів (р. дн.);
  • 15 р. дн. — для суб’єктів мікро- та малого підприємництва.

Тривалість планової перевірки — менша

Раніше планова перевірка тривала не більше ніж:

  • 15 р. дн. — для юросіб-роботодавців;
  • 5 р. дн. — для суб’єктів малого підприємництва.

Наразі кількість планових перевірок, імовірно, зросте, але тривалість однієї зменшиться до 10 р. дн. Виняток — малі підприємства. Як і раніше, їх перевірятимуть не довше ніж 5 р. дн.

Умови проведення «нелімітованих» позапланових
перевірок — нові

Позапланові перевірки проводитимуть, як і раніше, незалежно від кількості раніше проведених. Але уточнено, що коли перевірку проводять за ініціативою:

  • фізособи, вона по можливості має підтвердити, у чому порушено її права. Свій візит Держпраці має погодити з Мінсоцполітики;
  • Фонду інвалідів, який поінформував Держпраці про те, що підприємство не здало звіти, то мають виконуватися такі умови:
    • звіт не подали за два звітних періоди поспіль без поважних причин або без надання письмових пояснень про причини, що перешкоджали поданню;
    • помилки у звіті не виправили у строк до 5 р. дн. з дня отримання повідомлення Фонду;
  • прем’єр-міністра України — коли суб’єкт господарювання системно порушує законодавство про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю.

Реквізити направлення на перевірку — визначили

До початку планової або позапланової перевірки інспектори Держпраці зобов’язані пред’явити направлення і службові посвідчення. Копія направлення — для підприємства. Кабмін визначив реквізити, які мають бути у направленні, а саме підстави, предмет та інтервал перевірки.

 

Коли маєте право показати інспекторові на двері — встановили

Ви маєте право не допускати посадових осіб Держпраці до проведення планової чи позапланової перевірки, якщо:

  • перевірку проводять з порушенням її періодичності;
  • контролери не надаликопії повідомлення про проведення перевірки або надані документи не відповідають вимогам закону;
  • не одержали повідомлення про проведення планової перевірки;
  • посадова особа не внесла запису про проведення перевірки до журналу реєстрації заходів державного нагляду (контролю), за його наявності у суб’єкта господарювання;
  • контролери не пред’явили направлення на перевірку та службові посвідчення;
  • тривалість планової/позапланової перевірки або сумарна тривалість планових перевірок перевищує граничну тривалість;
  • контролери позапланово проводять повторну перевірку за тими самими фактами, що були підставою для позапланової перевірки;
  • контролери не надали копії погодження Мінсоцполітики на проведення позапланової перевірки, коли це обов’язково.

Доки Держпраці не затвердила і не оприлюднила на власному офіційному веб-сайті уніфіковану форму акта перевірки з переліком питань залежно від ступеня ризику, можете також не пускати інспекторів на поріг.

РЕЗЮМЕ:

Кількість планових перевірок Порядок не обмежив. Але уточнив, що сумарна тривалість контрольних заходів не може перевищувати 30 р. дн. Також з’явилися нові умови проведення «нелімітованих» позапланових перевірок. Позитивний момент — наведено випадки, коли можете не допустити інспектора до перевірки.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді