Святкові та неробочі дні 2021 року

UA RU
У статті перелік святкових та неробочих днів 2021. Збережіть собі у корисне, щоб завжди мати під рукою шпаргалку.

Щоб вдало спланувати відпустку на зимові свята скористайтеся підказками у статті, а також у матеріалі про святкові та неробочі дні 2022.

Первинка. Податки. Зарплата. Перевірки СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО ⚡️

Перелік святкових та неробочих днів 2021

Перелік святкових та неробочих днів визначає ст. 73 КЗпП:

  • 1 січня - Новий рік;
  • 7 січня і 25 грудня - Різдво Христове;
  • 8 березня - Міжнародний жіночий день;
  • 1 травня - День праці;
  • 9 травня - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги);
  • 28 червня - День Конституції України;
  • 24 серпня - День незалежності України;
  • 14 жовтня - День захисників та захисниць України.

Робота також не провадиться в дні релігійних свят:

  • 7 січня і 25 грудня - Різдво Христове;
  • один день (неділя) - Пасха (Великдень);
  • один день (неділя) - Трійця.

Про що варто пам’ятати роботодавцю, залучаючи працівника до роботи у святкові і неробочі дні

За погодження роботодавця та бажанням працівника, який працював у святковий (неробочий) день, йому можна надати інший день відпочинку (ст. 107 КЗпП).

У разі підсумованого обліку робочого часу роботу у святкові та неробочі дні за графіком включають в норму робочого часу за обліковий період, установлену на підприємстві. Години роботи, що перевищують цю норму, вважаються надурочними і оплачуються в подвійному розмірі. Тому під час підрахунку надурочних годин у випадку підсумованого обліку робочого часу робота у святкові і неробочі дні, проведена понад установлену на підприємстві норму робочого часу, за обліковий період не враховується, оскільки вона вже оплачена в подвійному розмірі.

Порядок оплати праці за роботу у святкові і неробочі дні поширюється і на працівників з ненормованим робочим днем.

Визначені вимогами КЗпП України норми оплати праці за роботу у святкові та неробочі дні відноситься до мінімальних державних гарантій.

Роботодавець може самостійно в колективному договорі встановити більш високий рівень оплати праці за роботу у святкові і неробочі дні (ст. 97 КЗпП, ст.15 Закону України «Про оплату праці»).

Святкові і неробочі дні

Святкові й неробочі дні – важливо не плутати їх зі звичайними вихідними – це 11 днів на рік, які визначені ст. 73 КЗпП (Новий рік, два Різдва, 8 березня і т.д.). Поділ на святкові/неробочі чисто умовний (ч. 1 і ч. 2 ст. 73 КЗпП), тому будемо називати їх святково-неробочі дні. Неробочі входять в число цих 11 і відрізняються від святкових тим, що мають релігійний відтінок: Великдень, Трійця (по одному дню). Різдво (як 07.01, так 25.12) одночасно є і святковими і неробочими (ч. 2 ст. 73 КЗпП).

Увага: 11 днів на рік – святково-неробочі дні для всіх працівників в Україні.

КЗпП не містить винятків для певних категорій громадян щодо цих днів. Вони одні для всіх.

Святкові і неробочі дні – якщо працівник мусульманин/іудей

Якщо у вас працюють працівники іншого віросповідання (нехристияни), то для них святкові/неробочі дні також залишаються, як в усіх. Однак, вони мають право на 3 додаткові вихідні на рік для святкування своїх власних свят, наприклад Курбан-байрам (мусульмани) чи Песах (іудеї).

Увага: свята інших (нехристиянських) релігій не мають в Україні статус неробочих днів, однак, можуть бути вихідними.

Зверніть увагу, що такі дні їм надаються з обов’язковим відпрацюванням, так як норму робочого часу ніхто не відміняв – вона одна на всіх, незалежно від віросповідання (ч. 3 ст. 73 КЗпП). Заміняти ж неробочі дні звичайні їхніми – КЗпП не допускає.

Календар святкових і неробочих днів 2021

Які дні вважаються вихідними

Вихідні дні визначаються графіком роботи підприємства та погоджується з профспілкою. Зазвичай це 5-денний робочий тиждень зі стандартними вихідними (субота, неділя). Однак, можуть бути альтернативи:

  • 6-денний робочий тиждень;
  • підсумований робочий час, коли вихідні регулюються графіками роботи (змінності, так званий «змінний робочий графік»), який розробляється роботодавцем. Це той випадок, коли суботи, неділі можуть бути робочими днями.

Графік вихідних – це питання важливе при визначенні тих годин, які вважати понадурочними. При роботі у вихідні це питання стає актуальним. Так, при 5-денці і 6-денці такі години визначити легко. При підсумованому робочому часі є норма робочих годин на місяць і всі години, які її перевищать і будуть надурочними. Радимо користуватися Методрекомендаціями щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, наказ Мінпраці від 14.06.2006 р. № 138.

Увага: графік вихідних потрібен, аби визначити, які години були надурочними, що впливає й на оплату роботи.

Наприклад, надурочні виникнуть якщо сторож вийшов на роботу у день, який не планувався за його графіком і не брав собі відгул. Якщо ж цей день входив у його графік роботи, тобто був плановий, то він не вважається надурочним.

Як вигідно взяти відпустку у 2021 році

Коли піти у відпустку у 2021 році так, щоб одержати більше грошей? А коли, щоб довше відпочити? На допомогу — Календар з усіма святами і перенесеними вихідними та робочими днями на наступний рік.

За матеріалами Управління Держпраці у Миколаївській області

Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Головбух»

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді