Як обліковувати пальне сільгосппідприємства

UA RU
Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Полтава
Експерт підкаже, як обліковувати пальне сільськогосподарського підприємства у бухгалтерському обліку.

⚡️ Як аграріям організувати новий вид діяльності

Уявімо, що на склад ПММ (цистерна) сільгосппідприємства постачальник власним бензовозом доставив пальне. У товарно-транспортній накладній (ТТН) кількість ПММ зазначена як у тоннах, так і у літрах. В якій одиниці виміру обліковувати пальне у бухгалтерському обліку?

Пальне обліковуйте у літрах.

Бухоблік запасів ведіть у тих одиницях виміру, в яких відбувається їхнє вибуття (списання). Норми витрачання пального визначайте в літрах, списання здійснюйте в літрах.

Одиниця обліку обсягів пального в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового — літри, приведені до температури 15°C (п. 232.1 ПКУ).

Нафтопродукти, які надійшли до нафтоскладу підприємства від постачальників, приймає завідувач нафтоскладу від особи, яка доставила нафтопродукти в господарство, на підставі ТТН і паспорта якості нафтопродуктів, де вказують його найменування, якість, щільність, марку, технічні умови, яким відповідають нафтопродукти (р. 2 Методрекомендацій, затверджених Наказом Мінагрополітики від 21.12.2007 № 929, даліМетодрекомендації № 929).

Використовуйте форму № 1-ТТН (нафтопродукт), коли перевозите нафтопродукти, її знайдете у затвердженому наказі Міненерговугілля, Мінекономрозвитку, Мінінфраструктури, Держпродспоживслужби від 20.05.2008 № 281/171/578/155.

Як обліковувати пальне сільгосппідприємства

СКАЧАТИ ▶️

На підставі ТТН і паспорта якості нафтопродуктів отримане від постачальника пальне обліковуйте на складі ПММ сільгосппідприємства у літрах.

Облік на складі ведіть у Книзі складського обліку (форма № ВЗСГ-10, наведена у додатку 10 до Методрекомендацій № 929).

Як обліковувати пальне сільгосппідприємства

СКАЧАТИ ▶️

Також облік можете вести в Картках складського обліку матеріалів (форма № М-12, затверджена Наказом № 193).

Як обліковувати пальне сільгосппідприємства

СКАЧАТИ ▶️

Книгу складського обліку за формою № ВЗСГ-10 ведіть згідно з п. 2.9 Методрекомендацій № 929.

Якщо облік пального на складі автоматизовано, то вищенаведені форми (Книга складського обліку та Картка складського обліку матеріалів) вести не треба. Оскільки облік пального повністю здійснює спеціалізована комп’ютерна програма.


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді