Чи може КНП первинки бути підрозділом вторинки

Автор
адвокат адвокатського бюро «Олени Менделя», Київ
Медзаклад-КНП надає первинну медичну допомогу та має договір із НСЗУ на 2020 рік. Чи може такий заклад бути структурним підрозділом вторинки з ініціативи засновника?

Хто та як перевірятиме медзаклад у 2020 році

Ні, не може. Лікарняні заклади та амбулаторно-поліклінічні заклади належать до різних типів лікувально-профілактичних закладів — за змістом Переліку закладів охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 28.10.2002 № 385 (далі — Перелік). Такі заклади надають різні види медичної допомоги:

  • амбулаторно-поліклінічний (КНП) — первинну медичну допомогу;
  • лікарняний — вторинну медичну допомогу.

З ТУРБОТОЮ ПРО ВАС: АНТИКРИЗОВИЙ ОНЛАЙН-МАРАФОН ⋙

Первинна медична допомога — це медична допомога, що передбачає консультації, діагностику та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів, профілактичні заходи; направлення відповідно до медичних показань пацієнта, який не потребує екстреної медичної допомоги, для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги; надання невідкладної медичної допомоги у разі розладу фізичного чи психічного здоров’я пацієнта, який не потребує екстреної, вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги (ч. 1 ст. 35-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 № 2801-XII; далі — Основи).

Вторинна (спеціалізована) медична допомога — медична допомога, що надається в амбулаторних або стаціонарних умовах лікарями відповідної спеціалізації (крім лікарів загальної практики — сімейних лікарів) у плановому порядку або в екстрених випадках і передбачає консультації, діагностику, лікування, реабілітацію та профілактику хвороб, травм, отруєнь, патологічних і фізіологічних (під час вагітності та пологів) станів; направлення пацієнта відповідно до медичних показань для надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги з іншої спеціалізації або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги (ч. 1 ст. 35-2 Основ).

Чи може КНП первинки бути підрозділом вторинки Отже, в лікарняному закладі не можуть працювати лікарі загальної практики — сімейні лікарі. Тобто КНП, що надає первинну медичну допомогу, не може бути структурним підрозділом вторинки.

Лікарня — лікувально-профілактичний заклад, призначений для надання стаціонарної медичної допомоги хворим. Лікарню, що надає стаціонарну медичну допомогу хворим з лікарських спеціальностей одного профілю, називають однопрофільною, а з декількох лікарських спеціальностей — багатопрофільною.

Однопрофільні лікарняні заклади створюють, аби надавати медичну допомогу населенню певної території (міста, району), спеціалізовані — для надання спеціалізованої медичної допомоги населенню регіону (республіки, області, міста). У своєму складі лікарня може мати поліклініку чи амбулаторію (п. 5 Пояснень до Переліку).

Амбулаторія — амбулаторно-поліклінічний заклад, що надає медичну допомогу хворим з однієї або декількох основних лікарських спеціальностей, поліклініка — з багатьох лікарських спеціальностей. Амбулаторія і поліклініка можуть надавати медичну допомогу хворим і вдома (п. 3 Пояснень до Переліку).

Тобто лікарняний заклад може мати в своїй структурі амбулаторію чи поліклініку, але приймати пацієнтів у них мають право лише лікарі, що надають спеціалізовану медичну допомогу (вторинний рівень).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді