Уряд затвердив норми природних втрат нафтопродуктів: як їх застосовувати

UA RU
Із 7 серпня 2020 року маємо норми природних втрат нафтопродуктів під час їх приймання, зберігання, відпуску, перевантаження і транспортування. Тож зайвого акцизу та ПДВ платити вже не доведеться. Експерт розкаже, як застосовувати та обліковувати нові норми природних втрат нафтопродуктів.

Як розпочати експортувати власну сільгосппродукцію⏩

Податкове зобов’язання за втраченим підакцизним товаром (продукцією) не виникає лише у двох випадках.

1. Форс-мажор — коли платник податку документально зафіксував ці втрати і надав ДПС необхідні докази того, що втратив відповідний підакцизний товар (продукцію) внаслідок аварії, пожежі, повені чи інших форс-мажорних обставин, тому використати його на митній території України неможливо.

2. Природні втрати — коли втратили підакцизний товар (продукцію) внаслідок випаровування у процесі його виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування чи з іншої причини, пов’язаної з природним чинником. Цю вимогу застосовують, якщо втрата підакцизних товарів (продукції) сталася в межах нормативів втрат, затверджених у порядку, що визначає Кабмін (п. 216.3 Податкового кодексу України; ПК).

Нас цікавить саме другий випадок — природні втрати. У чому власне була проблема?

На вимогу пункту 216.3 ПК, щоб не нараховувати акцизного податку на природний убуток, потрібно керуватися нормами втрат, що затвердив уряд. Раніше такі норми були затверджені Постановою № 40, яка від 17.03.2017 втратила чинність. Тому платники акцизного податку не могли не сплачувати акцизу з обсягів пального, яке втратили внаслідок природних причин.

До того ж, існувала проблема з ПДВ:

...з метою визначення податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до пункту 198.5 статті 198 ПКУ при списанні втрат, що виникли при зберіганні і транспортуванні продукції, платники податку повинні керуватися чинним законодавством України. При цьому можливості самостійного визначення суб’єктами господарювання норм природного убутку продукції при розрахунку сум податку на додану вартість ПКУ не передбачено.

ІПК № 1286

Через таку ситуацію підприємства, звісно, зазнавали фінансових втрат. І лише за три роки після скасування старих норм, цьогоріч у серпні нарешті маємо нові — КМУ затвердив Норми № 686. Вони визначають максимально допустимі втрати нафтопродуктів під час їх приймання, зберігання, відпуску, перевантаження і транспортування автомобільним, залізничним, морським, річковим і трубопровідним транспортом.На запити підприємств податківці повідомляли, що норми втрат Міненерго вже розробило, а тепер погоджує їх із відповідними міністерствами та відомствами. Тож рекомендували звертатися до Міненерго (індивідуальна податкова консультація (ІПК) ДФС від 31.05.2019 № 2501/6/99-99-15-03-03-15/ІПК).

Для кого обов’язкові

Норми № 686 обов’язково мають застосовувати всі суб’єкти господарювання (підприємства, установи, організації та фізичні особи — підприємці), які провадять на території України хоча б один із таких видів економічної діяльності:

  • закупівля;
  • транспортування;
  • зберігання;
  • реалізація нафтопродуктів (п. 6 розд. І Норм № 686).

Як застосовувати нові норми втрати нафтопродуктів

Перш ніж списати втрати, встановіть, чому вони сталися і під час яких операцій. Далі — виберіть норму втрат і все задокументуйте.

Уряд затвердив норми природних втрат нафтопродуктів: як їх застосовувати

СКАЧАТИ

Коли не можна застосовувати норми втрати нафтопродуктів

Норми № 686 не поширюються на чотири групи нафтопродуктів (див. рис.). Отже, всі їх втрати — понаднормові.

Уряд затвердив норми природних втрат нафтопродуктів: як їх застосовувати

Коли не можна застосовувати норми втрати нафтопродуктів: ДЕТАЛЬНО

Як обліковувати й оподатковувати втрати

Втрати нафтопродуктів списуйте залежно від того, чи відповідають вони Нормам № 686.

Уряд затвердив норми природних втрат нафтопродуктів: як їх застосовувати

СКАЧАТИ

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді