Пеня за несвоєчасну сплату податків

UA RU
Кожен платник податків знає про свій обов’язок самостійно сплачувати податки та збори у строки і в розмірах, встановлених ПКУ. Порушника законодавчих вимог карають накладенням фінансових санкцій — штрафу і пені. Пеню можуть нараховувати як податківці, так і самі платники податків. Про те як як нараховується пеня за несвоєчасну сплату податку, та приклад розрахунку пені за несвоєчасну сплату податку 2021 — у статті.

Захист від податкового тиску СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

Розрахунок пені за несвоєчасну сплату податку

У разі якщо до закінчення граничного строку сплати податку платником не перераховано до бюджету суму, зазначену ним у відповідній декларації (розрахунку), виникає податковий борг.

На суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) нараховується пеня за правилами, встановленими статтею 129 Податкового кодексу України (ПК).

Пеня: розрахунок

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Пеня за несвоєчасну сплату податків

Як нараховує пеню ДПС

Повноваження нараховувати пеню податкове законодавство надає органам контролю. Пеню нараховують, якщо:

  • під час перевірки виявили заниження задекларованої платником суми податкових зобов’язань;
  • платник прострочив або не сплатив податкові платежі.

Пеня за несвоєчасну сплату податків

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Пеня за несвоєчасну сплату податків

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Приклад розрахунку пені за несвоєчасну сплату податку 2021

Платнику податків дозволено самому виправляти помилки, допущені ним у минулих звітних періодах. Щоправда, така можливість надається за умови, що з дати допущення помилки не минуло 1095 днів та якщо платник встигне «самовиправитися» до початку перевірки контролюючим органом.

Право на виправлення таких помилок і порядок внесення змін до податкової звітності передбачено ст. 50 Податкового кодексу України (ПК).

Розглянемо порядок нарахування пені за несвоєчасну сплату податків, якщо її нараховує сам платник податків. Також зупинимося на порядку сплати пені.

Платник, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний (за винятком, коли проводиться документальна перевірка такого платника) вчинити такі дії:

  • надіслати уточнювальний розрахунок (УР) і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого УР,
  • відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу в розмірі 5% від такої суми, із відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

Крім того, у такому разі п. 54.1 ПК зобов’язує платника самостійно обчислити суму пені й зазначити її в декларації або УР. Така сума грошового зобов’язання та/або пені вважається узгодженою.

Отже, платник податків застосовує сам до себе штраф і нараховує пеню лише на суму недоплаченого в бюджет податку в результаті заниження податкового зобов’язання. Якщо ж виправлення помилки пов’язане із завищенням податкового зобов’язання, що не призвело до недоплати податку, у такому разі самоштраф і пеню не нараховують.

Пеню нараховують за правилами, встановленими у пп. 129.1.3 та п. 129.4 ПК (тобто за формулою 2). Нагадаємо, що у такому разі розпочинайте нараховувати пеню після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання.

УВАГА: Якщо внесли зміни до податкової звітності протягом 90 кал. дн., наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, пеню не нараховуйте.

Якщо виявили заниження податкового зобов’язання після спливу 90 кал. дн., суму пені розраховуйте за кожний період дії розміру облікової ставки НБУ, що припадає на період заниження податкового зобов’язання. Водночас пеню нараховуйте на суму грошового зобов’язання (включаючи суму штрафних санкцій і без урахування суми пені) за кожний календарний день прострочення у його сплаті, включаючи день погашення. Для її розрахунку беріть 100% річних облікової ставки НБУ, що діє на кожний такий день.

Розглянемо ситуацію на прикладі.

Пеня за несвоєчасну сплату податків

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Який порядок сплати пені

У загальному випадку суми пені зараховують до тих самих бюджетів або державних цільових фондів, до яких зараховують відповідні платежі.

Однак це правило не поширюється на сплату пені з ПДВ. Тут діють окремі вимоги, які встановлює п. 25 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 № 569 (далі — Порядок № 569). Згідно з цією нормою сплату податкових зобов’язань, визначених контролюючим органом, а також сплату штрафних санкцій і пені платник ПДВ здійснюює самостійно з поточного рахунку до відповідного бюджету. А ось сума занижених ПДВ-зобов’язань, донарахованих платником за звітні періоди після 01.07.2015, потрапить в бюджет з його електронного рахунку, відкритого в казначействі. Для цього потрібно, щоб на дату подання УР на електронному рахунку було достатньо коштів. А далі вже казначейство спише їх у бюджет.

Загальний порядок сплати пені встановлює ст. 131 ПК. Вона передбачає певну черговість погашення суми податкового боргу. Кошти, що сплачує платник податків, насамперед зараховують в рахунок податкового зобов’язання. Далі (за умови повного погашення суми податкового боргу) кошти зараховують у рахунок погашення штрафів, в останню чергу — у рахунок пені (див. схему).

Пеня за несвоєчасну сплату податків

Якщо платник податків не виконує встановленої черговості платежів або не визначає її у платіжному документі (чи визначає з порушенням зазначеного порядку), контролюючий орган самостійно здійснює розподіл такої суми в зазначеному вище порядку.

Як відобразити нараховану пеню в бухобліку

Донараховану пеню разом зі штрафними санкціями включають до складу інших операційних витрат у тому звітному періоді, в якому вони були узгоджені (п. 7, п. 20 П(С)БО 16 «Витрати»). Бухоблік пені розглянемо на прикладі та зупинимося на відповідальності за її несплату.

В обліку суми пеню і штрафи відображають за дебетом субрахунку 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки» у кореспонденції з кредитом рахунка 64 «Розрахунки за податками й платежами», але для них краще відкрити окремий субрахунок (наприклад, 645).

Пеня за несвоєчасну сплату податків

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Яка відповідальність за несплату пені

Хоча за несплату пені законодавством відповідальності не передбачено, потрібно зважити, що пеню, нараховану на суму заборгованості, також вважають податковим боргом. А отже, вона збільшує заборгованість.

Крім того, податківці застерігають, що якщо суб’єкт господарювання, який до початку перевірки контролюючого органу самостійно виявив факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів і надав уточнюючу декларацію (розрахунок) після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного ПК, проте не нарахував і не сплатив суму пені, контролюючий органом самостійно нараховує пеню (ЗІР, категорія 138.02).

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді