Виправлення помилок в декларації з ПДВ

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
У консультації про те, як виправити помилки у ПДВ-звітності. Розглянемо можливі наслідки та варіанти виправлення помилок, основні їхні види, плюси й мінуси ПДВ-декларації «Звітна нова» та уточнюючого розрахунку, а також розмір самоштрафу і пені, куди їх сплачувати та як обліковувати

ПДВ: від азів до майстерності

ПДВ-звітність, у якій можна виправляти помилки

Виправити помилки можна з усієї раніше поданої ПДВ-звітності, до якої належать:

  • податкова декларація з ПДВ, у т.ч. додатки до неї;
  • уточнюючий розрахунк до ПДВ-декларації (у даному разі виправляється не він сам, а пов’язана ПДВ-декларація);
  • розрахунок податкових зобов’язань від неплатника ПДВ, який отримав на території України послуги від нерезидента, що також є неплатником ПДВ (даліПЗ з послуг неплатника).

Все вищеперераховане названо податковою звітністю з ПДВ у п. 6 Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21 (далі Порядок № 21).

Орієнтуватися в консультації будемо на виправлення помилок саме в ПДВ-декларації, так як ПЗ з послуг неплатника цікавить небагатьох та має у цілому подібні способи виправлення помилок, що й ПДВ-декларація.

Які способи виправлення помилок у ПДВ-звітності існують

Способи виправлення помилок у декларації з ПДВ з урахуванням потрібних норм Порядку № 21 та Податкового кодексу України (ПК) наведено для кожного звіту в таблиці нижче.

СПОСОБИ ВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК

у ПДВ-звітності

Вид звіту, у якому допущена помилка

Спосіб виправлення помилки

Норми Порядку № 21 та ПК

ПДВ-декларація

ПДВ-декларація з позначкою «Звітна нова»

абз. 2 пп. «б» п. 50.1 ПК

уточнюючий розрахунок до ПДВ-декларації

розділ IV, розділ VI, п. 50.1 ПК

уточнюючий розрахунок до ПДВ-декларації

ще один уточнюючий розрахунок до тієї ж ПДВ-декларації, до якої був поданий цей помилковий уточнюючий розрахунок, але з урахуванням показників такого помилкового уточнюючого розрахунку (ЗІР 101.25, ГУ ДПС у Львівській області)

ПЗ з послуг неплатника

ПЗ з послуг неплатника з позначкою «Звітна нова»

абз. 2 пп. «б» п. 50.1 ПК

ПЗ з послуг неплатника з позначкою «Уточнюючий»

(окремої форми тут немає)

п. 3 розділу VII

Однак основний спосіб виправлення помилок з ПДВ – це уточнюючий розрахунок. Причина в тому, що варіант з подачею декларації «Звітна нова» досить обмежений. Порівняємо їх.

Увага: уточнюючий розрахунок – це частина податкової звітності з ПДВ, як і декларація.

Який спосіб виправлення помилки обрати для декларації з ПДВ

Варіант виправлення помилки через декларацію «Звітна нова» обмежений, тому що у цей спосіб помилку можна виправили лише до закінчення граничного строку подачі декларації. Наприклад, декларацію за жовтень 2023 року подали 10 листопада 2023 року. Однак наступного тижня помітили помилку та ще встигли у граничний день подачі декларації – 20 листопада 2023 року – подати декларацію «Звітна нова». Якщо встигаєте, то обирайте саме цей спосіб, адже він найкращий, що доводить порівняння обох способів – декларації «Звітна нова» та уточнюючого розрахунку – у таблиці нижче.

Увага: якщо внаслідок помилки виникла недоплата ПДВ – доведеться не тільки виправити помилку, сплатити податок, але ще й заплатити самоштраф, а можливо, й пеню.

СПОСОБИ ВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК У ДЕКЛАРАЦІЇ З ПДВ

декларація «Звітна нова»

уточнюючий розрахунок (УР)

Кількість періодів, які можна виправити одночасно

лише один – поточний

декілька – можна подати кілька УР одночасно до ПДВ-декларацій за кілька періодів

Можливість подати терміново

так, але до закінчення звітування за поточний період, у якому сталася помилка

так, будь-коли

Можливість виправити помилки у Додатках до декларації

так

так

Розмір самоштрафу, який треба нарахувати та сплатити

(якщо вийшла недоплата з ПДВ)

відсутній

3% суми недоплати,

якщо така виникла

Строки сплати недоплати з ПДВ, самоштрафу та пені*

недоплата та самоштраф узагалі не виникають, так як декларація подається до закінчення граничного строку звітування

до подачі УР

(пп. «а» п. 50.1 ПК)

Сума пені

(визначається починаючи з 91-го дня прострочення на основі 100% облікової ставки НБУ*)

не може бути, так як немає недоплати

чим швидше подати УР, тем меншим виходить розмір пені. Правила розрахунку пені – див. абз. 3 п. 129.4 ПК

Дата, на яку відображається виправлення помилки в ІКП**

на дату крайнього дня сплати податкових зобов’язань за поточний період, за який подається декларація, тобто на 10-й к. день після закінчення звітного періоду (абз. 1 пп. 2 п. 4 розд. IV Порядку з наказу Мінфіну від 12.01.2021 № 5)

на дату подання УР по органу ДПС (абз. 2 пп. 2 п. 4 розд. IV Порядку з наказу Мінфіну від 12.01.2021 № 5)

Продовження строку давності за податковими зобов’язаннями, які нараховані в декларації за місяць, у якому допущена помилка у разі виправлення помилки

ні, строк давності визначається за загальним правилом п. 102.1 ПК (1095 к. днів)

так, строк давності оновлюються. ДПС днем відліку 1095-денного строку вважає день подачі УД***

* чи є самоштраф та пеня за звітні періоди воєнного стану/COVID-карантину – читайте наприкінці даної консультації;

** ІКП = індивідуальна картка платника податку;

*** наприклад, строки подання податкової звітності, сплати податків і зборів, реєстрації податкових накладних і РК до них, проведення перевірок та оскарження їхніх результатів

Період впродовж якого можна виправити помилку з ПДВ у декларації

Помилки з ПДВ можна виправляти за допомогою уточнюючого розрахунку впродовж 1095 к. днів (п. 50.1 ПК, п. 102.1 ПК). Починається відлік такого часу з дня подачі декларації:

  • крайнього – за вчасної подачі декларації;
  • фактичного – за умови запізнілої подачі декларації.

Щодо збільшення даного строку давності на період воєнного стану – це викликає сумнів, адже перебіг податкових строків давності зупинений, але встановлений виняток зокрема щодо дотримання строків реєстрації ПН/РК у ЄРПН, подання звітності, сплати податків та зборів платниками податків (див. пп. 69.9 підрозд. 10 Перехідних положень ПК). Однак уточнюючий розрахунок до ПДВ-декларації з точки зору п. 6 Порядку № 21 – це також податкова звітність.

Виправлення помилок з ПДВ за допомогою ПДВ-декларації «Звітна нова»

Такий спосіб передбачає використання звичайної форми ПДВ-декларації, тобто ніякої спеціальної форми для цього немає. У правому верхньому кутку ПДВ-декларації ставимо позначку в комірці «Звітна нова» та переносимо всі дані з помилкової декларації (вона була з позначкою «Нова»), але вже без помилки. Звітний податковий період залишається тим же. Тобто «Звітна нова» – це декларація, яка заповнена так, як і мала б бути заповнена спочатку, без помилки. Ніяких пояснень податківцям у вигляді доповнень подавати не потрібно – хіба що вони були у початковому варіанті.

Даний спосіб підходить для виправлення помилок і у додатках до декларації. Однак подавати у будь-якому випадку треба весь пакет – декларацію та всі потрібні за її вмістом додатки, навіть якщо в них помилку й не виправляли.

Подаємо «Звітну нову» до закінчення граничного терміну звітування за такий період і все. Тобто слід вкластися у 20 к. днів по закінченню місяця, при звітування за який було допущено помилку.

Таких «звітних нових» декларацій узагалі можна подавати скільки завгодно, аби встигали це робити. Щодо декларацій у такому разі діє принцип «правильна – остання подана». Попередня декларація просто анулюється. По останній поданій декларації й сплачуємо ПДВ до бюджету (звичайно, якщо не вийшов «мінус»).

Увага: «Звітна нова» – це заміна даних помилкової декларації на дані правильної декларації з повним анулюванням помилкової.

Переваги й недоліки виправлення помилок через декларацію «Звітна нова» – їх зведено у таблиці нижче.

ПДВ-ДЕКЛАРАЦІЯ «ЗВІТНА НОВА»:

плюси та мінуси

Переваги

Недоліки

  • відсутній самоштраф;
  • відсутня пеня;
  • не треба ніяких пояснень для податківців у вигляді доповнень до декларації
  • можливість застосування обмежена граничною датою подачі ПДВ-декларації за звітний період, у якому була допущена помилка;
  • всі додатки також треба подати заново, навіть якщо вони були заповнені правильно. По-суті, це повторна подача декларації

Виправлення помилок з ПДВ за допомогою уточнюючого розрахунку

На відміну від інших податків, наприклад податку на прибуток і єдиного податку, для ПДВ існує спеціальна, окрема форма уточнюючої декларації – уточнюючий розрахунок (УР). За побудовою він нагадує ПДВ-декларацію, але містить не тільки уточнені (виправлені) показники (колонка 5), але ще й:

  • показники, які уточнюються (колонка 4). Вони повторюють значення відповідних рядків помилкової ПДВ-декларації;
  • різницю між виправленими та помилковими показниками (колонка 6). Якщо при додаванні таких різниць виходить недоплата ПДВ, то вона має бути сплачена до подачі УР.

УР передбачає лише самі цифри – у ній немає пояснень щодо причин помилки. Немає й можливості подати доповнення до УР. Це відрізняє УР з ПДВ від інших уточнюючих декларацій.

Увага: УР коригує показники ПДВ-декларації відповідного місяця, які містяться у базі ДПС.

Зверніть також увагу на:

  • додатки до ПДВ-декларації. До УР подаються не всі додатки, а лише ті, які стосуються тих рядків ПДВ-декларації, у яких допущені помилки (див. п. 3 розділу IV Порядку № 21). По таких додатках в УР робляться відповідні позначки, що вони є уточнюючими. Якщо виправлення помилки ніяку не впливає на додаток – він не подається;
  • «перехідні» помилки. Так, помилка ПДВ-декларації, що виправляється, може впливати на наступні за нею звітні періоди (помилка перейшла у наступні декларації з рядка 21 помилкової ПДВ-декларації до рядка 16.1 наступної ПДВ-декларації і т.д.). У такому разі подати треба кілька УР.

Підсумуємо переваги й недоліки виправлення помилок через подачу УР у таблиці нижче.

Увага: подача УР оновлює податкові строки давності.

УТОЧНЮЮЧИЙ РОЗРАХУНОК ДО ПДВ-ДЕКЛАРАЦІЇ:

плюси та мінуси

Переваги

Недоліки

  • можна виправити помилку будь-коли й терміново, наприклад перед очікуваною податковою перевіркою1 – результати виправлення одразу ж відображаються в ІПК2;
  • чим швидше подати, тим меншою буде сума пені, якщо вона нараховується
  • самоштраф і пеню, а також недоплату ПДВ, якщо такі є, треба сплачувати ще до подачі УР (п. 50.1 ПК)3;
  • виправити одним УР можна лише один звітний період. На інші звітні періоди – слід складати нові УР;
  • оновлюються податкові строки давності4;
  • на період воєнного стану платникам ПДВ заборонено подавати УР на зменшення податкових зобов’язань та декларування бюджетного відшкодування ПДВ до періодів раніших за лютий 2022 року (абз. 23 пп. 69.1 підрозд. 10 Перехідних положень ПК)

1 – під час планової чи позапланової податкової перевірки виправляти помилку не можна (п. 50.2 ПК). Лише після її закінчення, наприклад у період коли акт перевірки та податкове повідомлення-рішення (ППР) ще не оформлені. Однак, якщо подати перед податковою перевіркою, то самоштраф буде меншим, ніж після перевірки, якщо податківці виявлять дану помилку самостійно;

2 – ІПК = інтегрована картка платника податку;

3 – якщо цього не зробити, то на дату подачу УР одразу ж виникає сума недоїмки (податковий борг) з відповідними штрафними наслідками;

4 – через це, якщо строк давності (1095 к. днів) уже спливає й помилка податковою перевіркою не виявлена або така перевірка у найближчий час не очікується, то краще взагалі помилку не виправляти й дочекатися спливу строку давності

Виправлення помилки з ПДВ в уточнюючому розрахунку

Помилка може статися й у самому уточнюючому розрахунку (УР). Виправити помилку саме в УР чи скасувати вже поданий УР не можна. Однак можна подати новий УР до цієї ж ПДВ-декларації, до якої був поданий помилковий УР, але з урахування показників цього попереднього (помилкового) УР (роз’яснення ДПС у ЗІР 101.25, ГУ ДПС у Львівській області).

Увага: виправляється не помилковий УР, а ПДВ-декларація, до якої він відноситься.

Куди платити самоштраф і недоплату з ПДВ при подачі уточнюючого розрахунку

Перед подачею уточнюючого розрахунку до ПДВ-декларації необхідно попередньо сплатити:

  • недоплату ПДВ – з електронного ПДВ-рахунку;
  • самоштраф (і пеню, якщо є) – з поточного рахунку платника податку.

Увага: штрафи сплачуються з поточного рахунку платника податків.

Чи є самоштраф і пеня при виправленні помилки з недоплати ПДВ в умовах воєнного стану та карантину 2023

Насьогодні самоштраф і пені під час воєнного стану відсутні. Розібратися з тими періодами, за які самоштраф був, є чи не було допоможе таблиця нижче. Зверніть увагу на те. Що правила щодо самоштрафу й податкової пені змінилися з 01 серпня 2023 року. Інформація з даної таблиці є універсальною та стосується не лише ПДВ, але й інших податків і зборів.

САМОШТРАФ і ПЕНЯ і ВОЄННИЙ СТАН 2023

Період, за який виникла помилка

Нарахування:

Пояснення чому

самоштрафу

податкової пені

Якщо помилка виправляється з 01 серпня 2023 р.* і до припинення воєнного стану

(нині діюче правило)

за будь-який період – як за час воєнного стану, так і до нього 

ні

ні

Дане звільнення визначено пп. 69.38 підрозд. 10 Перехідних положень ПК, у якому не міститься якихось обмежень на період, за який виправляється помилка. Отже, така помилка може бути й за періоди, як під час воєнного стану, так і до його початку.

Однак є умова такого звільнення – дотримуватися вимог п. 50.1 ПК, зокрема:

  • подати уточнюючу декларацію або виправити помилку через поточну декларацію, яка подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено помилку, що призвела до недоплати податку;
  • сплатити суму недоплати, яка виникла

Якщо помилка виправлялася у період з 03 січня 2023 р.** по 31 липня 2023 р.

з 24.02.2022

ні

ні

Якщо помилка призвела до заниження податку у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, то платник податку звільняється від нарахування самоштрафу і податкової пені (підстава – абз. 22 пп. 69.1 підрозд. 10 Перехідних положень ПК, див. також роз’яснення ДПС 132.01 ЗІР).

Однак є умова такого звільнення – дотримуватися вимог п. 50.1 ПК (див. вище)

до 24.02.2022

так

так

Якщо помилка призвела до заниження податку у звітності, граничним терміном подання якої був період до початку воєнного стану, то тоді звільнення від самоштрафу і податкової пені не дії (див. також роз’яснення ГУ ДПС в Івано-Франківській області). При цьому мораторій на штрафи і пеню у звʼязку з COVID-карантином не застосовується***

* 01 серпня 2023 р. – це дата набрання чинності Закону від 30.06.2023 № 3219-IX, яким додано пп. 69.38 підрозд. 10 Перехідних положень ПК;

** 03 січня 2023 р. – це дата набуття чинності Закону від 13.12.2022 № 2836-IX, яким було оновлено пп. 69.1 підрозд. 10 Перехідних положень ПК;

** з 27.05.2022 р. на період дії воєнного стану податківці вважають правила воєнного стану домінуючими над карантинними правилами. Це значить, що замість «карантинного» пп. 521 підрозд. 10 Перехідних положень ПК засовується «воєнний» пп. 69.1 підрозд. 10 Перехідних положень ПК (див., наприклад, роз’яснення ДПС у Хмельницькій області)

Що буде, якщо не сплатити самоштраф при недоплаті ПДВ та виправленні помилки

У разі несвоєчасної сплати самоштрафу можливим стає накладання штрафу податківцями за несвоєчасну сплату узгодженого грошового зобов’язання (див. п. 124.1 ПК), який залежить від строку прострочення, а саме:

  • ≤ 30 к. днів – штраф 5%;
  • > 30 к. днів – штраф 10%.

Такий штраф нараховуються від непогашеної суми простроченого податкового боргу. У даному разі це сума несплаченого самоштрафу та недоплати ПДВ.

Отже, якщо подати уточнюючий розрахунок та заплатити цей самоштраф пізніше, наприклад на наступний день, то якраз можливо заробити такий «штраф на самоштраф» у розмірі 5%.

Увага: сплата недоплати та самоштрафу після подачі УР є простроченням і може мати наслідком накладання штрафу за результатами податкової перевірки. 

Наслідки виникнення помилки з ПДВ

Типовими наслідками помилки у ПДВ-декларації є:

  • заниження податкового зобов’язання по розрахунках з бюджетом – недоплата ПДВ. Наприклад, «загубили» у декларації операцію з продажу або не зареєстрували податкову накладну на компенсуюче податкове зобов’язання з ПДВ;
  • завищення податкового зобов’язання по розрахунках з бюджетом – переплата ПДВ. Наприклад, не відображали податковий кредит за певною податковою накладною, так як постачальник її не реєстрував;
  • помилка у сумі від’ємного значення ПДВ.

Увага: помилка з ПДВ може вплинути на суму податку в наступних періодах, навіть якщо зараз не мала наслідків.

В останньому випадку помилка може:

  • мати вплив на розрахунки з бюджетом, наприклад вплинути на суму бюджетного відшкодування або занизити суму податку в наступних податкових періодах;
  • не мати впливу на розрахунки з бюджетом. Однак може мати такий вплив у наступних періодах, через що її необхідно виправити.

В усіх випадках платник податків має обдумати, чи виправляти помилку, адже можна залишити і «як є», особливо у ситуації, коли помилка не впливає на розрахунки з бюджетом з ПДВ та не може вплинути у майбутньому.

Самоштраф, пеня за недоплату ПДВ та податкові витрати

Самоштраф і нарахована пеня враховуються у податковому обліку витрат платників податку на прибуток за такими правилами:

  • у малодоходників – відносимо до складу витрат, а отже, зменшуємо фінансовий результат до оподаткування, податкових різниць немає;
  • у великодоходників – пеню показуємо як податкову різницю на збільшення фінансового результату (пп. 140.5.11 ПК). Причина в тому, що пеня розраховується ДПС автоматично в індивідуальній картці платника, тобто формально вважається, що пеня розраховується не платником, а податківцями (абз. 1 пп. 6 п. 4 розд. IV Порядку з наказу Мінфіну від 12.01.2021 № 5). А от щодо самоштрафу, то по ньому податкової різниці не виникає, так як вона існує лише щодо санкцій, які нараховуються податківцями самостійно (див. той же пп. 140.5.11 ПК).

Однак у бухгалтерському обліку як у малодоходників, так і у великодоходників самоштраф, так і пеню слід включити до складу адміністративних витрат на рахунку 92 «Адміністративні витрати» як інші передбачені законодавством обов’язкові платежі (див. п. 18 НП(С)БО 16 «Витрати»).

Для єдинників дане питання неважливе, так як розмір витрат не впливає на суму єдиного податку. Отже, у них усе за бухгалтерським правилами.

Увага: у малодоходників і сума самоштрафу, і сума пені при виправленні помилки з ПДВ на суму недоплати – це податкові витрати. У великодоходників – податковими витратами є лише сума самоштрафу.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді