У аграрія вкрали насіння: документуємо та відображаємо в бухобліку

UA RU
Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Полтава
У статті експерт розповість 5 кроків, щоб документально оформити втрати насіння соняшнику та відобразити це у бухобліку.

⚡️ ПН аграрія у небезпеці: підкажемо, як її уберегти

Для прикладу візьмемо конкретну ситуацію. На основі неї з’ясуємо, що робити у подібній ситуації, як документально оформити втрати, та відобразити в бухпроведеннях.

Ситуація. Зі складу фермерського господарства — платника ПДВ вкрали соняшникове насіння. Крадіїв знайшли. Суд виніс їм вирок. Частину грошей крадії відшкодували. Як відобразити ці операції у бухгалтерському та податковому обліку з ПДВ — дізнаєтеся нижче.

Крок 1. Проведіть інвентаризацію

Найперше за фактом крадіжки проведіть інвентаризацію (п. 7 розд. І Положення № 879).

Голова фермерського господарства призначає комісію, яка проводить інвентаризацію, оформляє інвентаризаційні, звіряльні відомості. Потім комісія засідає та ухвалює рішення про списання з балансу викраденого. За наслідками засідання комісії складають протокол. Наведені інвентаризаційні документи затверджує голова фермерського господарства. Після цього вони стають підставою для записів у бухобліку.

Крок 2. Подайте заяву до поліції

За таємне викрадення чужого майна (крадіжку) встановлена відповідальність згідно зі статтею 185 Кримінального кодексу України.

Юрособа (у наведеній ситуації — фермерське господарство), якій кримінальним правопорушенням завдали майнової шкоди, — потерпілий у кримінальному провадженні (ст. 55 Кримінального процесуального кодексу України; КПК).

Тому фермерське господарство має звернутись із заявою про вчинене кримінальне правопорушення до поліції.

Увага: Не пізніше 24 год після отримання заяви відомості про правопорушення потрібно внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань і не пізніше 24 год з моменту внесення таких відомостей до Реєстру заявнику (фермерському господарству) мають надати витяг з Реєстру (ст. 214 КПК).

Якщо потерпілий, наприклад, голова фермерського господарства, особисто звернувся з письмовою заявою до відділку поліції, йому мають видати талон-повідомлення про прийняття і реєстрацію заяви (п. 4 розд. ІІ Порядку № 1001).

1 Порядок ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події, затверджений наказом МВС від 08.02.2019 № 100.

Розглянемо податкові наслідки залежно від системи оподаткування.

Податкові наслідки, якщо фермерське господарство платник податку на прибуток

Об’єкт оподаткування податком на прибуток визначають як фінрезультат до оподаткування (прибуток або збиток), визначений у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних чи міжнародних стандартів фінзвітності, відкоригований (зменшений або збільшений) на податкові різниці, встановлені ПК (пп. 134.1.1 ПК).

У аграрія вкрали насіння: документуємо та відображаємо в бухобліку

ВІДОБРАЖАЄМО В БУХОБЛІКУ ▶️

Податкові наслідки, якщо фермерське господарство платник ЄП 3 групи

У аграрія вкрали насіння: документуємо та відображаємо в бухобліку

ВІДОБРАЖАЄМО В БУХОБЛІКУ ▶️

Податкові наслідки, якщо фермерське господарство платник ЄП 4 групи

У аграрія вкрали насіння: документуємо та відображаємо в бухобліку

ВІДОБРАЖАЄМО В БУХОБЛІКУ ▶️



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді