Антикорупційна декларація: нові правила для ЗОЗ

UA RU
Автор
юрист-експерт із податкового обліку Експертус Головбух
Стаття зорієнтує, хто тепер з посадових осіб ЗОЗ мусить подавати антикорупційні декларації. Знатимете ризики й санкції, отримаєте підказки, як виправити декларацію
БАЗОВІ ПОКАЗНИКИ ДЛЯ РОЗРАХУНКІВ НА 2024 РІК Скачайте й роздрукуйте буклет

Із початку повномасштабного вторгнення рф депутати відтермінували обов’язки із антикорупційного декларування — на три місяці після припинення воєнного стану. Але 12.10.2023 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» від 20.09.2023 № 3384-IX, який відновив е-декларування, а також розширив коло посадових осіб закладів охорони здоров’я (ЗОЗ), які зобов’язані подавати декларації.

Хто з працівників ЗОЗ має подати антикорупційну декларацію

Тепер антикорупційні декларації в охороні здоров’я подають:

  • керівники закладів центрального, обласного, районного, міського (міст обласного значення, Києва та Севастополя) рівня;
  • особовий склад штатних військово-лікарських комісій (ВЛК);
  • голови та члени лікарсько-консультативних і медико-соціальних експертних комісій (ЛКК, МСЕК);
  • голови, їх заступники, члени та секретарі позаштатних постійно діючих військово-лікарських і лікарсько-льотних комісій (ЛЛК; також далі всі разом — комісії).

Розглянемо правила е-декларування з урахуванням останніх змін для керівників КНП та нових фігурантів — голів і членів комісій.

Види антикорупційних декларацій і строки їх подання

Антикорупційна декларація: нові правила для ЗОЗ

СКАЧАТИ ШПАРГАЛКУ

Які декларації подають члени лікарських комісій

НАЗК у роз’ясненні наголошує:

Декларантами є всі особи, які входять (призначені/відряджені) до складу відповідних комісій згідно з організаційно-розпорядчими документами, незалежно від фактичного виконання функцій голови/члена/секретаря комісії, а також від строку перебування в складі відповідної комісії (у т. ч. які залучені до роботи на правах членів).

Вид декларацій і строки, в які їх мають подати члени комісій, залежать від видів комісій: штатні, постійні, ВЛК, ЛКК, МСЕК, ЛЛК (див. табл.).

Декларації членів комісій

Антикорупційна декларація: нові правила для ЗОЗ

СКАЧАТИ

Які декларації подають керівники ЗОЗ

До 31.03.2024 включно керівники ЗОЗ подають щорічні декларації за 2023 рік. До 31.01.2024 ці декларанти мали подати:

  • щорічні декларації (з будь-якою позначкою) за 2021—2022 звітні періоди;
  • декларацію при звільненні за 2022—2023 роки, якщо обов’язок настав до 11.10.2023 включно;
  • декларацію кандидата на посаду за 2021 та 2022 звітні періоди, якщо кінцевий термін подання настав у період з 24.02.2022 по 11.10.2023 включно.

Якщо посадова особа звільнилася після того, як набрав чинності Закон № 3384, тобто з 12.10.2023 або пізніше, треба подати декларацію при звільненні протягом 30 календарних днів із дня припинення відповідної діяльності. Таку декларацію подають за період, який не був охоплений раніше поданими деклараціями. Вона має містити інформацію станом на останній день здійснення діяльності, що передбачає обов’язок подавати декларацію, або перебування на посаді, яка зумовлює таку діяльність. Під «раніше поданими деклараціями» розуміють декларації, що подали до Реєстру, крім декларацій кандидата на посаду.

Антикорупційні декларації подають керівники ЗОЗ центрального, обласного, районного, міського (міст обласного значення, Києва та Севастополя) рівня, голови та члени комісій — ЛКК, МСЕК, ВЛК, ЛЛК. Заступники керівника та головний бухгалтер не мають обов’язку подавати декларації.

ЯК ПОДАТИ АНТИКОРУПЦІЙНУ ДЕКЛАРАЦІЮ

Які подарунки декларувати

Зазначайте в декларації подарунки, вартість яких перевищує п’ять прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року. Подарунки у вигляді грошових коштів декларуйте, якщо розмір таких подарунків від однієї особи (групи осіб) протягом року перевищив п’ять прожиткових мінімумів на 1 січня звітного року (абз. 2 п. 7 ч.1 ст. 46 Закону № 1700).

Прожитковий мінімум для працездатних осіб на 01.01.2023 становив 2684 грн.

Декларуйте подарунки вартістю понад 14 420 грн.

Яка відповідальність за порушення строків декларування

За умисне неподання декларації передбачена кримінальна відповідальність: штраф від 2500 до 3000 нмдг або громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, або обмеження волі на строк до двох років, або позбавлення волі строком на один рік, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років (ст. 366-3 КК).

За несвоєчасне подання без поважних причин декларації передбачена адміністративна відповідальність: штраф від 50 до 100 нмдг (ч. 1 ст. 172-6 КпАП).

Тож радимо відповідально ставитися до заповнення декларації та вчасно подавати її.

Відтепер Закон № 1700 містить правило: якщо норми цього закону чи інших актів законодавства у сфері запобігання корупції допускають неоднозначне (множинне) тлумачення норм щодо прав та обов’язків осіб, на яких поширюється його дія, слід застосовувати найбільш сприятливе для таких осіб тлумачення норми (ч. 2 ст. 2 Закону № 1700). Це нововведення може мати неабияке значення на практиці, особливо під час розгляду судових справ, оскільки багато норм закону нечіткі.

З огляду на те, що велику кількість декларацій посадові особи, які працюють чи працювали в ЗОЗ та є декларантами за нормами Закону № 1700, мусили подати не пізніше 31.01.2024, очікуємо на формування судової практики з питань застосування положень Закону № 3384, якими були внесені зміни до Закону № 1700.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді