Вахтовий метод роботи: організація та оплата праці

UA RU
Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
У статті зосередимося на особливостях організації та нарахування заробітної плати за вахтового методу роботи. Розповімо, як за вахтової роботи розраховувати нормальну тривалість робочого часу, годин надурочної роботи, додаткових вихідних, оплати часу відпустки, тимчасової непрацездатності

Заробітна плата і аванс: поради експерта + розрахункові приклади

Підприємства організовують роботу вахтовим методом, коли деякі виробничі об’єкти значно віддалені від його місцезнаходження або виконувати роботи в інший спосіб недоцільно.

Це особлива форма організації робіт, коли трудові ресурси використовують поза місцем постійного їх проживання, і не можна забезпечити щоденне повернення працівників додому (п. 1.1 розд. І Основних положень про вахтовий метод організації роботи, наведених у додатку 1 до постанови Держкомпраці СРСР, Секретаріату ВЦРПС, МОЗ СРСР від 31.13.1987 № 794/33-82; (даліПоложення № 794). Норми Положення № 794 застосовують у частині, яка не суперечить КЗпП та іншим законодавчим актам з питань трудового законодавства. 

Вахтовий метод роботи: організації праці 

За вахтового методу місцем роботи є об’єкти (ділянки), на яких працівники безпосередньо виконують трудові обов’язки. Вахтовий (змінний) персонал під час перебування на об’єкті (ділянці) зазвичай мешкає у спеціально створюваних вахтових селищах, польових містечках, в інших спеціально обладнаних під житло приміщеннях (п. 1.2 розд. І Положення № 794). 

Так як вахтовий метод передбачає виїзди на роботу в іншу місцевість, роботу за таким режимом передбачайте у…

Нормальна тривалість робочого часу і надурочні години при вахтовому методу праці 

Під час обчислення нормальної кількість робочих годин облікового періоду, вилучайте дні, коли...

Вахтовий метод роботи: організація та оплата праці

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ▶️

Вахтовий метод роботи: оплата праці 

До робочого часу за вахтовим методом роботи не входять перерви під час зміни та міжзмінні перерви.  

Коли працівник відпрацював усі робочі години за графіком виходу на роботу (графіком змінності), нарахуйте йому оклад, встановлений у трудовому договорі або штатному розписі (лист Мінсоцполітики від 21.02.2017 № 242/0/102-17/282).

Вахтовий метод роботи: організація та оплата праці

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ▶️

 

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді