Як запровадити підсумований облік робочого часу в медзакладі

Коли впроваджуєте підсумований облік робочого часу в медзакладах ― будьте обережні, адже за кожну помилку доведеться платити штраф. Пояснення експерта допоможуть бухгалтерам медзакладів уникнути неприємностей та організувати таку діяльність без помилок.

⚡️ Головбух медичного КНП: практика формування річної звітності

Небезпека під час оформлення підсумованого обліку робочого часу в медзакладі криється у тому, що його можуть визнати як поденний облік робочого часу із порушеннями законодавства, як-от:

  • необґрунтоване залучення працівників до надурочних робіт, до роботи у вихідні, святкові та неробочі дні;
  • невиплата компенсації — за перепрацювання нормативного часу;
  • неправомірна робота з неповним робочим часом — за недопрацювання нормативного часу.

А відповідати за вказані порушення доведеться і медзакладу, і його посадовим особам згідно з Кодексами України — про працю, кримінальним, про адмінпорушення.

Щоб вас не зачепили санкції, скористайтеся експертною підтримкою від «Головбух: Медицина».

Віртуальний тренажер по оформленню підсумованого обліку робочого часу в медзакладі

Повправляйтеся на віртуальному тренажері — танграмі. Ознайомтеся з робочими ситуаціями, з якими стикнулися ваші колеги — головбух Світлана Михайлівна та її помічниця Оксана Сергіївна. Складіть із танів правильне облікове рішення. Так перевірите, як орієнтуєтеся в базових питаннях підсумованого обліку. Стартуйте з жовтої кнопки «ПОЧАТИ». Кількість спроб — необмежена!

Чи можна ввести підсумований обліку робочого часу не у всьому медзакладі, а лише в окремих відділеннях

Так, можливо. Відповідну дозвільну норму містить стаття 61 КЗпП.

Як запровадити підсумований облік робочого часу в медзакладі

Навіть за підсумованого робочого часу в медзакладі виходять перепрацювання: як бути

Що робити, якщо для роботи цілодобового посту у стаціонарному відділенні треба 4,5 ставки медсестри за норми 38,5 години на тиждень, а, наприклад, у травні місячна норма 138,6 год, за фактом: 31 к. день * 24 години = 744 години: 4,5 ст. = 165,3 годин на ставку. Якщо на 4,5 ставках працюють 3 особи (по 1,5 ставки), то виходять переробки: 744 години: 3 = 248 години на особу або 248: 138,6 = 1,8 ставки. А якщо ще хтось пішов у відпустку чи на лікарняну? Навіть за підсумованого обліку часу за весь рік виходять перепрацювання понад 1,5 ставки і щоб їх перекрити не вистачає і понаднормових 120 годин на рік. Що робити і як сплатити?

Необхідно організувати роботу так, щоб надурочні роботи не перевищували для кожного працівника чотирьох годин протягом двох днів поспіль і 120 годин на рік (ст. 65 КЗпП). Відповідальність за порушення законодавства про працю визначає стаття 265 КЗпП. Перевищення граничної кількості надурочних годин інспектор праці може кваліфікувати як порушення інших вимог законодавства про працю. Якщо йдеться про системне перевищення граничних норм надурочних, інспектор праці може кваліфікувати це як грубе порушення законодавства про працю. Підсумований облік не вирішує кадрову проблему. Він може зменшити кількість надурочних годин в обліковому періоді, якщо відрегулювати графіки роботи. Якщо вже допустили надурочні роботи то оплатити потрібно їх у подвійному розмірі у кінці облікового періоду.

Онлайн-тренінг «Підсумований облік робочого часу: інструкції-антиштрафи для медзакладів»

На ньому ви отримаєте вичерпну інформацію про підсумований облік в медзакладі.

ПРОГЛЯНУТИ ЗАПИС ВЕБІНАРУ ⏩

Як запровадити підсумований облік робочого часу в медзакладі

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді