Державна підтримка аграріїв у 2024 році: які можливості

UA RU
Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух, канд. екон. наук, Київ
У статті розповімо, хто зможе отримати дотацію, за якими напрямами та в які терміни варто подати документи, щоб встигнути отримати до 71 млн грн держпідтримки через ДАР

Кабмін ухвалив Постанову № 300*, якою вніс зміни до Порядку № 918 (постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції» від 15.03.2024 № 300). У такий спосіб урядовці розширили напрями державної підтримки аграріїв, зареєстрованих у Державному аграрному реєстрі (ДАР), і збільшили суми виплат. Про це повідомило Мінагрополітики. Тож розглянемо, як отримати бюджетні кошти на підставі Порядку № 918.

Часткова компенсація за придбання сільгосптехніки

Які умови виконати аграріям, щоб отримати держпідтримку

Відомості про отримувача мають бути внесені до ДАР.

Отримувач повинен:

або

  • мати у власності від 3 до 100 голів великої рогатої худоби (корів) чи від 5 до 500 голів маточного поголів’я кіз та/або овець, ідентифікованих і зареєстрованих відповідно до законодавства.

У разі, коли земельну ділянку, що перебуває у власності/оренді отримувача, він передав у користування іншій особі на підставі договору оренди чи суборенди, право отримати бюджетні кошти на 1 га земель сільськогосподарського призначення має лише орендар/суборендар.

За якими напрямами надаватимуть аграріям бюджетні кошти

державна підтримка аграрного сектору 2024

СКАЧАТИ ПАМ’ЯТКУ

Які аграрії можуть отримати бюджетні кошти

Заявку* на отримання бюджетних коштів можуть подати через особистий електронний кабінет до ДАР отримувачі:

  • громадяни України та юридичні особи, засновниками яких є винятково фізичні особи — громадяни України;
  • стосовно яких не застосовуються судові процедури банкрутства (неплатоспроможності) та/або які не перебувають на стадії ліквідації;
  • які не притягалися до кримінальної відповідальності та/або не мают­ь незняту чи непогашену судимість, та/або не перебувають у розшуку;
  • до яких не застосовували спеціальні економічні та інші обме­жу­вальні заходи (санкції);
  • які станом на дату подання заявки фактично не перебувають та не провадять свою господарську діяльність на територіях активних бойових дій, територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, або тимчасово окупованих російською федерацією територіях України, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого Мінреінтеграції, для яких не визначена дата завершення бойових дій або тимчасової окупації;
  • які не мають заборгованості перед бюджетом;
  • які не провадять господарську діяльність на території російської федерації та республіки білорусь;
  • керівники та/або бенефіціарні власники яких не включені до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або по­в’я­зані з корупцією правопорушення.

* Заявка на отримання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Підтримка фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції», затверджена наказом Мінагрополітики від 29.08.2022 № 630.

Відповідальність за достовірність відомостей, що містяться у заявці, несе отримувач.

Внесені отримувачем банківські реквізити для перерахування сум підтримки фіксуються у ДАР на момент підписання заявки.

Одночасно з поданням заявки отримувач підписує договір з Укр­держфондом про надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції шляхом накладання електронного підпису на заяву про приєднання до договору.

У договорі обов’язково потрібно зазначити обрані з переліку напрями витрат, на покриття яких використаєте кошти. Якщо не виконаєте або неналежно виконаєте умови — це є підставою для повернення отриманих коштів.

ЯКУ СУМУ КОШТІВ МОЖНА ОТРИМАТИ

Коли та як можна подати заявку

Заявку на отримання бюджетних коштів можете подати програмними засобами ведення ДАР після оприлюднення у ДАР оголошення про початок прийому заявок з 1 травня по 30 червня поточного бюджетного періоду.

У розділі «Мої повідомлення» в ДАР є пряме посилання для подання заявки. Також можете перейти до розділу «Доступні програми підтримки» й поруч з обраною програмою натиснути кнопку «Подати заявку».

У ДАР автоматично підтягуються дані про наявні в аграрія земельні ділянки та їх площу, а також про наявну чисельність поголів’я сільськогосподарських тварин, ідентифікованих і зареєстрованих у встановленому порядку.

Дані підтягуються у ДАР із відповідних державних реєстрів. Тому необхідно звірити та упорядкувати дані ДАР у частині наявності земельних ділянок і чисельності поголів’я сільськогосподарських тварин із їх фактичною наявністю та відповідним документальним підтвердженням. У разі розбіжності слід звернутися до відповідних операторів реєстрів.

Перед поданням заявки уважно перевірте реквізити свого банківського рахунку. Наприклад, якщо заявку подає ФОП, то зазначається рахунок ФОПа.

Також необхідно максимально заповнити всі розділи ДАР, особливо, що стосується розділу «Діяльність та активності» (вказати групи культур, що вирощуються, а також виноградарство, плодівництво, органічне виробництво (за наявності), площі в розрізі культур та насаджень, які оброблюються або оброблюватимуться у поточному році) тощо. Ця інформація прослідковуватиметься під час подання заявки на земельні ділянки (необхідно буде додати площі сільськогосподарських культур і насаджень плодово-ягідних культур, хмелю та винограду електронними засобами ДАР разом із заявкою), що вплине на суму субсидії, бо субсидія нараховується не на загальну площу земельної ділянки у власності та користуванні (яка має складати не більше ніж 120 га), а на оброблювану площу. На цьому акцентують увагу селищні ради.

Щоб отримати бюджетну субсидію на 1 га, разом із заявкою програмними засобами ведення ДАР необхідно внести ві­до­мос­ті про площі посівів сільськогосподарських культур і насаджень плодово-ягідних культур, хмелю та винограду.

Як подати заявку на окрему бюджетну субсидію на 1 га оброблюваних земель на звільнених територіях, дізнаєтеся з Інструкції.


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді