Сімейне фермерське господарство у формі ФОП

UA RU
Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Полтава
Вирішили створити сімейне фермерське господарство у формі ФОП? У статті розповімо все про сімейне фермерське господарство: як відкрити сімейне фермерське господарство, які умови створення сімейного фермерського господарства 2022, як укласти договір про створення сімейного фермерського господарства, а також допоможемо обрати систему оподаткування.

 

 

⚡️Облікова політика аграрного підприємства в 2022 році

 

Сімейні фермерські господарства та їхні особливості

ФГ без статусу юридичної особи створюються або ФОП одноосібно, або спільно з членами своєї сім’ї. Останні називаються сімейними, а їхні учасники поєднуються письмовим договором про створення сімейного ФГ, який має бути нотаріально засвідчений (ч. 2 ст. 81 Закону № 973). Членами сімейного ФГ можуть бути тільки члени сім’ї та родичі засновника. Головою ФГ також має бути тільки член сім’ї (ч. 5 ст. 1 Закону № 973). Склад таких осіб-родичів визначають за правилами ст. 3 Сімейного кодексу (даліСК) зокрема це такі:

  • спільне проживання та пов’язаність спільним побутом. Виняток – члени подружжя, що з поважних причин не проживають спільно (робота, навчання, лікування, догляд за батьками, дітьми тощо);
  • взаємні права та обов’язки;
  • діти – вони належать до сім’ї батьків навіть якщо з ними спільно не проживають;
  • відносини між членами сім’ї існують на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, які не заборонені законом.

Одноосібні ФГ – це теж сімейні за умови, що такий підприємець склав Декларацію про створення сімейного ФГ. Навіть, якщо такий ФОП взагалі не має сім’ї, то порушення тут немає, так як за ч. 3 ст. 3 СК права сім’ї може мати навіть одинока особа.

Увага: сімейні ФГ мають обмеження на трудові відносини з особами, що не є членами сім’ї.

Існує позиція податківців, що ФГ на основі реєстрації ФОП можуть бути тільки сімейними (лист ДФС від 03.05.2017 р. № 10961/7/99-99-13-02-01-17). На наш погляд, це не зовсім так. Дійсно, ФГ може бути створене однією особою, або кількома особами, які є родичами або членами сім’ї (ч. 2 ст. 1 Закону 973). Податківці ж у своєму роз’ясненні спираються на умови перебування на єдиному податку 4 групи з пп. б пп. 4 п. 291.4 ПКУ. Це, як правило, найбільш вигідна система оподаткування для ФГ та й сільського господарства у цілому, так як податок фіксований і залежить лише від обсягів земельних ділянок, а не отриманого за рік доходу (прибутку).

Для збереження статусу сімейного ФГ слід дотримуватися ще таких умов (ч. 5 ст. 1 Закону № 973):

  • голова ФГ – лише член відповідної сім’ї;
  • залучати інших громадян можна лише для виконання сезонних та окремих робіт, які безпосередньо пов’язані з діяльністю господарства і потребують спеціальних знань чи навичок.

Приклад несімейного ФГ без статусу юридичної особи – створене однією особою-ФОП, який користується працею найманих осіб, що не є членами його сім’ї. При цьому він уже не може бути на 4-й групі єдиного податку. Однак для нього можливим є перебування на єдиному податку 3 групи або 2 групи чи навіть на загальній системі оподаткування, де ніяких умов «сімейності» не висувається. Таким чином, статус сімейного дає можливість обрати собі спрощену систему оподаткування «сільськогосподарської» 4 групи як найбільш вигідну у порівнянні з 3 групою та загальною системою, а також скористатися спеціальною державною підтримкою.

Увага: сімейний статус дає можливість ФГ-ФОП бути платником єдиного податку 4 групи та користуватися пріоритетною державною підтримкою.

Так, сімейним ФГ-ФОП (і ФГ-юрособам) надається державна підтримка згідно Закону «Про державну підтримку сільського господарства в Україні» від 24.06.2004 р. № 1877 (далі – Закон № 1877). Для цього частка сільгоспдіяльності має становити не менше 75% (п. 2.151 статті 2 Закону № 1877). Однак пріоритет у отриманні такої державної підтримки мають малі ФГ, у т.ч. сімейні ФГ за таких умов (п. 21.5 ст. 21 Закону № 1877): 

  • мають у власності та/або користуванні не більше 100 га земель с/г призначення. Однак вимови 4 групи єдиного податку більш жорсткі – від 2 га до 20 га землі, пп. б п. 4 п. 291.4 ПКУ;
  • річний дохід яких від реалізації продукції не перевищує 5 млн грн.

Державна підтримка полягає зокрема у здешевленні кредитів та лізингових платежів (ст. 13 Закону № 1877), бюджетної тваринницької дотації (ст. 15 Закону № 1877), бюджетної дотації з ПДВ (ст. 161 Закону № 1877).

Однак виключно сімейним ФГ на 4-й групі єдиного податку надається додаткова фінансова підтримка через доплату єдиного соціального внеску (ЄСВ) на користь застрахованих осіб, які є членами такого ФГ впродовж 10 років (п. 131.1 ст. 131 Закону № 1877, ч. 3 ст. 9 Закону про ФГ). Однак умовою є сплата щороку мінімальних розмірів ЄСВ, які визначені ст. 13-1 Закону № 1877.

Увага: сімейним ФГ слід звертати увагу на показники своєї звітності, аби не втратити державну підтримку, якщо такою користуються.

ФГ, голова якого має вік до 35 років (включно), надається грошова допомога за рахунок коштів державного бюджету в розмірі та порядку, що має затвердити КМУ (ч. 3 ст. 9 Закону про ФГ).

Як наслідок, сімейні ФГ, які користуються державною підтримкою мають контролювати й такі показники своєї звітності як обсяг земельних ділянок, річний дохід і сплачений ЄСВ.

Як створити сімейне фермерське господарство

Умови створення сімейного фермерського господарства прописані в різних нормах Закону про ФГ (Закон України «Про фермерське господарство» від 19.06.2003 № 973-IV).

Перша умова – наявність у власності та/або у користуванні громадян (майбутніх членів ФГ) земельних ділянок для ведення:

Якщо ділянок немає, їх можна спробувати отримати у власність чи користування з земель державної та/чи комунальної власності, про що пишуть в ст. 7 Закону про ФГ.

Особливості отримання земельних ділянок у власність розглянуті в ст. 31 і ст. 32 Земельного кодексу України (ЗКУ). В тому числі про безоплатну приватизацію читайте в ст. 118 ЗКУ.

Процедуру отримання в оренду дивіться в ст. 124 ЗКУ.

Другою умовою є наявність родинних зв’язків між громадянами, які будуть майбутніми членами сімейного фермерського господарства.

Відповідно до ч. 5 ст. 1 Закону про ФГ фермерське господарство у формі ФОП має статус сімейного фермерського господарства, за умови використання праці членів такого господарства, якими є виключно фізична особа - підприємець та члени її сім’ї відповідно до статті 3 Сімейного кодексу України (СКУ). 

Відповідно до ч. 2 ст. 3 СКУ сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. Подружжя вважається сім'єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв'язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сім'ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає.

Причому правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття (ч. 1 ст. 6 СКУ). Тобто, до 18 років. Вже після 18-ти років особа втрачає правовий статус дитини.

Наприклад, коли спільно проживають, пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки подружжя, батьки дружини, діти, то вони є сім’єю і можуть разом створити сімейне фермерське господарство.

Інший приклад: подружжя проживають разом, а їхні батьки і діти, яким більше 18-ти років – окремо. Сім’єю тут будуть тільки подружжя.

Обмеження на вік потенційних членів фермерського господарства – третя умова.

В ч. 1 ст. 3 Закону про ФГ пишуть про членів фермерського господарства, якими можуть бути діти, які досягли 14-річного віку.

Поряд з цим відповідно до ст. 5 Закону про ФГ право на створення фермерського господарства має кожний дієздатний громадянин України, який досяг 18-річного віку.

Як з’ясуємо далі, громадянин, який зареєструвався ФОП, буде головою (керівником) фермерського господарства. Саме він має досягти віку 18 років.

А всі інші члени господарства повинні мати вік від 14 років.

Навіщо ви створюєте фермерське господарство? Відповідь на це питання показує, чи дотримуєтеся ви четвертої умови.

В ч. 1 ст. 1 Закону про ФГ визначено, що фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на відповідних земельних ділянках, про які ми вже сказали вище.

Тобто, фермерське господарство створюється виключно для спільної діяльності громадян (членів господарства) з виробництва товарної сільгосппродукції.

Спільна діяльність – це діяльність власною працею. Тому не може бути такого, що громадяни створили господарство, найняли працівників, які роблять всю роботу, а громадяни тільки отримують прибутки.

Товарна сільгосппродукція – означає, що сільгосппродукція вироблена для продажу, а не для власного споживання. Поряд з цим метою господарства не може бути торгівля продукцією (товарами), придбаними на стороні. Чинне законодавство не забороняє фермерським господарствам здійснювати такі операції. Причому якогось кількісного обмеження для такого виду діяльності немає. Хоча можуть бути обмеження залежно від обраної системи оподаткування, про які нижче. Проте, повторимося, торгівля не може бути метою створення господарства.

Нарешті, в діяльності господарства обов’язково мають використовуватися земельні ділянки. Якщо господарство працює в галузі рослинництва, на ділянках вирощують товарну сільгосппродукцію. Якщо в галузі тваринництва, ділянки можуть використовувати для випасання худоби, для вирощування зеленого корму для худоби тощо.

Сімейне фермерське господарство: податки

Визначте систему оподаткування для ФОП. Наразі для ФОП, на базі якого будуть створювати сімейне фермерське господарство, можна обрати одну з чотирьох систем оподаткування.

Перша - ЄП групи 4.

Найпопулярніша система оподаткування. Тому скажемо детальніше, яких умов варто дотриматися для обрання цієї системи (див. пп. 14.1.235 і п. 291.4 ПКУ).

1. ФОП має провадити діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону про ФГ.

Тобто, у ФОП не може бути інших напрямків діяльності – торгівля тощо.

2. ФОП повинен здійснювати виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж.

Таким чином, ФОП не може займатися, наприклад, торговельною діяльністю тощо. Вочевидь, ФОП не матиме права також надавати послуги власною сільгосптехнікою на сторону.

3. ФОП повинен провадити господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси.

Мабуть, мається на увазі, що всі земельні ділянки, на яких господарює ФОП, виробничі, господарські приміщення повинні знаходитися за місцем податкової адреси.

4. ФОП не може використовувати працю найманих осіб.

Тобто, такий ФОП не може укладати з найманими працівниками трудових договорів.

Разом з тим немає законодавчої заборони використовувати працю фізичних осіб на підставці цивільно-правових договорів. Причому раніше в пп. 164.2.2 зазначалося, що якщо ФОП на ЄП групи 4 виплачує таким особам винагороду, він не утримує з такої винагороди ПДФО і військовий збір, а також не зазначає такі виплати у додатку 4ДФ до об’єднаної звітності з ПДФО, ВЗ і ЄСВ. Фізособи, які отримали таку винагороду, повинні самостійно за наслідками року, в якому отримана винагорода, подати декларацію, в якій відобразити винагороду та самостійно утримати ПДФО і військовий збір, перерахувавши їх самостійно до бюджету.

Але з 23.05.2020 р. норми пп. 164.2.2 ПКУ змінені Законом № 466-ІХ від 16.01.2020 р. Починаючи з цієї дати ФОП має виконувати всі функції податкового агента, виплачуючи кошти фізособам, які працюють за цивільно-правовим договором. Тобто, саме ФОП має утримувати податки і перераховувати їх до бюджету. Фізособам вже не потрібно це робити самостійно.

5. Членами фермерського господарства на базі такого ФОП можуть бути лише члени сім’ї у визначенні ч. 2 ст. 3 СКУ.

Тобто, фермерське господарство має бути сімейним, що ми вже розглянули вище.

6. Площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів господарства має становити не менше 0,5 гектарів, але не більше 20 гектарів сукупно.

Зауважте, відповідні земельні ділянки не обов’язково мають використовуватися в діяльності господарства. Наприклад, нехай якась ділянка надана в оренду іншій особі і тому не використовується господарством. Але в цьому разі така ділянка також включається для розрахунку цього обмеження.

Друга – ЄП групи 2.

Третя – ЄП групи 3 (з ПДВ чи без ПДВ).

Особливості другої і третьої системи див. в ст. 291 – ст. 300 ПКУ.

Сімейне фермерське господарство у формі ФОП
Ірина Висіцькаадвокат, партнер Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов та партнери», Київ
Розберімося, хто може викупити землю, яких умов треба дотримати, щоб викупити земельні ділянки у власність, а також які документи та куди подати.

Четверта – загальна система оподаткування.

Регламентована ст. 177 ПКУ.

Звісно, кожна з цих систем оподаткування має свої обмеження, особливості. Проте тут ми це питання не розглядаємо.

Громадянам, які створюють ФГ, потрібно спрогнозувати, які доходи вони планують отримати, почавши господарювати в складі фермерського господарства за перші кілька років. Спрогнозувати витрати та інші показники діяльності. Маючи ці прогнозні показники, розраховують податкове навантаження із застосуванням кожної з наведених вище систем оподаткування.

Найдоречнішою буде та система, за якої податкове навантаження нижче. Таку систему і варто обирати. У разі обрання ЄП груп 2, 3 (неплатник ПДВ) чи 4 заяву про це можна подати в комплекті документів на державну реєстрацію фермерського господарства та ФОП. В такому разі вже з дати держреєстрації господарство перебуватиме на такій системі. Якщо заяви подані не будуть, автоматично з дати держреєстрації господарство у формі ФОП перебуватиме на загальній системі оподаткування.

Договір про створення сімейного фермерського господарства 

Складіть договір (декларацію) про створення сімейного фермерського господарства. В ч. 4 ст. 1 Закону про ФГ сказано, що фермерське господарство у формі ФОП діє на основі договору (декларації) про створення фермерського господарства. Умови, які має містити такий договір (декларація) наведені в ч. 5 ст. 8-1 Закону про ФГ.

Типова форма договору (декларації) затверджена Наказом Мінагрополітики від 05.04.2019 р. № 177 «Про затвердження типової форми договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства».

Якщо фермерське господарство складається тільки з однієї людини, яка і реєструє ФОП, складається декларація. Якщо господарство має членів, укладається договір (див. ч. 2 ст. 8-1 Закону про ФГ). Хоча в обох випадках застосовується одна типова форма документа.

Таким чином, варто взяти типову форму і у вільних полях написати ті умови, які обирає для себе конкретне господарство. Наведемо окремі умови.

Найменування господарства. Наприклад, «ФОП Грицай О.М.».

Види діяльності пишуть за назвами КВЕД, які будуть вноситися до Єдиного держреєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Пишуть ПІБ Голови господарства. Фактично це особа, яка реєструється ФОП.

Порядок прийняття рішень. Наприклад, одноосібно головою. Або зборами членів.

Правовий режим спільного майна. Зазначають, на яких правових підставах майно (у власності чи користуванні) членів господарства передається до господарства (у користування чи власність ФОП). Як правило, передають за договором позички (це безоплатна оренда, не плутати з позикою), оренди чи (виключно для земельних ділянок) емфітевзису. Але якщо майно (наприклад, земельна ділянка) належить фізособі, яка реєструється підприємцем і члену господарства, на праві спільної сумісної власності, укладати якісь окремі договори оренди (позички, емфітевзису) не потрібно. Просто в договорі про створення господарства запишуть, що таке майно передається до складеного капіталу для використання в діяльності господарства.

Розмір частки майна, яку має отримати член господарства при його ліквідації. Найперше, варто повернути орендоване майно. Потім повертається майно (кошти, сільгосптехніка, будівлі, продукція тощо), набуте за час діяльності господарства та не розподілене між членами господарства раніше. Розподіл цього останнього може бути у відсотках, наприклад, по 20% всім п’яти членам, включаючи голову.

Порядок покриття витрат та розподіл прибутків, збитків. Витрати та збитки можуть покриватися за рахунок надходжень від господарської діяльності. Прибуток може розподілятися залежно від трудової участі кожного члена тощо.

Вступ до господарства може оформлятися заявою, на підставі якої роблять зміни до договору про створення господарства. Вихід також може бути за заявою тощо.

Трудові відносини у господарстві. Цей розділ у типовому договорі в цілому розписаний. Тому додатково можна нічого не дописувати.

Укладений договір про створення сімейного фермерського господарства підлягає нотаріальному посвідченню за місцем розташування майна та земельних ділянок фермерського господарства (ч. 2 ст. 8-1 Закону про ФГ). Декларацію нотаріально не посвідчують.

  

Як зареєструвати сімейне фермерське господарство

Останній крок – державна реєстрація господарства як ФОП. Для створення ФОП суб’єкту держреєстрації подаються документи за переліком, наведеним в ч. 1 ст. 18 Закону про держреєстрацію, в тому числі договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства, а також за бажання і потреби заяви про обрану систему оподаткування (якщо обирається ЄП групи 2, 3 (неплатник ПДВ) чи 4).

Протягом 24 годин вноситься реєстраційний запис до Єдиного держреєстру та публікується виписка з Єдиного держреєстру на порталі електронних сервісів (див. ст. 12, п. 8, п. 9 ч. 2 ст. 25, п. 1 ч. 1 ст. 26 Закону про держреєстрацію). Відомості про створене господарство у формі ФОП передаються також до ПФУ, податкової служби.

На цьому реєстрація господарства у формі ФОП є в цілому завершеною. І воно може починати здійснювати господарську діяльність а також подавати податкову звітність у встановлені законом строки.

 

 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Головбух»

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді