Як ліквідувати ТОВ

UA RU
Автор
юрист, Київ
Експерт-юрист пояснить порядок ліквідації ТОВ та яку звітність необхідно подати для ліквідації.

⚡️ Фінзвітність: форми, строки і порядок подання ⚡️

Припинення діяльності ТОВ

Рішення про ліквідацію ТОВ ухвалюють на загальних зборах учасників. Учасники зобов’язані протягом трьох робочих днів від дати ухвалення рішення про ліквідацію ТОВ письмово повідомити про це орган держреєстрації.

У процесі ліквідації ТОВ має скласти проміжний ліквідаційний та ліквідаційний баланси. Ліквідаційний баланс після його затвердження учасниками треба подати до ДПС за основним місцем обліку ТОВ. Окрім цього, ТОВ має надати контролерам ліквідаційну декларацію з прибутку.

Далі розглянемо кожен етап, який передбачає процедура закриття ТОВ. А саме:

  • ухвалення рішення про ліквідацію про ліквідацію ТОВ;
  • держреєстрація рішення про ліквідацію ТОВ;
  • діяльність ліквідаційної комісії ТОВ;
  • податкові перевірки у разі ліквідації ТОВ;
  • перевірки ПФУ у разі ліквідації ТОВ;
  • ліквідаційна звітність у разі припинення ТОВ;
  • держреєстрація припинення ТОВ.

Рішення про ліквідацію ТОВ

Ухвалюють рішення про ліквідацію ТОВ загальні збори учасників ТОВ (далі — загальні збори) (п. 13 ч. 2 ст. 30 Закону України від 06.02.2018 № 2275-VIII; даліЗакон про ТОВ).

Дотримуйтеся правил скликання, а також проведення загальних зборів на етапі ухвалення рішення про ліквідацію ТОВ.

Як провести загальні збори учасників ТОВ

Учасник чи учасники, що на день подання вимоги в сукупності володіють не менше ніж 10% статутного капіталу товариства можуть бути ініціаторами проведення загальних зборів. Таку вимогу подають виконавчому органу ТОВ у письмовій формі. У вимозі пропонують порядок денний та зазначають інформацією про розмір часток учасників-ініціаторів у статутному капіталі ТОВ.

Скликає загальні збори виконавчий орган товариства. Для цього кожному учасникові надсилає повідомлення. У ч3 ст. 32 Закону про ТОВ вказано, що повідомити учасників необіхдно не менше ніж за 30 днів до запланованої дати зборів, якщо іншого не передбачили статутом ТОВ.

Повідомлення варто надіслати поштовим відправленням з описом вкладення або повідомити учасників у той спосіб, який передбачає статут ТОВ. Не забудьте вказати у повідомленні дату, час, місце проведення та порядок денний загальних зборів.

Є випадки, коли можете не дотримувати порядку скликання загальних зборів та повідомлення учасників ТОВ можна. Вони прописані в ч. 10 ст. 31 Закону про ТОВ, тож можете до дотримувати порядку, якщо:

  • у загальних зборах взяли участь усі учасники;
  • усі вони погодили розгляд питань порядку денного.

Проводити загальні збори необхідно за місцезнаходженням ТОВ, якщо інше не встановлено статутом ТОВ. При цьому не обов’язково, щоб усі учасники ТОВ одночасно були присутні в одному місці. Не заборонено проводити загальні збори й у режимі відеоконференції, якщо є змога бачити та чути всіх учасників одночасно.

Рішення загальних зборів ухвалюють відкритим голосуванням, якщо інше не передбачено статутом ТОВ.

Щоб взяти участь у загальних зборах заочно, учасник може надати свого волевиявлення з питань порядку денного у письмовій формі, посвідченого нотаріально.

Як оформити рішення про ліквідацію ТОВ

У ч. 2 ст. 34 Закону про ТОВ знаходимо, що для ухвалення рішення про ліквідацію, необхідна згода 75% голосів усіх учасників товариства. У статуті ТОВ може бути встановлена інша кількість голосів учасників, достатня для ухвалення рішення про ліквідацію, але у будь-якому разі це має бути більшість голосів.

Перебіг загальних зборів та ухвалені рішення фіксуйте у протоколі. Голова загальних зборів або інша уповноважена зборами особа має підписати протокол. Кожен учасник товариства, який взяв участь у загальних зборах, також може підписати протокол.

Якщо товариство має лише одного учасника, рішення про ліквідацію та інші рішення, що належать до компетенції загальних зборів, він ухвалює одноосібно у письмовій формі.

Рішення про ліквідацію треба скласти українською мовою та за бажанням додатково іншою мовою.

У рішенні про ліквідаю ТОВ варто вказати:

  • відомості про персональний склад комісії з припинення (далі — ліквідаційна комісія), її голову або ліквідатора;
  • реєстраційні номери облікових карток платників податків або серію та номер паспорта (для фізосіб, які мають відмітку в паспорті про право проводити платежі за серією та номером паспорта);
  • порядок та строк заявлення кредиторами своїх вимог (п. 7 ч. 1 ст. 15 Закону України від 15.05.2003 № 755-IV; даліЗакон про держреєстрацію).

Як ліквідувати ТОВ

Повноваження управляти справами юридичної особи переходять до ліквідаційної комісії (ліквідатора) з моменту її призначення.

У ч. 4 ст. 105 ЦКУ бачимо, що представляти товариство, що ліквідується, у відносинах з третіми особами та виступати у суді від його імені можуть голова комісії або її члени (ліквідатор).



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді