Як запровадити вахтовий метод роботи в медзакладі

UA RU
Автор
заступник генерального директора з кадрових питань КНП «Київський обласний кардіологічний диспансер»
Вахтовий метод роботи в медзакладі набув особливої актуальності під час війни. Маємо готовий алгоритм та зразки заповнення, які допоможуть упоратися з запровадженням вахтового методу роботи в ЗОЗ.

Чи має право власник скоротити зарплати і штат у КНП

Вахтовий метод роботи в ЗОЗ: що треба знати

Наразі медики, які не виїхали та працюють у рідних медзакладах, чергують у відділеннях по кілька діб: адже бракує кадрів, дороги зруйновано, транспорт часто-густо не працює, відповідно, незмога своєчасно й безпечно дістатися роботи та повернутися дому. Час, що вони відпрацьовують, неможливо вписати навіть у збільшену норму. Як розробляти графіки таких чергувань? Більшість закладів затверджують графік роботи «для звітування», а користуються «робочим графіком». Але схема не спрацьовує, адже лікарі вносять записи до медичної інформаційної системи з особистими електронними підписами. Вихід — вахтовий метод.

Як запровадити вахтовий метод роботи в медзакладі

Єдиний документ, що наразі визначає засади вахтового методу, — радянська Постанова Держкомпраці СРСР від 31.12.1987 № 794/33-82 «Про затвердження Основих положень про вахтовий метод організації робіт» (даліПоложення № 794). За відсутності національного нормативного акта Положення № 794 зберігає чинність. На базі Положення № 794 міністерства й відомства розробляють галузеві положення про вахтовий метод. І вже за цими зразками підприємства затверджують індивідуальні положення, які погоджують із профспілками.

У комплекті з Положенням № 794 йде перелік підприємств, на яких застосовують вахтовий метод організації робіт. Він передбачає цей метод лише в ЗОЗ, які обслуговують вахтовиків. Та це не перепона. Коли правозастосовна практика стикається з прогалинами в законодавстві, як-от повна або часткова відсутність норм, які регулюють певні суспільні відносини, спрацьовують способи заповнення таких прогалин — аналогії. Розрізняють аналогію закону й аналогію права. Терміни «аналогія закону» та «аналогія права» визначив Мін’юст у листі від 30.01.2009 № Н-35267-18.

Як запровадити вахтовий метод роботи в медзакладі

Аналогію не застосовують, якщо її прямо забороняє закон.

Отже, користуємося принципом аналогії закону та, спираючись на норми Положення № 794, розробляємо внутрішнє положення про організацію роботи вахтовим методом для ЗОЗ. Керівник має затвердити це положення наказом і визначити, з якої дати воно діятиме.

Зразок положення про запровадження вахтового методу роботи в ЗОЗ

Зразок положення про запровадження вахтового методу роботи в ЗОЗ

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⏩

Зразок наказу про затвердження положення про запровадження вахтового методу роботи в ЗОЗ

Зразок наказу про затвердження положення про запровадження вахтового методу роботи в ЗОЗ

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⏩


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді