Трансфертне ціноутворення в умовах воєнного стану

Автор
головний експерт з податкового обліку Експертус Головбух
Коментар експерта та відеороз’яснення допоможуть розібратися зі змінами в звітуванні з трансфертного ціноутворення під час війни. Як бути підприємствам, які 2022 року перейшли на спецгрупу ЄП, чи чекати на перевірки відповіді — у статті

 

 

 

Трансфертне ціноутворення в умовах воєнного стану

Підприємства, що проводили у 2021 році контрольовані операції (КО) та зобов’язані подати за 2021 рік звіт про контрольовані операції (далі — Звіт про КО), насамперед, непокоїть, чи змінилися для них строки звітування у зв’язку із запровадженням воєнного стану. Друге, не менш значуще запитання: що робити підприємствам, які 2022 року перейшли на спецгрупу єдиного податку (ЄП) за ставкою 2%? На ці та інші запитання податківці відповіли у своєму роз’ясненні.

Робота до 60 годин на тиждень: як встановити й оплачувати нову норму

 

Строки звітування з ТЦУ під час війни та відповідальність за їх порушення

Види звітів із трансфертного ціноутворення (ТЦУ), що передбачає ПКУ, наводимо в Таблиці.

Назва Коли подати
Звіт про КО та Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній До 1 жовтня року, що настає за звітним (пп. 39.4.2 ПК). Відповідно, за 2021 рік — до 1 жовтня 2022 року
Документація з ТЦУ (локальний файл) На запит ДПС протягом 30 календарних днів із дня отримання запиту (пп. 39.4.4 ПК)
Глобальна документація (майстер-файл) На запит ДПС протягом 90 календарних днів із дня отримання запиту. Зажадати подати майстер-файл ДПС має право не раніше ніж за 12 і не пізніше ніж 36 місяців із дати, коли закінчився фінансовий рік, що встановила міжнародна група компаній, до якої належить платник. За відсутності відомостей про такий фінансовий рік — не раніше ніж за 12 місяців і не пізніше ніж 36 місяців після закінчення звітного року (пп. 39.4.7 ПК). Уперше запит про надання майстер-файлу може надійти від ДПС щодо звітного періоду, який закінчився у 2021 році (п. 53 підрозд. 10 розд. ХХ ПК)
Звіт у розрізі країн міжнародної групи компаній Уперше щодо фінансового року, який закінчився у 2021 році, але не раніше ніж у рік, у якому компетентні органи уклали багатосторонню угоду про автоматичний обмін міждержавними звітами (Multilateral Competent Authority Agreement on the Exchange of Country-by-Country Reports)

 

 

Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, податки і збори справляють з урахуванням норм із підпункту 69.1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ. Починаючи із 27.05.2022, тобто з дня, коли набрав чинності Закон № 2260, законодавець повернув платникам податків обов’язок дотримувати строків подання звітності, сплати податків і зборів.

Фактично всіх платників податків поділили на тих, хто має можливість своєчасно виконувати свій податковий обов’язок, і тих, хто не має такої можливості (пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Увага: Порядок, за яким платники підтверджуватимуть можливість чи неможливість виконувати свої податкові обов’язки, та перелік документів на підтвердження цього факту має затвердити Мінфін. Допоки цього не сталося, складно визначити, на які критерії слід орієнтуватися платникам, щоб віднести себе до тієї чи тієї категорії.

Тож, якщо платник вчасно не подасть до ДПС Звіт про КО за 2021 рік і Документацію з ТЦУ, він мусить:

  • довести, що не має можливості виконати свій податковий обов’язок;
  • виконати цей обов’язок протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану, щоб уникнути штрафу (абз. 1 пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

А от платники, які в період воєнного стану мають можливість звітувати перед органами контролю, повинні у звичайні строки, передбачені ПК, виконувати всі податкові обов’язки, граничний строк виконання яких настає після 27.05.2022. Тож такі платники мусять подати Звіт про КО за 2021 рік до 1 жовтня 2022 року.

 

Перевірки з питань ТЦУ під час воєнного стану

Під час дії воєнного стану в Україні податкових перевірок не розпочинають, а розпочаті перевірки — зупинили (пп. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Перевірки з питань ТЦУ не є винятком із цієї норми.

Податківці зазначають, що за завершеними перевірками строки надання заперечень до акта перевірок та оскарження прийнятих податкових повідомлень-рішень також призупиняють на період воєнного стану в Україні.

Також призупиняють строки проведення перевірок з питань дотримання принципу «витягнутої руки», що передбачені у підпункті 39.5.2.8 ПКУ.

Увага: перевірка з питань дотримання платником податків принципу «витягнутої руки» не має тривати більше ніж 18 місяців. Під час проведення перевірки з питань дотримання платником принципу «витягнутої руки» орган контролю що шість місяців надає платникові інформацію про поточний стан перевірки (пп. 39.5.2.8 ПКУ).

Податківці також нагадують, що на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану для платників та органів контролю перебіг строків давності зупинений (п. 102.9 ПКУ). Тож строки давності стосовно контролю ТЦУ зупинені з 18.03.2020.

Спецгрупа ЄП та критерії контрольованих операцій

Платники податків могли добровільно змінити систему оподаткування із загальної на спецгрупу ЄП за ставкою 2% доходу (п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Податківці зауважують, що платники, які перейшли на спецгрупу ЄП, втрачають право на використання режиму спецгрупи й автоматично повертаються на систему оподаткування, яку застосовували раніше, з першого дня наступного місяця після припинення або скасування воєнного стану. Вони мають про це пам’ятати, коли формуватимуть звітність з питань ТЦУ.

Нагадаємо, господарські операції визнають контрольованими, якщо:

  • річний дохід підприємства від будь-якої діяльності за правилами бухобліку перевищує 150 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за звітний період

та

  • обсяг таких операцій із відповідним контрагентом-нерезидентом перевищує 10 млн грн за відповідний податковий (звітний) рік (пп. 39.2.1.7 ПКУ).

Платники, які перейшли на спецгрупу ЄП, обсяг річного доходу від будь-якої діяльності визначають за весь звітний рік, у т. ч. за період перебування на спецспрощенці.

Натомість, коли платники визначають другий критерій — 10 млн грн — вони не враховують операції, що проводили, перебуваючи на спецспрощенці.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді