Заклади харчування потрапили під посилений контроль ДПС
Підписуйтесь на Telegram-канал Головбух. Новини! Тут про зміни без спаму
ДПС провела аналіз діяльності суб’єктів господарювання, які працюють у сфері громадського харчування — ресторанах, кафе, барах. Деякі господарські об’єкти ресторанного господарства декларують до 50 тисяч гривень на місяць.
На думку податкової, такі показники є економічно необґрунтованими. Навіть невеликий заклад зазвичай потребує мінімум трьох працівників — кухаря, офіціанта та бармена. При цьому відповідно до законодавства мінімальна заробітна плата кожного з них не може бути меншою за 8 000 грн.
Окрім витрат на оплату праці, власники таких закладів зобов’язані:
- придбати ліцензію на роздрібну торгівлю алкоголем;
- утримувати приміщення;
- закупити продукти;
- забезпечити інші витрати на утримання бізнесу;
- сплачувати податки.
Окрім того, окремі ресторатори декларують лише безготівкові операції або готівкові розрахунки у яких є незначними — до 5% від загального виторгу.
У підсумку очевидно, що при задекларованих виторгах у розмірі до 50 тис. грн жоден заклад не зміг би реально функціонувати.
ДПС звертає увагу підприємців на необхідність сумлінного виконання норм податкового законодавства. Всі розрахункові операції мають проводитися через реєстратори розрахункових операцій у повному обсязі.
Нагадуємо, що податковий контроль ДПС здійснює з урахуванням:
- рішення РНБО про запровадження правових і організаційних заходів щодо мораторію на безпідставні перевірки та втручання державних органів у діяльність бізнесу;
- ризик-орієнтованого підходу і за наявності високих ступенів ризику.
За інформацією ДПС
10 місяців передплати — 12 місяців експертної підтримки! Вигідна математика вересня для бухгалтера ⏬