Бізнес закликає ВРУ доопрацювати новий мобілізаційний законопроєкт

30.01.2024 у ВРУ повторно внесли Урядовий проєкт Закону № 10449 щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Європейська Бізнес Асоціація проаналізувала його норми і чимало з них викликають запитання

Бізнес закликає ВРУ доопрацювати новий мобілізаційний законопроєкт

Працівник повернувся до роботи після військової служби: відпустки, лікарняні, пільги

Новий законопроєкт, фактично, є копією законопроєкту від 25.12.2023 № 10378 щодо якого бізнес уже висловлював своє занепокоєння, зокрема тому, що він містив ознаки порушення Конституції України та міг мати негативні наслідки для економіки.

Бізнес переконаний, наразі ключовим завданням має бути створення дійсно працюючих норм, збалансованих, які можна виконати та які не будуть паралізувати економіку. Власне, тому, на переконання Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) новий законопроєкт і не можна приймати.

Зокрема, великим питанням та пересторогою є опція вручення дистанційно повісток, накладення обмежень у судовому порядку. Судова система і так є вкрай перезавантаженою і якщо додати в суди розгляд і цих справ, то питання швидкості прийняття судових рішень можуть стати ще більш серйозними. ЄБА підготувала ряд пропозицій та коментарів до законопроєкту.

Окремо ЄБА звернула увагу на ситуацію, яка набула серйозних обертів біля кордонів. Так, правоохоронні орган та територіальні центри комплектування та соціальної підтримки почали розгортати мобільні пости перед пунктами пропуску через держкордон України. Співробітники здійснюють перевірки документів у водіїв вантажних транспортних засобів, які здійснюють перевезення через держкордон, а також видачу повісток з наказом з’явитися до ТЦК та СП для уточнення облікових даних. Це призводять до утворення додаткових черг на кордоні, паніки серед працівників компанії, які уповноважені на здійснення відповідних перевезень.

Адже навіть якщо водій є заброньованим зараз, перед перебронюванням працівник може бути кілька днів\тижнів не на броні. Відповідно, має з’явитись до ТЦК для оновлення інформації. З досвіду про який говорить бізнес, часто таких працівників мобілізують не дочекавшись рішення про продовження броні.

Тож така ситуація на кордонах призводить до того, що, з одного боку, ускладнилась логістика, з іншого боку, у працівників виникає чимало запитань та, часом, панічні настрої.

Ефект, який можна цим досягти — втрата довіри від міжнародних замовників, розірвання контрактів, втрата замовлень, звільнення працівників, зупинка виробничої діяльності компаній в цілому, а також зменшення надходжень до держбюджету в частині сплати податків та митних платежів.

І ще одним питанням в продовження попереднього є питання бронювання працівників для продовження роботи бізнесу. Так, за інформацією компаній-членів ЄБА, наразі забронювати критично важливих фахівців чи експертів в компанії особливо складно.

Тож важливо додатково передбачити бронювання працівників, які не належать до критично важливих підприємств, але в той же час активно працюють та сплачують податки до бюджету. Не так давно представниками Уряду озвучувалась ідея про автоматичне бронювання та мала на меті запровадження автоматичного бронювання працівників на місяць (з щомісячним продовженням) враховуючи певні критерії, наприклад:

  • певний мінімальний обсяг зарплати, яку повинна отримувати особа;
  • сплата певної суми ПДФО щомісячно;
  • або інші критерії.

Така додаткова опція до вже передбачених інструментів бронювання критичних співробітників дозволить розширити категорію заброньованого працездатного населення. Це матиме позитивний економічний ефект та створить додаткові надходження до бюджету на військові потреби країни.

Тож ЄБА звертається до голів усіх профільних Комітетів ВРУ, Міністра економіки України із закликом врахувати коментарі та перестороги бізнесу в контексті мобілізаційного законодавства. Зокрема, не приймати законопроєкт від 30.01.2024 № 10449 у чинній редакції без відповідних доопрацювань. Крім того, продумати можливість додаткового інструменту бронювання працівників та звернути увагу на ситуацію, що склалась перед пунктами пропуску через держкордон України.

За інформацією Європейської Бізнес Асоціації

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Договір позики: зразок

Договір позики містить істотні умови: ви отримуєте гроші або речі у борг зі зобов’язанням погасити суму, або повернути річ у визначений термін. Скачайте ЗРАЗОК ДОГОВОРУ ПОЗИКИ, щоб забути про помилки. У статті також дізнаєтесь, як правильно оформити договір позики, які податкові і юридичні аспекти, що з оподаткуванням та обліком
36244

Мобілізаційний Закон № 3633: до чого готуватися працівникам і роботодавцям із 18.05.2024

Нагляд за виконанням мобілізаційного законодавства посилюють. Маємо чергові зміни у правилах військового обліку. Експерт акцентував на важливих моментах, які стосуються обов’язків роботодавців
6471

Як відкрити та обліковувати літній майданчик

На час спеки суб’єкти ресторанного господарства відкривають додаткові літні майданчики. Це зручно для клієнтів, яким приємніше відпочивати просто неба, і вигідно суб’єктам господарювання. З'ясуємо, як організувати роботу літнього майданчика і відобразити такі операції в обліку
1502

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
158761

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді