Чи загрожує штраф за сплату ЄСВ не на той рахунок

У разі підтвердження помилкової сплати сум ЄСВ не на належний рахунок 3556 із дотриманням граничних строків сплати ЄСВ підстави для притягнення платника до відповідальності за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ відсутні

Чи загрожує штраф за сплату ЄСВ не на той рахунок

У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати ЄСВ до платника застосовують фінансові санкції та нараховують пеню, передбачені статтею 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI, розрахунок яких здійснюють на підставі даних карток особових рахунків платників.

У випадку помилкової сплати сум єдиного внеску та/або застосованих фінансових санкцій не на належний рахунок 3556 та виникнення недоїмки, кошти повертають (пп. 2 п. 5 Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженого наказом Мінфіну від 23.07.2021 № 417; далі — Порядок № 417.

Для повернення сум ЄСВ та/або сум застосованих фінансових санкцій, помилково сплачених не на належний рахунок 3556, платник подає до контролюючого органу за місцем обліку заяву про повернення помилково сплачених коштів з рахунків 3556 (далі — Заява). Її форма наведена у додатку 1 до Порядку № 417. Також необхідно додати копію розрахункового документа (квитанції, платіжного доручення тощо), що підтверджує сплату коштів на рахунок 3556 (п. 6 Порядку № 417).

Контролюючий орган у строк не більше ніж десять робочих днів з дати надходження Заяви перевіряє надану платником інформацію та формує висновок про повернення коштів з рахунків 3556. Розрахунковий документ на перерахування коштів на відповідний рахунок 3556 орган ДПС формує на підставі такого висновку у строк не пізніше ніж три робочих дні з дня його отримання (пп. 9, 13 Порядку № 417).

Підстави для притягнення платника до відповідальності за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску відсутні, якщо платник підтвердить помилкову сплату сум ЄСВ не на належний рахунок 3556 за дотримання граничних строків сплати ЄСВ та виконає дії, передбачені п. 6 Порядку № 417.

Тобто, подасть Заяву разом з копією розрахункового документа (квитанції, платіжного доручення тощо), що підтверджує сплату коштів на рахунок 3556, із обов’язковим зазначенням напряму перерахування таких коштів («Сплата коштів у рахунок погашення податкового боргу/заборгованості з єдиного внеску/грошових зобов’язань»).

ЗІР, підкатегорія 201.09


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ

Трапляються випадки, коли працівника звільнили та знов працевлаштували в одному й тому самому місяці. Сумарна зарплата за такий місяць може не перевищувати мінімальної. Чи спрацьовує вимога донарахувати мінімальний ЄСВ? Експерт пояснив цю ситуацію та розглянув можливі варіанти
256

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
8154

Виправлення помилок у Додатку Д5 Податкового розрахунку

Через Додаток Д5 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за звітний квартал про трудові відносини осіб, зокрема період їхнього початку та закінчення. У консультації знайдете як загальні правила, так і приклади виправлення помилок у цьому додатку
29842

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді