СТОП — виїзні перевірки та інспекційні відвідування Держпраці незаконні

14 травня Шостий апеляційний адмінсуд прийняв постанову у судовій справі № 826/8917/17, якою задовільнив позов підприємців та визнав нечинною постанову Кабінету Міністрів України «Про деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 26.04.2017 № 295 (далі — постанова № 295).

Нагадуємо, постановою № 295 затверджено:

  • Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю;
  • Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

Інспектори праці відповідно до постанови № 295 проводили інспекційні відвідування та невиїзне інспектування суб’єктів господарювання для перевірки додержання законодавства про працю.

Постанова суду набрала законної сили 14.05.2019. Поки що в Єдиному державному реєстрі судових рішень розміщено тільки ухвалу суду.

Державна Регуляторна служба України


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення в декретній відпустці

Звільнення в декретній відпустці: чи можна провести? Якщо можна, то які виплати потрібно здійснити? У статті знайдете відповіді на ці запитання
91900

Перевірки Держпраці 2024

Як проводяться перевірки Держпраці у воєнний час, чи є штрафи та за якими правилами діють перевіряльники? Із порадами експерта знатимете, як поводитися під час несподіваного інспекційного відвідування. Також розглянемо зміни у порядку проведення трудових перевірок у цьому році та повноваження інспектора під час перевірки
41272

Перевірки Держпраці 2020

Серед перевірок держорганів часто найбільше занепокоєння у бізнесу викликає навіть не ДПС, а Держпраці. Штрафи значні, а роботодавці все одно часто приховують трудові відносини із працівниками. Підготуватися до перевірки рекомендуємо навіть тим, хто впевнений, що трудового законодавства він не порушив. Нещодавно змінився не лише порядок, за яким контролери інспектують підприємства, а й розміри штрафів.
28570

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді