Медогляд працівників за рахунок роботодавця: чи буде додаткове благо?

Роботодавець за свої кошти забезпечує фінансування та організовує:

  • попередній (під час прийняття на роботу) і періодичний (протягом трудової діяльності) медогляд працівників, які зайняті на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі;
  • щорічний обов'язковий медичний огляд осіб віком до 21 року (ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII; Закон № 2694).

Якщо роботодавець оплачує медогляд працівників відповідно до Закону № 2694, то вартість огляду — це додаткове благо для працівника.

Проживання у відрядженні

Медогляд працівників за рахунок роботодавця: чи буде додаткове благо?
Тетяна Нижник, Експерт МСFR Головбух
Поряд із класичним проживанням в авансовому звіті бухгалтер може побачити інші витрати, пов’язані з перебуванням у готелі. Чи можна їх відшкодувати?

У такому випадку податковий розрахунок за ф. N 1ДФ заповнюйте наступним чином:

  • оскільки це дохід у негрошовій формі, то у графах 3а «Сума нарахованого доходу» та 3 «Сума виплаченого доходу» дохід показуєте з урахуванням коефіцієнта, що передбачений пунктом 164.5 ПК;
  • у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображаєте суму податку, нарахованого та утриманого з доходу;
  • у графі 4 «Сума перерахованого податку» вказуєте фактичну суму перерахованого до бюджету податку;
  • додаткове благо показуєте під ознакою доходу «126».

В той же час податківці зазначили: не включають доходу працівника витрати роботодавця на обов'язковий профогляд, який проводять згідно із Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III. Але потрібно дотриматись вимог підпункту 165.1.19 ПКУ.

Лист ДФС від 15.03.2019 № 1067/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

Не вскочте в грошову халепу, рахуючи зарплату!

Медогляд працівників за рахунок роботодавця: чи буде додаткове благо?
Ірина Петрусенкоексперт Експертус Головбух
Цілком зрозумілим є небажання бухгалтерів виправляти помилки у формі № 1ДФ. Бо за це обов’язково оштрафують. Та іноді штрафів можна уникнути. Як та коли штрафів аж ніяк не позбутися?


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Помилки у податковому звіті з ЄСВ та ПДФО/ВЗ: виправляємо з експертом

Хоча Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ уже давно існує та об’єднаний, але питання по ньому все ще залишаються. Серед таких – як виправити помилки у цьому податковому звіті. Про способи виправлення помилок у Податковому розрахунку та приклади – у консультації
198999

Приклад заповнення Додатка 1 до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ

Податковий розрахунок за ІІІ квартал 2023 року подайте до 9 листопада. Діє оновлена форма, проте змін у ній не багато. Щоб правильно сформувати Додаток Д1, скористайтеся прикладами ситуацій у статті
55706

Додаток 4ДФ до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ: зразки заповнення

Додаток 4 ДФ Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ призначений для того, щоб відображати в ньому нарахування будь-яких доходів на користь фізичних осіб, зокрема й ФОП. З’ясуємо коли та як подавати 4ДФ та за яким алгоритмом заповнювати.
67092

Додаток 5 до об'єднаної звітності з ПДФО та ЄСВ: коли подавати і як заповнювати

Експерт роз’яснить, коли необхідно вперше подавати Додаток 5 податкового розрахунку. У статті також ознайомитеся з алгоритмом заповнення і зможете скачати зразки заповнення Д5 до податкового розрахунку.
25579

Алгоритм заповнення єдиної звітності 2021

Звітувати з ЄСВ повинен майже кожний суб’єкт господарювання. Це стосується як тих, хто має найманих працівників, так і самозайнятих осіб, які звітують “за себе”. У консультації розглянемо, по яких звітах наразі “розподілений” ЄСВ та зосередимося на звітуванні з ЄСВ по найманим працівникам, наведемо зразок заповнення єдиної звітності.
22481

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді